Mode
Duurzaam ondernemen

Wereldprijswinnaar Proud Breast groeit hard 

De innovatieve Qups bieden uitkomst voor vrouwen die hun borst hebben laten verwijderen.
21-08-2020 - door Aniek
Suzanne Kemps en Clary Scheres

In 2018 was Proud Breast een van de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs met hun duurzame Qups. Sindsdien hebben ze niet stilgezeten. Waar de Qups tijdens het Wereldprijs traject nog vooral een idee waren, worden ze nu online al in binnen- en buitenland verkocht én zijn ze binnenkort ook in lingeriewinkels te vinden. Wij spraken Clary, die sinds 2020 aan het roer staat als directeur van Proud Breast.

Lichtgewicht borstprothese zonder siliconen

In 2016 werd het idee voor Proud Breast geboren bij Suzanne Kemps, die zelf borstkanker overleefd had. Net als de meeste andere vrouwen, koos zij na de amputatie van haar borst voor een externe borstprothese. De meeste vrouwen zijn hierbij aangewezen op siliconen protheses, die vooral gericht zijn op het nabootsen van het uiterlijk van de borst en niet op het draagcomfort.

Bij Suzanne inspireerde deze zweterige, oncomfortabele protheses haar tot het ontwikkelen van een droomprothese: “Duurzaam, comfortabel, en passend in mooie en betaalbare lingerie.” Sinds mei 2017 werken Suzanne en Clary daarom samen aan de Qup: een externe, lichtgewicht borstprothese als alternatief voor de reguliere siliconen variant. Samen richtten zij Proud Breast op.

De Qup maakte Suzanne’s dromen meer dan waar. Deze externe borstprothese weegt maar een fractie van het gewicht van de siliconen variant en is gemaakt van duurzaam, ademend en gecertificeerd biologisch materiaal. Daarbij kan de Qup in gangbare lingerie worden gedragen en hoeft er dus geen speciale prothese-bh te worden aangeschaft.

Winnen ASN Bank Wereldprijs was duwtje in de rug

Na het winnen van de Wereldprijs – toen ze met 12.000 euro naar huis gingen – konden Suzanne en Clary grote stappen zetten met Proud Breast. Niet alleen het geldbedrag kwam daarbij van pas, maar ook alles wat ze geleerd hadden tijdens het traject van de wedstrijd.

“Elke keer als we hoorden dat we weer door waren naar de volgende ronde, dachten we stiekem ‘Nee hè, nu moeten we weer van alles gaan aanleveren’. We zaten namelijk nog middenin onze strategische plannen voor het bedrijf. De concrete en praktische vragen van de jury hebben ons proces enorm versneld. Achteraf gezien was onze deelname aan de ASN Bank Wereldprijs dus echt dat duwtje in de rug dat we nodig hadden om onze plannen te concretiseren.”

Bij de ASN Bank Wereldprijs 2018 sleepte Proud Breast 12.000 euro in de wacht

Startschot productie van de eerste Qups

Het winnen van de Wereldprijs gaf de oprichters van Proud Breast het vertrouwen om ook eigen vermogen te investeren en zo de eerste Qups te gaan produceren. Ook potentiële investeerders stonden in de rij en hebben de jonge onderneming op weg geholpen met waardevolle adviezen.

In de zomer van 2019 is Proud Breast begonnen met de productie van de eerste 2.000 Qups. De media-aandacht en het netwerk vanuit de ASN Bank Wereldprijs kon meteen worden omgezet in klantcontact: na afloop van de wedstrijd hadden ze al snel meer dan 250 aanmeldingen voor de voorinschrijving van de Qup. Clary: “We zagen een soort sneeuwbaleffect. Alle eerste klanten die voortkwamen uit het winnen van de Wereldprijs waren zo enthousiast dat we snel meer klandizie kregen. Ook vanuit de ziekenhuizen waar vrouwen behandeld werden.”

Winnaar bij Dragon’s Den

Begin 2020 kreeg Proud Breast opnieuw erkenning, dit keer van investeerder Shawn Harris: ze sleepten een investering van 150.000 euro in de wacht bij het tv-programma Dragon’s Den. Clary: “Dit was echt enorm goed voor ons zelfvertrouwen, want nu konden we écht snel gaan uitbouwen. Waar de ASN Bank Wereldprijs ons heel erg hielp in de beginfase van ons bedrijf, helpt deze investering om echt naar een hoger niveau te klimmen met Proud Breast.”

De Qups zijn lichtgewicht, van biologisch materiaal én komen in mooie printjes. Foto: Proud Breast

Proud Breast gaat het komende jaar flinke stappen maken. Clary: “Deze zomer nog lanceren we onze nieuwste innovatie: de ParelQup. Deze ParelQup is verzwaard met parels en geeft je nét dat extra beetje gewicht waardoor deze minder verschuift in je bh. Daarnaast verwachten we vanaf 2021 ook deelprotheses aan te kunnen bieden, voor vrouwen van wie slechts een deel van de borst is verwijderd.”

Naast deze uitbereiding van het assortiment zet Proud Breast ook de stap naar retail. Vanaf dit najaar kun je de Qups ook in geselecteerde lingeriewinkels aanschaffen. Of de Qups ook in het buitenland verkocht gaan worden? Clary”: “Dat is zeker een stap die we de komende jaren gaan maken, maar nu willen we eerst ons bedrijf in Nederland zo efficiënt en stabiel mogelijk op de kaart zetten.”

Nieuwe diagnose voor Suzanne Kemps

De overname van Clary Scheres als nieuwe directeur van Proud Breast is een gevolg van de nieuwe kankerdiagnose van Suzanne Kemps. Helaas is de ziekte nu terminaal en zal ze niet meer beter worden. Voor Suzanne is het ontzettend moeilijk om terug te moeten stappen en ze blijft daarom ook zeker nog zo lang mogelijk betrokken in een adviserende rol. Clary moet grote schoenen vullen, maar is vastberaden Proud Breast tot een groot succes te maken. Ook voor Suzanne.

Oprichter Suzanne is terminaal ziek verklaard, maar blijft zo lang mogelijk nog nauw betrokken. Foto: Proud Breast

Ben jij de volgende winnaar van de ASN Bank Wereldprijs?

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Clary en Suzanne en heb jij zelf ook een startende onderneming? Vanaf maandag 23 augustus kan je je aanmelden voor de Wereldprijs 2021!

En als je nu nog meer wil lezen over vorige winnaars van het ondernemerstraject, bekijk dan ook eens deze artikelen:
 

Profile picture for user aniek.moonen
Aniek
Auteur
Stagiair bij Voor de Wereld van Morgen. Ik zet me in om mensen te inspireren en te motiveren met duurzaamheidskennis. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!