Wetenschappers printen koraal voor het Great Barrier Reef 

Zo kan jij ze helpen!
24-04-2017
Great Barrier Reef printen koraal

Wetenschappers zijn er in geslaagd om nieuw koraal te creëeren voor het Great Barrier Reef. Dat is maar goed ook, want het grootste rif ter wereld is in een schrikbarend tempo aan het afsterven. Zo is er alleen al in 2016 eenderde van het noordelijke deel van het rif verbleekt. De hoogste tijd om in actie te komen.

Een rif zonder kleur

In gezond koraal leven allerlei soorten koraaldiertjes en algen. Die laatste diertjes voorzien het koraal van voedsel en kleur. Klimaatverandering zorgt er voor dat het water, en dus ook het koraal, steeds warmer wordt. Hierdoor verdwijnen de algen en blijft het koraal kwetsbaar en verbleekt achter, tot het afsterft.

Terry Hughes en James Kerry, beide onderzoekers van de James Cook Universiteit in Australië, bestudeerden de afgelopen twee jaar meer dan 8000 kilometer van het Great Barrier Reef vanuit de lucht. Hun onderzoeken lieten zien dat er het afgelopen jaar een derde van het noordelijke deel van het rif verbleekte. De verwachting is dat er het komende jaar nog veel meer van het rif zal verbleken.

Nieuw koraal printen

Onderzoekers van de Universiteit van Sydney creëerden virtuele 3D-kaarten van bestaande koraalriffen. Zo konden zij precies in kaart brengen en monitoren hoe de structuur van koraal verandert als gevolg van klimaatverandering. Alle informatie die daar uit komt rollen wordt vervolgens gebruikt om het rif te helpen herstellen.

Zo wil een team van enthousiaste wetenschappers het Great Barrier Reef helpen herstellen door nieuw koraal te printen met een 3D-printer. De virtuele 3D-kaarten worden gebruikt om nieuwe modellen af te drukken die kunnen worden geplant in het rif. Deze nieuwe stukken rif zijn geprint van een soort zandsteen met een minimale koolstof-voetafdruk. De designs hebben dezelfde structuren als echt koraal en trekken koraaldiertjes en algen aan, waardoor het rif weer gaat groeien en een tweede leven krijgt.

Het komende jaar wil het team van wetenschappers testen hoe groot de veerkracht van dit nieuwe koraal is. Daarom gaan ze een proef draaien in het Great Barrier Reef. Hoe groot het uiteindelijke gebied wordt waarin ze gaan testen hangt af van de financiering. De onderzoekers zijn hoopvol, maar benadrukken wel dat deze actie zinloos is zonder verdere klimaat acties. Anders sterft het nieuwe koraal natuurlijk ook weer af. We moeten er daarom voor zorgen dat we klimaatproblemen wereldwijd gaan aanpakken. Pas als we beter met onze planeet omgaan is er een kans dat het rif weer kan gaan groeien en herstellen.

Klimaatmars

De klimaatmars

Een mooie gelegenheid om in actie te komen voor het klimaat is op zaterdag 29 april. Op deze dag gaan er namelijk tienduizenden mensen de straten op om klimaatactie te eisen tijdens de People’s Climate March in Amsterdam. Zo willen ze een krachtig signaal afgeven naar de wereld en onze nieuwe regering. Het is namelijk hoog tijd dat zij maatregelen gaan nemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

De klimaatmars start op zaterdag 29 april om 14.00 op het Museumplein. Klik hier voor meer informatie. De afbeelding van de klimaatmars is eigendom van Greenpeace.

Bron: The Guardian.