Energie
Duurzaam ondernemen

WijkEnergieWerkt zorgt voor de energietransitie bij jou in de wijk 

Verduurzaming van Nederlandse woningen, voor en door buurtbewoners.
04-11-2019 - door Redactie
ASN Bank Wereldprijs finalist Josee van WijkEnergieWerkt

Josee van WijkEnergieWerkt

Om de afspraken van het Parijs-akkoord na te komen is het belangrijk dat iedereen in Nederland betrokken is bij de energietransitie. WijkEnergieWerkt helpt hierbij door op een laagdrempelige manier Nederlandse buurten te verduurzamen, met en voor wijkbewoners. Het wijkinstallatiebedrijf koppelt bewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de toenemende vraag naar werknemers in de energietransitie. Zij krijgen een salaris en een percentage van de winst; op deze manier blijft het geld in de wijkeconomie.

WijkEnergieWerkt was een van de 6 finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2019. Benieuwd naar de winnaars en andere finalisten? Lees ook de interviews met CaffeInk, Circular Coffee Collective, Wilder Land, Twenty en UnPlastic.

Wat is het idee achter WijkEnergieWerkt?

WijkEnergieWerkt zorgt voor de verduurzaming van Nederlandse woningen, in samenwerking met buurtbewoners. Bij het bedrijf werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals volwassenen met een taalachterstand of jongeren op zoek naar een leerwerkplek. WijkEnergieWerkt leidt ze op om klusjes uit te voeren die huizen verduurzamen. Zij krijgen hiervoor een salaris en een percentage van de winst. 

Josee van Linschoten, oprichtster van WijkEnergieWerkt, vertelt: “We doen meerdere dingen, maar onze kernactiviteit is het huis-aan-huisbezoek waarbij we samen met de bewoners praten over duurzaamheid. We hebben het over het binnenklimaat, vocht en tocht in de woning, ventilatie en manieren om energie te besparen. De kleine klussen die gelijk wat opleveren doen we meteen”.

Wat zijn kleine klussen die gelijk een impact maken? Josee: “Het schoonmaken van radiatoren en daar folie achter plakken, het verlagen van de thermostaat, het indraaien van spaarlampen, ga zo maar door”. Deze kleine aanpassingen zijn niet alleen goed voor het milieu en je eigen portemonnee, het woont ook een stuk comfortabeler. Bewoners besparen al gauw 5 tot 10 procentop hun energierekening door de aanpassingen van WijkEnergieWerkt. Achteraf ontvangen bewoners een rapport waarin staat wat er nog meer gedaan kan worden.

Waar staat WijkEnergieWerkt voor?

WijkEnergieWerkt maakt impact op meerdere vlakken: het biedt inclusieve, lokale werkgelegenheid en het draagt bij aan de vermindering van de uitstoot van CO2. In één pilotwijk in Rotterdam zijn de eerste woningen al onder handen genomen. Elke verduurzaamde woning levert een besparing op van 280 kilogram CO2 op jaarbasis. Hoe meer woningen worden verduurzaamd, hoe groter die impact is.

Waar heb je het meeste aan gehad binnen het ASN Bank Wereldprijs-traject?

Josee hoeft niet lang over haar antwoord na te denken: “De pitchtraining in combinatie met het geven van de daadwerkelijke pitch. Ik heb zulke goede tips gekregen tijdens de pitchtraining. Die hebben mijn verhaal echt catchy gemaakt.”

Het moeilijke aan het geven van een goede pitch, zegt Josee, is het korte tijdsbestek. “Je hebt maar drie minuten om je verhaal ijzersterk neer te zetten. Het is belangrijk dat je focust op de kern van je verhaal”.

Wat zijn de plannen van WijkEnergieWerkt voor 2020?

2020 staat in het teken van het opschalen van de activiteiten van WijkEnergieWerkt. Josee: “Ik wil heel graag gaan uitbreiden”. Het bedrijf is nu nog actief in één pilotwijk in Rotterdam. Volgend jaar wil het wijkinstallatiebedrijf meerdere Rotterdamse wijken gaan verduurzamen. Josee’s droom is om uiteindelijk elk huis in Nederland groen te maken zodat we het Parijs-akkoord gaan halen.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.