Eten en drinken

Welk duurzaam ei kies jij? 

Het ene eitje is de andere niet. Zó maak je jouw keuze in de supermarkt
28-11-2017 - door Jessie
Eieren: welke kies je? © Cala

Eieren: welke kies je? © Cala

Duurzaamheid is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij eieren, maar als je je eitjes voor het Paasontbijt uitkiest kan het misschien toch geen kwaad om het ene ei eens met het andere ei te vergelijken. Wanneer is een ei bewust? En kies je voor wit of bruin? 

Één ei is geen ei

We eten met Pasen gemiddeld zo'n drie eieren per persoon. De chocoladevariant rekenen we dan even niet mee. Met al die eieren die we verorberen kunnen we dus grote impact maken als we kiezen voor een milieu- en diervriendelijk ei. Maar welke is dat? De keuze is reuze, is het beste ei nou biologisch, rondeel, scharrel, Kipster of vrije uitloop? Het is nog niet zo eenvoudig.

Natuurlijk kun je besluiten om eieren helemaal in de ban te doen en te kiezen voor een plantaardig dieet. Dat is niet alleen goed voor je keuzestress, maar ook voor het milieu. Als je tóch af en toe een eitje wilt eten, kun je op een aantal dingen letten. 

De eierdoosjes zijn bijna altijd recyclebaar

Ontc-ei-feren: de gestempelde code op een ei

Op de meeste eieren vind je een gestempelde code, waaraan je kunt zien met wat voor soort ei je te maken hebt. Zie het als een extra barcode, naast natuurlijk de streepjescode op de verpakking. Door deze codes kon ook heel snel geïdentificeerd worden welke eieren besmet waren met fipronil. Wil je niet de hele code uit je hoofd leren? Kijk dan vooral naar het eerste cijfer. Deze slaat op de houderijsoort.

  • 0 = biologisch (kippen leven zo natuurlijk mogelijk)
  • 1 = vrije uitloop (ruime stal en uitloop naar buiten)
  • 2 = scharrel (kippen zitten in een stal en komen niet buiten)
  • 3 = kooi (vind je gelukkig niet vaak meer, want dit is wel heel ondiervriendelijk)

De letters daaropvolgend gaan over het land van herkomst, waarbij NL vanzelfsprekend voor Nederland staat. De andere cijfers laten het bedrijfsnummer en het stalnummer zien. Zo weet je precíés waar jouw kipje gelopen (althans, bij biologische eieren) heeft.

Rondje rondeel

Ha, je dacht dat het zo makkelijk was? Helaas niet. Er is een aantal eiersoorten dat niet precies in het rijtje past. Het bekendste voorbeeld zijn misschien de Rondeeleieren. Dit zijn officieel scharreleieren (dus code 2). De kippen leven in een rondeel: een rond systeem met een nachtverblijf, dagverblijf, bosrand en centrale kern (waar de kippen zelf niet komen). Dit zorgt voor betere leef- en milieuomstandigheden voor de kippen, maar omdat rondeel een merknaam in plaats van keurmerk is kun je ze als ‘apart geval’ beschouwen.

Een andere nieuwe niet-helemaal-in-het-rijtje-te-plaatsen-ei is het ei van Kipster. Deze eieren worden in een glazen ‘serre’ (door henzelf als meest dier-, mens- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld genoemd) door 24.000 kipjes ter wereld gebracht. Ondanks deze massa is zelfs Wakker Dier te spreken over het bedrijf. De stal zit vol filters tegen fijnstof en op het dak liggen zonnepanelen. Het kippenvoer bestaat uit reststromen (oud brood, beschuit, crackers etc.): hierdoor hebben de eieren geen code 0. Daarnaast worden de haantjes (die normaal worden vergast) hier in leven gehouden en na 17 weken verwerkt tot burgers.

Kippen

Keurmerken: ja of nee?

Het heeft daarom ook zin om naar keurmerken te kijken.  Keurmerken worden niet door iedereen als positief gezien (Teun van de Keuken is bijvoorbeeld erg kritisch), maar ze geven wel gewoon duidelijkheid. De Dierenbescherming heeft het Beter leven-keurmerk in het leven geroepen. Een ei met drie sterren (de hoogste score), betekent dat de kip uitloop, meer ruimte en geen behandelde snavel heeft.  

Toch zegt dit niet per se iets over de milieu-impact van deze eieren. Daarvoor kun je het beste naar eieren met het Demeter-keurmerk kijken. Deze zijn biodynamisch: er wordt, nog meer dan bij biologisch, rekening gehouden met zaken als bodemvruchtbaarheid en groeiversterking. Ook hier houden de kippen hun volledige snavels en speelt, naast de milieu-impact, dus ook de diervriendelijkheid een rol.

Wil je nog een stapje verder? Kijk dan ook waar de eieren vandaan komen. De vrije uitloopeieren van Gijs worden bijvoorbeeld niet ver vervoerd, wat veel milieuwinst oplevert. Staar je hier allen niet blind op: ecologische of biodynamische eieren kunnen, zelfs als ze verder vervoerd moeten worden, milieuvriendelijker zijn, omdat ze rekening met het hele ecosysteem houden.

Bruine versus witte eieren

En dan is er ten slotte nog de vraag of je voor bruine of witte eieren moet kiezen. Eigenlijk is het heel simpel: het is genetisch bepaald of een kip een wit of bruin ei legt. Dit kun je zelfs aan de oorlellen van de kip zien. Een bruin ei komt van een kip met rode oorlellen en een wit ei is afkomstig van een kip met witte oorlellen. Je kunt dus ook witte kippen hebben die bruine eieren leggen, legt biologische boer Wim uit aan Odin. Het heeft ook niets met het voer dat zij krijgen te maken.

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.