Wat is plantaardig ivoor?  

Vegetarisch Ivoor is het enige alternatief voor dierlijk ivoor, gezien het feit dat de kleur en hardheid erg vergelijkbaar zijn met dierlijk
02-04-2015

Plantaardig ivoor komt van de zaden van tagua, een vrucht afkomstig van een palmboom, genaamd Hyphaene Phytelephas, die in het Amazone regenwoud groeit.

Voordat het gesneden kan worden in de gewenste vorm, moeten de zaden op een natuurlijke wijze drogen om zo hard mogelijk te worden. Hoe harder het zaad wordt, hoe meer waard het is.

Een bijzondere palmboom

Verschillende tropisch Zuid-Amerikaanse palmen staan bekend voor het plantaardig ivoor die ze produceren.  Een van de meest belangrijke palmboom is Phytelephas aequatorialis, ook wel bekend als de plantaardig ivoor palm. De naam Phytelephas betekent letterlijk: "olifantenplant."  Een goede plek waar de Zuid-Amerikaanse plantaardig ivoor palm groeit, is de Napo rivier van Ecuador. De palmboom groeit tussen andere grote bomen van het regenwoud langs beken en op natte hellingen. De zaden hebben een omhulsel, ook wel de zaadhuid genoemd, en een groot witte endosperm genaamd: "taguas". Het ivoor kan als een belangrijke vervanger voor 'normaal ivoor' dienen. 

Rooftochten en stropers

De impact van de stroperij is enorm, vertelt Smart Parks initiatiefneemster Josje in een interview met Voor de Wereld van Morgen. Josje: ‘Elk kwartier wordt er in Afrika een olifant gedood door stroperij’. Volgens het Wereld Natuur Fonds is dit toe te schrijven aan de toenemende welvaart in China en Vietnam waar ivoor als statusverhogende luxe wordt gezien. Stroperij en de handel in dierproducten is inmiddels een miljarden business waar dieren het slachtoffer van zijn. Lees hier meer over de oplossing 'Smart Parks' van Josje: LoRa gaat de neushoorn redden!