Natuur
Groene stad
Biodiversiteit

Wormenpoep voor je planten  

Natuurlijke pokon van het stadslandbouwdak in Rotterdam, hier gaan je kamer- en tuinplanten weer van stralen!
21-03-2017 - door Milou
De beste compost voor je planten is wormenpoep! | Foto via Wormenhotel

De beste compost voor je planten is wormenpoep! | Foto via Wormenhotel

Wist je dat in het centrum van Rotterdam het grootste stadslandbouwdak van Europa te vinden is? Hier worden groenten, fruit en kruiden verbouwd (en kun je heerlijk lunchen!). Maar sinds kort komt er nog iets anders 'van het dak af' dat je goed kunt gebruiken: wormenpoep!

Natuurlijke pokon

Rotterdamse Watershit is compost gemaakt van de ontlasting van wormen. Geproduceerd door de tijgerwormen op de DakAkker. Het plantafval van deze 1000m2 grote akker en het koffiedik van de horecazaak op het dak wordt aan de wormen gevoerd. Het liefst plantmateriaal en koffiedrab dat al een beetje beschimmeld is, dat vinden ze het lekkerst. De ontlasting van de wormen vormt vervolgens een hele vruchtbare substantie. En laat die nou perfect zijn voor je tuin- of kamerplanten! Een glazen potje watershit is te koop bij Thuisrecycling.nl voor 5,- per flesje. De avonturen van het Wormenhotel volgen? Dat kan hier!

Dakboer Wouter Bouman legt in het filmpje hierboven hier nog eens haarfijn uit hoe het werkt!

De magie van koffiedik

Niet alleen tijgerwormen gaan goed op koffiedik, ook oesterzwammen zweren erbij! Want nog zo'n mooie vondst uit de havenstad is Rotterzwam. Rotterzwam kweekt - in de kelder van het oude Tropicana zwembad - oesterzwammen op koffiedik. En omdat de meeste koffie thuis wordt gedronken, en de drab dus ook thuis wordt weggegooid, hebben ze een growkit gemaakt. Met dit emmertje word je thuis een echte aanrechtagrariër - of zoals RotterZwam het noemt 'een zwamkwekert' - en heb je verse oesterzwammen én minder afval.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!