Natuur
Klimaat
Groene stad
Biodiversiteit

Wildernis in de stad met Tiny Forests 

Een klein stukje wildernis in de stad, dat zijn de Tiny Forests. En die hebben heel veel voordelen!
21-03-2018 - door Maartje
Tiny Forest

Tiny Forests zijn kleine, dichtbegroeide bossen in de stad, ongeveer ter grootte van een tennisbaan.  Elk Tiny Forest bestaat uit veel verschillende boomsoorten om vogels en insecten aan te trekken. In december 2015 werd in Zaandam het eerste Tiny Forest van Europa aangelegd en inmiddels telt Nederland al 150 (!) van deze kleine stadsbossen. En goed nieuws, deze blijken een positief effect te hebben op de biodiversiteit!

De Tiny Forests zijn ontwikkeld door de Japanse dr. Miyawaki en de Indiase ingenieur Sharma. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren zeventig een methode om inheemse bossen te herstellen. Hij legde hiervoor ruim 1.700 bossen aan, waarvan meer dan 95% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelde. Ingenieur Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door het succes van Dr. Miyawaki’s methode en vertaalde zijn werkwijze naar bossen in een stad: de Tiny Forests. 

De mini-bossen die ingenieur Sharma in tropische gebieden aanlegde bleken veel voordelen te hebben. Zo zorgden ze voor een verbetering van de luchtkwaliteit, verminderde ze de hittestress in de stad en zorgden ze voor 30 keer betere CO2-absorptie. Een groot succes!

Tiny Forest vergroot biodiversiteit

Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) haalde het concept van de mini-bossen in 2015 naar Nederland om te kijken of de Tiny Forest hier ook konden werken. En daar lijkt het wel op! Inmiddels hebben ze al meer dan 150 Tiny Forests aangelegd, onder andere in Apeldoorn, Delft, Utrecht, Almere, Zwolle en Maastricht. De bossen zijn zo aangelegd dat ze snel kunnen groeien waardoor ze er in 10 jaar tijd uit kunnen zien als een eeuwenoud bos. Een stukje wildernis in de stad.

Tiny Forest Utrecht Het Tiny Forest in Utrecht begint te groeien. Foto: Stichting EMMA & Stichting Cremertuin

In 2017 hebben onderzoekers van Wageningen Environmental Research elke maand de biodiversiteit van twee Tiny Forests in gemeente Zaanstad in beeld gebracht. Uit de resultaten bleek dat de Tiny Forests onder andere meer vlinders, bijen, zoogdieren en bloeiende planten bevatten dan reguliere bossen. Tiny Forests blijken dus een boost te geven aan de biodiversiteit. 

Binnenkort ook een Tiny Food Forest

Daan Bleichrodt van IVN heeft nu plannen om ook een Tiny Food Forest te starten: "Vorig jaar bezocht ik het voedselbos Ketelbroek van Wouter van Eck in Groesbeek. Ik was onder de indruk van Wouter's verhaal en zijn verrassende mix aan eetbare planten, struiken en bomen. Bij mij is toen het zaadje geplant voor het planten van een Tiny Food Forest: een eetbaar bos met meer dan 80 eetbare planten, bomen en struiken."

Zelf een Tiny Forest aanleggen

Is er bij jou in de buurt een braakliggend terrein of een saaie grasstrook die smeekt om een kleine wildernis? Of heb je een achtertuin met behoorlijk wat ruimte? Dan kun je boswachter van je eigen Tiny Forest worden. Leg je eigen wildernis aan met hulp van het digitale handboek of de online cursus van IVN waarmee je zelf een Tiny Forest kunt realiseren.

Om meer bomen in de stad te krijgen worden er ook verticale bossen aangelegd en die zijn móói! In Nederland worden er momenteel twee ontwikkeld, in Utrecht en Eindhoven. Binnenkort krijgt Nederland ook een permanente CityTree die de lucht zuivert, daar mogen er ook wat meer van komen als het aan ons ligt. Treehugger for life!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!