Wij worden vrolijk van deze kinderboeken 

Kende jij ze al?
01-02-2017

Vonne Hemels - The Boy in The Boat

Boeken kunnen een enorme impact hebben op kinderen. De boodschap die we met deze boeken overbrengen is dus erg belangrijk. Bijvoorbeeld dat ze er toe doen en dat ze gelijk zijn aan andere kinderen. Dat ze onbezorgd mogen lachen en hun fantasie op de vrije loop mogen laten. Dat ze over dingen mogen praten maar dat ze ook gewoon kind mogen zijn. Omdat we die kleintjes hoog hebben zitten, delen we graag 6 bijzondere kinderboeken met je.  Bijvoorbeeld een boek zonder tekeningen of een boek over vluchtelingen van Vonne Hemels. Zij vat trouwens ook heel mooi samen waarom deze boeken hard nodig zijn:

“Mijn missie is om verhalen te vertellen die bijdragen aan gelijkheid en begrip. We hebben namelijk alternatieve boeken nodig, verhalen die we nog nooit gehoord hebben, lessen die we nog niet kennen, om te leren dat iedereen ertoe doet.” 

Het boek zonder tekeningen 

Dit boek is een groot succes. Dat is best knap aangezien er dus helemaal geen tekeningen in dit boek staan. Volgens velen zit de kracht van dit boek in de eenvoud. Het is namelijk een verhaaltje dat iedereen kan verzinnen en speelt volledig in op de fantasie van kinderen. Doordat er écht alleen maar woorden in het boek staan zullen zij zelf moeten voorstellen hoe het verhaal er ‘uit ziet.’ Het boek zonder tekeningen is voor kinderen van 3 tot 8 jaar en moet voorgelezen worden. Doordat er veel gekke woorden in staan moeten kinderen vaak hard lachen om dit boek. Het gebeurt niet vaak dat een volwassene zulke gekke woorden zegt.

Het eiland van opa

Het eiland van opa is een echte aanrader voor iedereen die op zoek is naar een geschikt prentenboek om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Dit boek kan kinderen helpen bij het afscheid nemen van familieleden en vrienden die bijvoorbeeld gaan verhuizen, maar ook om afscheid te nemen bij de dood. De kleurrijke prenten maken het een wonderschoon en vrolijk boek. Schrijver en illustrator Benji Davis schreef trouwens ook De Kleine Walvis. Dat gaat over een eenzaam jongetje en een kleine walvis die op het strand aanspoelt en hun levens voorgoed verandert. 

Het gat

Het gat is een gaaf en origineel prentenboek voor kinderen vanaf zes jaar. In dit prentenboek zit ook daadwerkelijk een gat geboord, dat in elke illustratie op dezelfde plek zit. Sms bevindt het gat zich in een tekstbalkon, soms in de muur. Het leuke is dat de kijker vaak meer weet dan de hoofdpersoon. Zo probeert de hoofdpersoon het gat bijvoorbeeld mee te nemen in een doosje, maar zie je als kijker al gauw dat dat niet lukt. Het boek is heel eenvoudig geïllustreerd en bevat weinig tekst. Daardoor moeten kinderen goed kijken wat er nou eigenlijk precies gebeurt. De lijnen, de tekst en het gat vertellen samen op een grappige manier het verhaal.

De jongen in de boot

Dit boek is een boek voor vluchtelingenkinderen èn kinderen die niet gevlucht zijn. Het is bedoeld om het onderwerp bespreekbaar te maken. Het vormt bijvoorbeeld houvast voor vluchtelingenkinderen waardoor zij makkelijker hun verhaal kunnen vertellen. Voor kinderen die wél een veilig en beschermd leven hebben is het een mooie manier om leren oog te hebben voor kinderen die elke dag moeten strijden voor een veilig thuis, eten en onderwijs. Schrijfster Vonne Hemels wil graag dat er meer van dit soort boeken verschijnen, daarom werkt ze achter de schermen druk aan nieuw materiaal onder de naam The Freequal Project.

Welkom

In het boek Welkom drijven drie ijsberen plotseling weg van hun ijzige huis. De ijsberen hopen dat ze gauw een veilige nieuwe plek vinden. Maar wanneer ze bij de ene na de andere nieuw plek worden weggestuurd, vragen ze zich af of ze ooit nog een thuis zullen vinden. Schrijver Barroux weet altijd op een eenvoudige en toegankelijke manier allerlei belangrijke en actuele thema’s bespreekbaar te maken. Zo heeft Barroux bijvoorbeeld ook twee prachtige boeken geschreven en geïllustreerd over dat we goed voor de aarde moeten zorgen: Waar is de olifant? en Waar is de zeester?

Mootje

Mootje is een universeel verhaal waarin kinderen op speelse wijze leren over zichzelf, hun achtergrond en hoe leuk en belangrijk het is om anders te zijn en toch jezelf te blijven. Schrijfster Hakima Elouarti schreef dit verhaal en haalde daarbij inspiratie uit haar eigen jeugd in een groot gezin. Rosa Vitalie maakte daar prachtige illustraties bij. Het boek is uitgegeven door Rose Stories. Zij willen namelijk graag kinderboeken maken over stoere meisjes, en vooral kinderboeken waarin diversiteit op een natuurlijke wijze is verweven, en alle kinderen op een positieve manier in aanraking laten komen met een diverse samenleving.