Wereldprijs winnares Merel brainstormde met Bill Gates  

Merel won in 2015 de ASN Bank Wereldprijs in het thema Zorg & Welzijn. Sindsdien is er veel gebeurd.
05-09-2016 - door Redactie
Merel (initiatiefnemer LegBank) en Arjan (bedenker van Majicast, protheseapparaat) kijken naar prothesedrager Nelson in Colombia

Merel (initiatiefnemer LegBank) en Arjan (bedenker van Majicast, protheseapparaat) kijken naar prothesedrager Nelson in Colombia

LegBank, één van de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2015 - in de categorie Zorg & Welzijn - brengt Colombianen weer op de been. Hun innovatie, de Majicast, zorgt voor perfect passende protheses. Merel Rumping pitchte tijdens de Wereldprijs vorig jaar een tweeledig plan. Enerzijds de Majicast verkopen in Colombiaanse steden en anderzijds orthopedische services bieden op het platteland. Hoe gaat het nu met haar?

Net terug uit Colombia

“Er is veel gebeurd de laatste tijd! Niet alleen brainstormde ik in januari met Bill Gates, ook konden we dankzij een financiering van Google.org ons protheseapparaat verder optimaliseren. We zijn net terug van een demonstratie van de Majicast in Colombia. Met het hele team van onderzoekers van Strathclyde University en engineers van ontwerpbureau Reggs, reisden we naar zowel de steden als afgelegen rurale gebieden. We spraken verschillende spelers binnen de orthopedische ‘keten’ (prothesemakers, fysiotherapeuten, revalidatieartsen en orthopeden) om hen te overtuigen van de potentie van het product. ”  

En wat vonden ze ervan?

“Dat men onder de indruk zou zijn van het product had ik wel verwacht. Maar dat 70% van alle aanwezigen aangaf geïnteresseerd te zijn, en naar aanschaf over wil gaan als het product helemaal klaar is, is fantastisch nieuws. Tijdens de demonstraties hebben we een aantal prothesekokers gemaakt, waaronder een voor een goede Colombiaanse voetballer wiens been al jaren geleden was geamputeerd. Hij noemde het de beste prothese ooit.”

Mensen op het platteland helpen

“Ook hebben we onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om orthopedische services op het platteland aan te kunnen bieden op een financieel duurzame en ondernemende manier. Voor dit onderzoek hebben we gebruik gemaakt van human centered design en lean start up technieken. Om ons goed te kunnen inleven in de consument en om de lokale context beter te kunnen begrijpen. ”

Waarom eigenlijk Colombia?

“Colombia is het land met het grootste aantal landmijnslachtoffers wereldwijd. Dit, in combinatie met de motorongevallen en diabetespatiënten, lijdt tot relatief veel mensen die een onderbeen missen. Als gevolg daarvan hebben flink wat mensen in Colombia een prothese nodig. Het was fantastisch om tijdens de demonstratie voor een aantal mensen met weinig middelen een prothese te kunnen maken.”

Kun je nog een keer uitleggen hoe jullie innovatie werkt?

 “Een beenprothese bestaat uit een voet en een koker, die met elkaar verbonden zijn met een buis, een soort scheenbeen. De voet en buis zijn vooral massaproductie. De koker, het deel van de prothese dat precies moet aansluiten op iemands stomp omdat de persoon anders met pijn loopt, is maatwerk. Het maken ervan kost veel tijd en geld én vergt veel kennis en ervaring. Met de Majicast kan relatief eenvoudig en goedkoop een prothesekoker worden gemaakt. Het werkt als volgt; eerst wordt er een gipsverband aangebracht om de stomp. Voordat het gips uithardt, wordt de stomp met gips in het met water gevulde apparaat geplaatst. De persoon kan dan met het volle lichaamsgewicht in het protheseapparaat staan. Vervolgens ontstaat door de waterdruk een perfect omsluitende mal. Deze mal wordt later weer met gips gevuld om een replica van de stomp te maken. Hieroverheen wordt een kunststof gelegd, dat wordt warm gemaakt en om de replica van gips gelegd en zo ontstaat uiteindelijk de koker.”

Ook een slim idee?

Heb jij ook een slim idee voor een betere wereld? Doe mee met de ASN Bank Wereldprijs 2016 en maak kans op training, coaching, publiciteit en een geldbedrag. Inschrijven kan tot en met 23 september.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.