Lifestyle

Wist je dat je cartridge helemaal niet 'op' is als hij op is? 

​Het Amsterdamse Cartridge Depot zorgt ervoor dat veel minder printcartridges bij het vuil belanden
04-10-2016
Edwin Mélotte van de winkel Cartridge Depot in Amsterdam

Edwin Mélotte van de winkel Cartridge Depot in Amsterdam

Het Amsterdamse Cartridge Depot is genomineerd voor de duurzaamheidsprijs van de gemeente Amsterdam. Het bedrijf wil vestigingen in heel Nederland openen, zodat minder cartridges bij het vuil belanden.

Wist je dat...

...je een printcartridge gemiddeld twintig keer kunt laten bijvullen? Daarmee bespaar je per keer ongeveer de helft van de aanschafprijs van een nieuwe. Dat zegt Edwin Mélotte van de winkel Cartridge Depot in Amsterdam. Zijn bedrijf won afgelopen zomer de stadsdeelprijs en daarmee een nominatie voor de Damprijs van de gemeente voor de Duurzame Amsterdammer in het MKB, samen met onder andere Yoni en Moyee Coffee. Bij Cartridge Depot kunnen klanten oude cartridges laten bijvullen en printers laten repareren. “Printen lijkt voorlopig nog geen verleden tijd, maar Cartridge Depot zorgt er wel voor dat het op een duurzame manier kan gebeuren”, aldus het juryrapport.

Net zo makkelijk als een nieuwe kopen

De winkel zit in het grootste winkelcentrum van Amsterdam Noord, Boven ’t Y, in en heeft hierdoor een groot bereik. De jury van de Damprijs vond het ook belangrijk dat het bedrijf zich richt op een groot publiek. “Dat is ook precies de bedoeling”, zegt eigenaar Mélotte. “We willen het laagdrempelig maken voor onze klanten om een cartridge te laten vullen.” In de winkel levert de klant een oude cartridge in en krijgt hiervoor een andere die op een centrale punt opnieuw gevuld is. “Hierdoor is de kwaliteit van de bijgevulde cartridge hoger en hoeven mensen niet te wachten.”

Zo weinig mogelijk waste

Ongeveer 40 kilo aan plastic van gebruikte toners en cartridges wordt per dag ingeleverd. Niet alleen de bedrijfsfilosofie is duurzaam, maar ook bijvoorbeeld de verlichting in de winkels. Het bedrijf wil zo min mogelijk weggooien. “Wanneer een klant met een kapotte printer langskomt, kijken we eerst of die nog gemaakt kan worden. Zijn de kosten bijvoorbeeld te hoog, dan adviseren we een model dat lang meegaat.” 

Kapotte exemplaren gaan niet naar de stort, maar naar een sociale werkplaats. “Die halen ze uit elkaar en kunnen met de onderdelen nieuwe printers maken die worden verkocht bij de kringloop. Ook halen ze daar metalen uit de apparaten voor de verkoop. Daarmee wordt dan weer de sociale werkplaats bekostigd.  Een mooie manier van recycling toch?”

Het hele land veroveren

Binnenkort opent Cartridge Depot een nieuwe winkel in hetzelfde winkelcentrum in Noord en een filiaal in Amsterdam Oost. “Vroeger bestierde ik de winkels van Inkt Station, waar cartridges werden bijgevuld. Die zaten juist meer op B-locaties, in kleine winkelcentra bijvoorbeeld. Catridge Depot wil ik juist op A-locaties openen, en ook door heel Nederland, van Groningen tot Roozendaal.”