Biodiversiteit
Eten en drinken

Wilder Land herstelt de Nederlandse biodiversiteit met kruidenthee 

Je hebt nog nooit zo’n lekkere, milieuvriendelijke kop kruidenthee gedronken.
04-11-2019 - door Redactie
Finalisten ASN Bank Wereldprijs Matthijs en Daan van Wilder Land

Matthijs en Daan van Wilder Land

Ongeveer de helft van Nederland bestaat uit groen grasland. Alhoewel het mooie kiekjes oplevert zijn de kilometerslange, eentonige akkers desastreus voor de biodiversiteit: 1 op de 4 insectensoorten dreigen er door uit te sterven. Wilder Land (voorheen ptthee) biedt een oplossing: het herstelt de Nederlandse biodiversiteit met kruidenthee van eigen bodem. De kruidenthee vervangt het buitenlandse aanbod en maakt de bijen, vogels en vlinders weer blij.

Wilder Land won de eerste prijs van de ASN Bank Wereldprijs 2019 onder de naam ptthee! Ook wonnen ze de Publieksprijs! Benieuwd naar de andere winnaars en finalisten 2019? Lees ook de interviews met CaffeInk, Circular Coffee Collective, Twenty, UnPlastic en WijkEnergieWerkt.

Wat is het idee achter Wilder Land?

Wilder Land (voorheen Ptthee) is een theebedrijf dat Nederlandse biodiversiteit en natuur wil stimuleren op boerenland. Matthijs Westerwoudt en Daan van Diepen, oprichters van Wilder Land vertellen: “We zaaien kleine strookjes bloemen en kruiden in bij boeren op de randen van hun land. Hier maken we lekkere Hollandse kruidenthee van die we aan bedrijven en consumenten kunnen aanbieden. Zo kunnen we ook bij consumenten meer bewustzijn rondom biodiversiteit creëren”.

Matthijs en Daan werken alleen met inheemse kruiden zoals kamille, brandnetel, paardenbloem, duizendblad, weegbree en korenbloem. Zo wordt de saaie akker een stuk kruidenrijker, wat het dierenwelzijn een echte boost geeft.

Daan legt het uit met een voorbeeld: “Bij een boer hebben we een strook ingezaaid en je ziet dat die koeien heel graag die kruiden willen eten. Het is een beetje hetzelfde wanneer je elke dag alleen rijst eet en je hebt de kans om bij de buren iets lekkers te snoepen. Dan ga je natuurlijk daar naartoe. De boer ziet dat een kruidenrijk grasland beter is dan het monotone grasland en dat een divers grasland voordelen heeft.” 

De kruidenthee van Nederlandse bodem bespaart ook vele transportkilometers, doordat het aanbod op dit moment veelal uit het buitenland komt.

Waar staat Wilder Land voor?

De missie van Wilder Land is duidelijk: “Wij willen bij elke boer in Nederland een strook kruiden hebben staan en zo veel mogelijk mensen laten genieten van onze duurzame kruidenthee. Als je die boeren kunt overtuigen om hun akkers kruidenrijker te maken, dan kun je in één keer grote impact maken”.

Om boeren te motiveren dit te gaan doen, neemt Wilder Land de agrariërs veel werk uit handen. De jongens zaaien zelf de zaden in en oogsten de bloemen en kruiden wanneer ze klaar zijn. Ook nemen ze de kosten voor het frezen voor rekening. “Zie het als een instapmodel voor boeren om meer met biodiversiteit te gaan doen”, zegt Daan.

Waar heb je het meeste aan gehad binnen het ASN Bank Wereldprijs-traject?

“We hebben erg veel uit de pitchtraining gehaald”, vertelt Matthijs. “We gingen diep op onze business case in met de juryleden en daar hebben we wijze lessen uit getrokken”. Een van de belangrijkste lessen? Het belang van een stappenplan. “De theemarkt is ontzettend verzadigd en gesegmenteerd, je moet niet alles in één keer willen doen, maar juist stapje voor stapje”.

Wat zijn de plannen van Wilder Land voor 2020?

Ambities heeft Wilder Land genoeg voor 2020. “Onze droom is om een eigen theefabriek te hebben, zodat we zo veel mogelijk Nederlandse thee kunnen verwerken. Nu huren we nog veel materialen in, zoals bijvoorbeeld een droger om de bloemen en kruiden in te drogen. We willen bewijzen dat het een haalbare en schaalbare business is”.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.