Eten en drinken

Wie slim is, kiest voor goede koffie 

Geld uitgeven is nóg leuker als je dat planeet positief doet. In de rubriek Smart Spender helpen we je daarbij. Dit keer: zuivere koffie.
24-04-2020
Smart Spender - zuivere koffie

Veel koffiemerken nemen het niet zo nauw met duurzaamheid, het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en eerlijke prijzen voor de boeren. Ook gerenommeerde merken als L’OR Espresso of Senseo niet. Gelukkig zijn er talloze merken die er wel alles aan doen om hun producten lekker én verantwoord te maken. En het leuke is: goede, duurzame koffie hoeft helemaal niet duurder te zijn.

Goed of fout?

Wij deden onderzoek naar de koffiebranche en weten welke koffiemerken echt zuivere koffie maken. Hieronder vind je alvast 3 koffiemerken die je zó kunt drinken én 3 manieren waarop jij voortaan in één oogopslag goede koffie herkent. En dus hoe je met jouw geld een duurzame keuze kunt maken!

Moyee Coffee

Moyee Coffee streeft naar een 50/50 verdeling tussen koffieproducenten en koffiedrinkers. Het bedrijf maakt biologische en ambachtelijke koffie voor een eerlijke prijs. De boeren ontvangen een FairChain-premie van 20% en ze branden en verpakken de koffie in het land van herkomst. Zo verdient het koffieproducerende land 300% meer dan wanneer het branden en verpakken elders gebeurt.

Moyee is lid van de community Voor de Wereld van de Morgen. De koffie is niet te koop in de supermarkt, maar hier kun je Moyee Coffee online bestellen.

EEK Coffee

De koffie van EEK komt van duurzame koffieplantages uit Guatemala en Brazilië. Boeren verdienen een eerlijke prijs en voor elke verkochte kilo EEK Coffee wordt er 0,50 euro opzijgezet. Met deze zogenaamde EEK-premie investeert het bedrijf in duurzame energieprojecten in de landen waar de koffie geproduceerd en geconsumeerd wordt.

EEK Coffee, is lid van de community Voor de Wereld van Morgen. Hier kun je EEK koffiebonen bestellen.

Fairtrade Original

Als eerste fairtrade-organisatie ter wereld werkt Fairtrade Original intensief samen met boeren en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika om de lokale handelsketen te verduurzamen. Voor Fairtrade Original staat een beter leven voor de mensen met wie ze samenwerken voorop.

Bestel hier je Fairtrade Original. Uiteraard met Biologisch en Fairtrade keurmerk.

Op Zo Maakt Geld Gelukkig halen we meer dan 20 merken door onze ‘Koffiefilter’ en beoordelen ze bijvoorbeeld op duurzaamheid en fairtrade. Spoiler alert: ook Starbucks is niet superzuiver…

ZMGG

Zo herken je zuivere koffie

Zeker weten dat je zuivere koffie koopt? Kijk dan goed naar de keurmerken op de verpakking. Vooral Fairtrade en Biologisch vinden wij belangrijk. Waarom? Dat lees je hieronder.

  1. Fairtrade: heeft een product een Fairtrade keurmerk, dan weet je zeker dat de boeren of telers gegarandeerd een eerlijke prijs voor hun producten én een fairtrade premie ontvingen.
  2. Biologisch: het EU-keurmerk ‘Biologisch’ vereist dat duidelijk is waar de ingrediënten vandaan komen en dat ze biologisch geteeld zijn, zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.
  3. UTZ / Rainforest: UTZ / Rainforest Alliance fuseerden een aantal jaar geleden en richten zich op eerlijke en biologische landbouw. De regels zijn alleen minder streng dan bij het Fairtrade en Biologisch keurmerk.