Wereldprijswinnaar Nadia: the white engineer from the west 

21-12-2015

Nadia en Tra-Digitale Hybride

Ze werd benoemd tot ‘Beste bouwkundige afstudeerder van 2014’, won 50.000 euro in de Open Mind Challenge én sleepte de ASN Bank Wereldprijs binnen in het thema Veiligheid en Sociale Cohesie. Er is geen twijfel over mogelijk: de Tra-Digitale Hybride (inmiddels omgedoopt tot CAST) gaat wereldwijde impact hebben. Daarom vandaag in de serie ‘Toppers van de Wereldprijs’: initiatiefneemster Nadia Remmerswaal.

3 miljard mensen in 2050

‘Mijn missie is om als architect en ingenieur een steentje bij te dragen aan een van de grootste uitdagingen van deze tijd,’ vertelde Nadia bij de start van het ASN Bank Wereldprijstraject. Afgelopen juni studeerde ze cum laude af als bouwkundig ingenieur aan de TU Delft en kon ze beginnen met de realisatie van dit mooie doel. Dat doet ze met de Tra-Digitale Hybride: een bouwsysteem dat nieuwe technologie gebruikt om veilige en hogere woningbouw mogelijk te maken in sloppenwijken. In sloppenwijken bouwen inwoners hun huizen vaak zelf, maar daarvoor hebben ze eigenlijk niet de kennis en het materiaal. De huizen zijn daardoor niet bestand tegen aardbevingen, overstromingen of ander natuurgeweld. Bovendien is het belangrijk dat inwoners weten hoe ze op een veilige manier in de hoogte kunnen bouwen. Sloppenwijken tellen namelijk steeds meer inwoners, en dat aantal blijft groeien. In 2050 wonen er naar schatting 3 miljard mensen.

White engineer from the west

‘Tijdens mijn studie heb ik meerdere keren de sloppenwijken van Indonesië bezocht,’ legt Nadia uit. ‘Dit motiveerde me ontzettend om oplossingen te zoeken voor deze onveilige situaties. Ik wilde bijdragen aan veiligere woningbouw in de wereld.’ Een van de dingen die haar het meest is bij gebleven is een gesprek met een man die een tweede verdieping op zijn huis wilde bouwen. Hij was net bezig met een deel van zijn huis af te breken toen Nadia hem vertelde over de Tra-Digitale Hybride. Daarmee bouw je op heel eenvoudige manier meerdere verdiepingen op elkaar, zonder eerst iets te hoeven afbreken. Hij luisterde gefascineerd naar haar idee en verzekerde haar ervan dat hij haar als white engineer from the west vertrouwde. Toch wilde hij liever eerst een voorbeeld zien van de Tra-Digitale Hybride bij een andere inwoner, bij voorkeur zijn buurman. ‘Dit gaf heel duidelijk weer wat nu nog de houding is tegenover het hoger bouwen dan twee verdiepingen,’ legt Nadia uit. ‘Er zijn dus nog flink wat obstakels te overwinnen.’

Een wereldidee

Ondanks die obstakels is het idee van Nadia veelbelovend. Ze sleepte al diverse prijzen in de wacht, waaronder de ASN Bank Wereldprijs. Daar was ze ontzettend blij mee. ‘Met het geld van de Wereldprijs ga ik het eerste echte prototype ontwikkelen,’ vertelt ze trots. Als het prototype zich in Nederland heeft bewezen is de volgende stap om een prototype in de sloppenwijken van Indonesië te plaatsen. Vanaf 1 februari gaat het feest beginnen bij de RDM werf, waar ze een aantal afstudeerders onder haar hoede krijgt. In 2016 gaat ze naast de TU Delft ook samenwerken met de TU Eindhoven: twee professoren zetten een team met technische studenten in om mee te helpen ontwikkelen. Dat belooft wat!

Wil je Nadia volgen in haar spannende reis om de Tra-Digitale Hybride te realiseren? Neem dan een kijkje op haar website. Wil je nog meer lezen over onze andere Wereldprijstoppers? In deze reeks verschenen eerder al toppers Tim (Spireaux), Katie (In The Loop) en Merel (LegBank).