Weet jij wat bij het plastic afval mag? 

Plastic scheiden is soms nog best lastig, want wat mag er wél in de plastic bak en wat niet? Wij zochten het uit.

20-04-2016

Foto: Markus Spiske

Plastic is overal dus geheid dat jij er thuis ook veel mee te maken hebt. Plastic afval kun je inmiddels overal gescheiden inleveren zodat het kan worden gerecycled. Maar wat hoort er eigenlijk bij het plastic afval en wat niet?

Dit mag wel bij het plastic afval

Verpakkingen van kaas en vleeswaren mogen gewoon bij het plastic afval, net als kuipjes van bijvoorbeeld smeerworsdt- of kaas. Ook blisters van onder andere tandenborstels, snoeren, batterijen etc. kunnen worden gerecycled. De kartonnen achterzijde moet je wel even verwijderen en bij het oud papier gooien, maar het plastic mag gewoon bij het plastic afval. Flessen van schoonmaakmiddelen, mits deze geen chemische inhoud bevatten (check de symbolen op de fles) mogen in de plastiv bak.

Snoepverpakking, zoals een plastic zakje waar drop, winegums, vruchtenhartjes of andere snoep in zit, mag ook bij het plastic afval. Wil je weten wat er nog meer bij het plastic afval kan? Hier vind je een overzicht.

Dit mag niet bij het plastic afval

Een zakje chips mag niet bij het plastic afval, er zit namelijk een aluminium laagje in. De reden voor het gebruik van een aluminium laagje is als volgt, zonder dat laagje kan er zuurstof en vocht bij de chips komen. Door het zout dat in de chips zit, trekt het vocht aan en daarvan wordt de chips zacht. Er bestaan wel chips zakken zonder aluminium, maar die hebben een beperkte houdbaarheidsdatum.

Wat ook niet bij het plastic afval hoort zijn piepschuim verpakkingen van bijvoorbeeld afhaaleten (het bekende hamburgerdoosje) of doordrukstrips van kauwgum of medicijnen.Twijfel je of iets wél of niét bij het plastic afval hoort? Check het dan met deze handige afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal.

Afval verminderen

Het is natuurlijk nóg beter om te voorkomen dat je plastic afval hebt. Zo zijn er steeds meer mensen die hun afval drastisch minderen of zelfs helemaal zero waste leven. Maar ook jij kunt met een paar kleine aanpassingen al veel plastic afval besparen, denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Het meenemen van je eigen herbruikbare waterfles of koffiebeker. Je krijgt dan vaak ook nog korting op je warme drank als je je eigen beker meenement!
  • Altijd een herbruikbaar tasje bij je hebben, scheelt veel plastic tasjes in de winkel
  • Weiger wegwerpplastic te gebruiken, heel vaak is er gewoon een herbruikbaar alternatief voorhanden. En een rietje weigeren is zó gedaan toch?

Voor meer tips kijk je even op deze blog van zero waste expert Nicky Kroon.

Wat gebeurt er met het plastic

Miljoenen kilo’s plastic worden er in Nederland weggegooid. Het is dus belangrijk dat dit goed wordt gescheiden. Wanneer het plastic is opgehaald, wordt het gesorteerd op type kunststof. Dat wordt verwerkt tot grondstof en daarvan worden weer nieuwe producten gemaakt. Dat kan speelgoed zijn maar je ziet ook steeds vaker dat kleren van gerecycled plastic worden gemaakt. Bekijk het filmpje om te zien hoe plastic recyclen in zijn werking gaat.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.