Wolwaeren geeft weer waarde aan Texelse wol 

De prachtige dekens van Wolwaeren worden gemaakt door mensen met een beperking.
30-01-2018 - door Milou
Een selectie van Wolwaeren dekens | Afbeelding Rene van der Hulst

Een selectie van Wolwaeren dekens | Afbeelding Rene van der Hulst

Roland Smit studeerde in 2010 af aan de Design Academy in Eindhoven. In al zijn collecties zet hij pure producten centraal, gemaakt door mensen met een bijzonder verhaal. Wij spraken met de social designer over zijn persoonlijke missie: ethiek is esthetiek.

Texelse wol is weer wat waard

De eerste collectie van studio-ro-smit richte zich op Texelse wol, dat langzaamaan een bijproduct was geworden van de vleesindustrie. Sterker nog, een schaap scheren kost meer dan het oplevert. Voor het project Wolwaeren werkt Roland samen met het Maartenhuis op Texel, een woon- en werkgemeenschap voor mensen met een beperking. Door nieuwe eindproducten te vervaardigen blaast hij de ambacht van de textielindustrie nieuw leven in. De wol krijgt weer waarde en de boeren een goede vergoeding voor hun product. De wol wordt lokaal verwerkt en in zijn meest pure vorm gehouden. 'De wol wordt alleen maar gewassen en that's it.'

7 mensen = 7 type dekens

De dekens worden gemaakt door mensen met verschillende beperkingen en dat levert dus ook verschillende exemplaren op. 'Iemand met autisme bijvoorbeeld werkt heel gedetailleerd, en dat zie je terug in de dekens. Terwijl iemand met het syndroom van down snel resultaat wil zien.' Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen laten werken ontwikkelde hij voor iedereen garens op maat, variërend in dikte, en een speciaal weefraam. 'Het product is een reflectie van de maker en hoe het tot stand komt is net zo belangrijk als hoe het eruit ziet. Ik denk altijd vanuit de kracht van mensen, hoe kunnen zij zo goed mogelijk werken?' 

Wolwaeren stapel

Een stapeltje Wolwaeren | Afbeelding Roland Pieter Smit

Een Groningse olijfes met blikseminslag

Naast het wolproject heeft Roland nog twee andere bijzondere collecties: Houtwaeren en Tafelwaeren. Ook hier gaat het om producten met een verhaal. Voor Houtwaeren worden omgevallen of getroffen bomen gebruikt. Een eeuwenoude Groningse olijfes bijvoorbeeld, waar de bliksem in was geslagen. Hij maakte er in samenwerking met de GGZ werkplaats in Heiloo tafels van.

Het project Tafelwaeren leidde Roland naar Nepal. 'Ik ontdekte dat in een rivierdelta in Nepal al jarenlang waanzinnig mooie klei gewonnen wordt. Waar door lokale pottenbakkers waterkannen en urnen van gemaakt worden.' Roland ging op zoek naar een andere vorm, als extra inkomstenbron voor de inwoners. Het werd een servieslijn, met de hand gedraaid waardoor je ook hier weer de hand van de maker in het eindproduct ziet.

De producten van Roland zijn in verschillende winkels te koop, maar er is ook een webshop. Oh en goed om te weten, de dekens zijn ook op bestelling verkrijgbaar!

Tafelwaeren

De servieslijn Tafelwaeren, gemaakt van Nepalees klei | Afbeelding Roland Pieter Smit

Meer social design en meer schapen

In ons land worden in verschillende sociale werkplaatsen de mooiste dingen gemaakt. De augurk-lampen van Rescued en meubels van PLANKSTAAL bijvoorbeeld

Even genoeg design voor jou? Wist je al dat we in Nederland een officiële opleiding tot schaapsherder hebben, en dat die erg populair is?

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!