Wonen in een Plastic Bottle House 

Hoe kun je wonen in een huis dat gemaakt is van plastic flessen?
16-12-2015

Wie zegt dat hij een huis gaat bouwen van plastic wordt waarschijnlijk voor gek verklaard, maar in Nigeria is het big business. Met behulp van zand, modder en plastic flessen worden in het Afrikaanse land complete woningen gebouwd. 

Tijdens een zoektocht van de Nigeriaanse ontwikkelingsorganisatie voor duurzame energie (DARE) naar een duurzaam en goedkoop alternatief voor stenen huizen, is het idee voor het maken van plastic huizen ontstaan. De organisatie krijgt steun van African Community Trust, een in Londen gevestigde NGO.

De flessen worden gevuld met gezeefd zand en op elkaar gestapeld. Tussen de rijen met flessen ligt een laag modder en cement. De flessen worden uiteindelijk met de nek aan elkaar vastgebonden. De fundering wordt gemaakt van beton, zodat de basis stevig en stabiel is.

Voor een huis met een badkamer, woonkamer, slaapkamer, toilet en keuken zijn 7800 plastic flessen nodig.  

Daarvoor heb je een huis met veel voordelen:

- Het is goed voor het milieu. De plastic flessen worden gerecycled en gebruikt voor een project dat gunstig is voor de samenleving.

- Het isoleert goed. Bij warm weer blijft de temperatuur binnenshuis laag.

- Het is goedkoop. Volgens de Nigeriaanse ontwikkelingsorganisatie voor duurzame energie kost een plastic huis een derde van wat een normaal stenen huis kost.

- Het is stevig. Een fles gevuld met zand is bijna twintig keer sterker dan een steen, schat de ontwikkelingsorganisatie. 

- Het ziet er mooi uit. De onderkant van de flessen vormen een fraai patroon. 

In Nigeria worden nu 25 plastic huizen gebouwd op een stuk land van een Griekse ondernemer en milieuactivist. De Nigeriaanse ontwikkelingsorganisatie is van plan om ook een plastic school op dit landgoed te bouwen. Straatkinderen kunnen meehelpen aan de bouw en krijgen een dak boven hun hoofd.  

Het lijkt erop dat het eerste plastic huis in Nederland nog gerealiseerd moet worden. Maar misschien kunnen wij (in de toekomst) landen als Nigeria van plastic flessen voorzien. Water voor Nigeriaanse burgers wordt namelijk verkocht in kleine plastic zakken, dus de flessen die voor de huizenbouw gebruikt worden zijn voornamelijk afkomstig van hotels en restaurants.