Eten en drinken
Lifestyle
Plastic
Zero waste

Wij gingen een week lang zero waste  

1 week, 0 afval. Wij gingen de uitdaging aan (en of dat nu zo'n slim idee was?)
04-02-2018 - door Jessie
© Het zero waste project

© Het zero waste project

Per minuut belanden er twee vrachtwagens vol plastic in de oceaan, met als gevolg dat meer dan 90% van de zeevogels inmiddels plastic (omgerekend naar een mensenlichaam ongeveer een broodtrommel vol) in hun maag heeft. Kortom: misschien moeten we van onze plasticverslaving afkicken. Hier hebben we natuurlijk al heel veel over geschreven, maar ook daadwerkelijk iets dóén is wat anders. Met redactielid – en zero waste blogger – Jessie als coach gingen we daarom de uitdaging aan: een week lang zero waste.

Maartje M: van pro naar expert? 

Hoewel ik al een paar afvalverminderingsslagen heb gemaakt de afgelopen jaren, keek ik toch wel uit naar onze Zero waste Week. Vooral om te ervaren waar ik de meeste moeite mee zou hebben; ik was immers al best goed bezig. Zo koop ik verpakkingsvrije shampoo bij Lush, gebruik ik homemade deodorant en ga ik nergens heen zonder mijn Dopper en eigen linnen tasje. Hoogmoed komt voor de val want al op de eerste dag ging ik snel de fout in door geheel automatisch een papieren handdoekje te pakken om mijn handen mee af te drogen. Goed om te merken hoe erg ik dat op de auto-pilot doe. Gewoon volgende keer een zakdoek mee om daar mijn handen aan af te drogen.

Dat goede voorbereiding de állerbelangrijkste voorwaarde voor een zero waste lifestyle is, bleek ook meteen bij het koffieapparaat. Ik drink namelijk líters thee op een dag en hoewel ik dat uit een stenen beker doe, geniet ik wel van die voorverpakte zakjes thee. Dat is best een klein hoopje afval na een hele dag thee drinken… Helemaal niet nodig want ik heb thuis  meer dan genoeg losse thee. De volgende dag had ik dus gewoon een thee-ei én een bakje losse thee in mijn tas zitten. En ook in de horeca is dit best makkelijk op te lossen; vermijd de welbekende theedoos-met-zakjes en bestel munt- of gemberthee.

Zero waste kan ook in de trein!

Mijn belangrijkste lessen van onze challenge waren wel dat voorbereiding key is, dat je met wat kleine aanpassingen al veel vooruitgang kan boeken en dat het heus niet meteen perfect hoeft. En dat jezelf dwingen om minder afval te produceren vooral heel veel vragen oproept. Zoals: “Wáárom wordt zoveel groente in plastic voorverpakt?”, “Hoe kan het dat er zo ontzettend veel producten worden gemaakt om slechts 1x te gebruiken, meestal maar een paar minuten?”, “Wanneer zijn onverpakte goederen opeens veel duurder geworden dan voorverpakte?”.  Onze zero waste goeroe Jessie wil ik graag vragen: “wat is de betere keuze in de supermarkt, producten in blik of glas?”

Jessie: Lekker bezig Maartje! Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk verpakkingen te vermijden – de Refuse van de 5 R’s van zero waste. Maar als je dan tóch moet kiezen, zou ik voor glas gaan. Zowel blik als glas zijn goed te recyclen, maar een glazen pot kun je makkelijker direct hergebruiken. Bijvoorbeeld om je kliekjes in in te vriezen, een homemade bodybutter in te doen (cadeautip!) of losse thee in te halen. Blik is overigens wel lichter, wat natuurlijk goed is voor de milieu-impact van transport, maar bij de productie van staal en vooral aluminium wordt erg veel energie gebruikt en komen veel schadelijke stoffen vrij. Kortom: reuse & refuse!

Milou: de hongerstaking  

What would Jessie do? Die vraag heb ik me wel honderd keer gesteld tijdens deze zero-waste-week. Jeetje, wat maak ik veel afval én waarom zit ALLES in plastic?! Dat zag ik pas echt nu ik er goed op ging letten. Deze week was een uitdaging voor me en een ontzettende eyeopener. Op kantoor pakte ik bijvoorbeeld doodleuk een (bio) wegwerpbekertje. Dat moest natuurlijk een gewone beker zijn, hallo Milou! Om het goed te maken deed ik wel die hele dag met 1 theezakje. Dat is niet alleen smakeloos op een gegeven moment, het is alsnog waste. Ik was dus best trots op mezelf toen ik bedacht de theezakjes in te wisselen voor verse gember (die overigens in sommige supermarkten ín een plastic bakje zit met een plastic verpakking eromheen, groenteboer dus!).

Ik kocht mijn cornflakes in bulk en gebruikte een katoenen zakje, die ik ooit bij een ketting kreeg, voor m’n brood, groente en fruit. Ook maakte ik sinds tijden weer eens tomatensaus from scratch; lekker! Uit angst om waste te maken vergiste ik me wel een beetje in de hoeveelheden. Mijn vriend zei op dag 2 al dat hij niet meer mee ging doen aan deze ‘veel-te-weinig-eten-challenge’. 

Bulk bins bij Gimsel in Rotterdam

Dat ik een absolute beginner ben staat als een paal boven water. Shampoo, douchegel, tandpasta en deodorant; daar had ik helemaal niet over nagedacht! Ik heb wel goed spartaans m’n gezicht gewassen met water en zeep om geen wattenschijfjes te hoeven gebruiken. Een andere absolute valkuil bleek mijn zo geliefde easypull, zo’n heerlijk handige dispenser met keukenpapier. Dat werd terug naar een nat doekje. Maar toen ik aan het einde van de week flink verkouden werd kon ik de wegwerpzakdoekjes niet weerstaan. Sorry Jessie!

Jessie: Nice! Cornflakes in je eigen zakje halen is héél zero waste verantwoord. Supergrappig om te lezen dat je ‘te weinig eten’ hebt gekocht, uit angst om afval te maken. Dat laat namelijk zien dat je je niet alleen bewuster bent van wát je koopt, maar ook van hoevéél je koopt. Uiteindelijk kun je natuurlijk beter inschatten wat je moet kopen en zul je niet snel meer met honger zitten, én minder snel eten weggooien. Voor de wattenschijfjes kun je heel makkelijk herbruikbare schijfjes gebruiken – met een beetje kokosolie als make-up remover. 

 

Maartje K: all-in of balansdag? 

Dit was confronterend! Les 1 van zero-waste leven van Jessie: ‘Preparation is everything’. Ik ging de deur de gehele week niet uit zonder mijn thermosfles. Maar eigenlijk kan ik wel concluderen dat voorbereiding niet mijn ding is. Op dag 1 ging ik eerder weg van kantoor om nog naar de verpakkingsvrije winkel te gaan. Helaas stonden mijn bakjes nog thuis, met als gevolg dat ik toch maar met maisplastic naar huis ben gegaan. Daarnaast ben ik ook geen ochtendmens, wat er op neer kwam dat ik het eerste half uur niet toerekeningsvatbaar was voor mijn collega’s. Ochtendfail; de deo was al opgespoten voordat ik überhaupt besefte dat ik zero-waste leefde.

Ik ben onwijs geschrokken hoeveel afval wij produceren. Ik dacht altijd dat ik bewuste keuzes maakte. Zo deed ik geen groente en fruit in plasticzakjes, en heb ik altijd een jute tasje in mijn tas. Maar van één week (proberen) zero-waste te leven besef je hoeveel (onnodig) afval je maakt.

Maartje ging all-in!

Het lastigste aan zero-waste vond ik mijn ochtendritueel. Tandpasta, shampoo, koffie, producten die ik ’s morgens niet meer ‘mocht’ gebruiken. Dit is ook niet goed gegaan. Ondanks dat het heel moeilijk was ga ik bepaalde elementen proberen mee te nemen. Ik wil blijven kijken naar groentes die niet verpakt zijn. Bijvoorbeeld prei, courgette, paprika, deze producten zijn net zo lekker door de pasta als de in plastic verpakte champignons en het huis ga ik niet meer uit zonder mijn thermosfles.

Jessie: Woohp woohp! Die thermosfles blijft er in. Naast voorbereiding is ook balans een goede tip als je naar zero waste wilt gaan. Door jezelf dingen te verbieden, houd je het natuurlijk niet vol. Probeer in plaats daarvan op te maken wat je al hebt, en vervolgens stap voor stap alternatieven uit te proberen. Tandtabletjes in plaats van tandpasta, een shampoobar in plaats van shampoo en verse koffie in plaats van cupjes… eigenlijk is voor (bijna) alles wel een alternatief! Het is eigenlijk net als bij afvallen: je kunt niet van de ene op de andere dag tien kilo lichter worden, maar moet stapje voor stapje nieuwe gewoontes aanleren. 

 

Willard: elke onbenul begint ergens

Het is ’s ochtends vroeg, tijd om te douchen. Pas na de douche – als ik iets wakkerder ben - realiseer ik me dat vandaag ook de start van onze Zero Waste Week is. En dat ik zowel tandpasta, douchegel, shampoo als deodorant met plastic verpakking heb gebruikt. Een valse start. Maar goed, keep your cool. Met Jessie als lifeline en Google als alwetend orakel moet het goed komen. De volgende stap: ontbijt.. Brood zit in plastic, beleg zit veelal in plastic, boter zit in plastic.. Wat ga ik doen? Ik besluit de bakker te bezoeken met mijn eigen linnen tas. 

De dames van de broodafdeling keken me stomverbaasd aan toen ik vroeg of ze het brood, gesneden, in mijn eigen broodzak wou doen. Ik zag ze denken. Kan dat? Mag dat? Gaan we dat doen? En waarom eigenlijk? Na een moment van twijfeling (waarschijnlijk gebeurt dit – te – weinig) zijn ze toch overstag. Goed, de eerste challenge overleefd. Ook het avondeten was een pittige. Ik kom uit een kleine stad waar geen verpakkingsvrije winkel is, dus ik moest het doen met de supermarkt. En werkelijk álles is in plastic verpakt. Het scheelt dat ik vrijwel alleen water drink, daar komt geen plastic verpakking aan te pas. Ter plekke besloot ik om de hele week vegetarisch te eten. Vrijwel ál het vlees zit in plastic, dus dat ditch ik maar direct. Zo erg vind ik dat niet: ik wil sowieso minderen met vlees en het voelt alsof ik nu dubbel goed bezig ben.

Pas vanaf woensdag ging het beter, want toen kwam de markt langs. En dat is mijn redding geweest. Ineens had ik brood, groente, fruit en allerlei noten verpakkingsvrij in mijn eigen linnen tassen. Hier moest ik de week wel mee door komen en dat lukte. Ik besloot dat ik hiermee een mooie eerste stap had gezet. De douchegel, tandpasta, wc-papier en alle andere plastic verpakkingen die ik gebruik zijn een volgende ronde aan de beurt (sorry, Jessie!). Elke onbenul moet ergens beginnen, niet waar?

De Boc'n'Roll Eco foodwrap die ik bij Sinterklaas had gekregen kwam in deze week goed van pas. Geen boterhamzakjes meer nodig!

Jessie: lekker bezig! Vooral je bezoekje naar de markt was waarschijnlijk heel effectief. Enneuh... ook voor de badkamer kun je - stap voor stap - nog héél veel toffe dingen ontdekken. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.