Plastic

Wat mag er wel en niet in de plastic bak? 

Plastic scheiden is soms nog best lastig, want wat mag er wél in de plastic bak en wat niet? Wij zochten het uit.
28-08-2020 - door Aniek
De plastic bak: wat mag er wel en niet in?

Foto: Markus Spiske

Plastic is overal, dus geheid dat jij er thuis ook veel mee te maken hebt. Plastic afval kun je inmiddels bijna overal gescheiden inleveren zodat het kan worden gerecycled. Maar wat hoort er eigenlijk bij het plastic afval en wat niet?

In de meeste Nederlandse gemeenten kunnen we ons plastic apart inleveren. Gelukkig maar! Tegenwoordig wordt iets meer dan de helft van ons huishoudelijk afval gescheiden. Dit afval is een stuk makkelijker te recyclen dan ons ongescheiden afval en zorgt er dus voor dat we meer materialen kunnen hergebruiken. Bij plastic afval is het zelfs zo dat alles wat niét apart ingeleverd wordt, sowieso de verbrandingsoven ingaat.

Per gemeente wordt er besloten wat er wel en niet in de plastic bak mag. Check dus altijd even bij jouw eigen gemeente wat de regels zijn. De meeste regels zijn bij elke gemeente hetzelfde, dus die beschrijven we hier voor je:

In 2030 wil de overheid dat bijna 100 procent van ons plastic wordt gescheiden. Nu is dat nog maar 60 procent. Foto: Unsplash

Dit mag wel bij het plastic afval

Kijk eens goed wat je in je hand hebt? Is dit een plastic verpakking of een plastic product? Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plastic bak, maar plastic producten (bijv. een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is. Zie je dat er nog restjes papier of metaal aan de verpakking vastzitten? Haal deze er dan af. Zitten er nog etensresten in de verpakking? Je hoeft de verpakking niet schoon te maken, maar schraap grote stukken uit de verpakking en gooi die bij het GFT.

Veel voorkomende voorbeelden van recyclebaar plastic afval:

 • Verpakkingen van kaas en vleeswaren
 • Bakjes en kuipjes van bijvoorbeeld margarine, yoghurt smeerworst- of kaas. Let op: haal het aluminium dekseltje eraf, want die moet bij de meeste gemeentes apart in de plastic bak
 • Blisterverpakkingen van onder andere tandenborstels, snoeren en batterijen. De kartonnen achterzijde mag bij het oud papier
 • Snoep- of koekverpakkingen, zoals een plastic zakje waar drop, winegums, of ander zoets in zat
 • Flessen van schoonmaakmiddelen mits deze geen milieugevaarlijke inhoud bevatten (check de symbolen op de fles)
 • Metalen blikjes worden in de meeste gemeenten samen met plastic afval verzameld. Check altijd of dit bij jouw eigen gemeente ook het geval is

Zorg er altijd voor dat je plastic afval in een doorzichtige zak zit. Zo ontstaat er geen verwarring met de zak restafval én kan de afvalverwerker makkelijker spotten of er dingen in de zak zitten die daar niet thuishoren.

Dit mag er wél en niét in de plastic bak. Foto: Voor de Wereld van Morgen

Dit mag niet bij het plastic afval

Behalve plastic producten mogen ook sommige plastic verpakkingen niet bij het plastic afval. Verpakkingen mogen niet in de plastic bak als ze niet leeg gemaakt zijn of kunnen worden en als ze (deels) bedekt zijn met een ander materiaal.

Dit mag er niet bij het plastic afval:

 • Een zakje chips: het aluminium laagje dat aan de binnenkant beschermt tegen zuurstof en vocht kan niet van het plastic gescheiden worden
 • Koffiepakken hebben binnenin vaak hetzelfde laagje, waardoor ook zij niet in de plastic bak horen 
 • Koffiecups (zie bovenstaande afbeelding), omdat er bijna altijd nog koffiedrab in zit. Lever deze dus óf weer in bij de leverancier óf gooi ze bij het restafval
 • Doordrukstrips van kauwgum of medicijnen kunnen niet goed gescheiden worden en moeten dus bij het restafval
 • Plastic flessen met een milieugevaarlijke inhoud, zoals terpentine. Check de fles voor het symbool (met de dode boom en vis)
 • Plastic make-upverpakkingen
 • Piepschuim verpakkingen, vaak geleverd door afhaalketens

Weet je niet helemaal zeker of een verpakking bij het plastic afval mag? Check het dan met deze handige afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal of deze infographic van NOS.

Afval verminderen

Het is natuurlijk nóg beter om te voorkomen dat je plastic afval hebt. Zo zijn er steeds meer mensen die hun afval drastisch minderen of zelfs helemaal zero waste leven. Maar ook jij kunt met een paar kleine aanpassingen al veel plastic afval besparen, denk dan bijvoorbeeld aan:

 • Het meenemen van je  herbruikbare waterfles of koffiebeker. Je krijgt vaak ook nog korting op je warme drank als je je eigen beker meeneemt!
 • Altijd een herbruikbaar tasje bij je hebben, scheelt veel plastic tasjes in de winkel
 • Weiger wegwerpplastic te gebruiken, heel vaak is er gewoon een herbruikbaar alternatief voorhanden. En een rietje weigeren is zó gedaan toch?

Voor meer tips kijk je even op deze blog van zero waste expert Nicky Kroon.

Zero waste producten vervangen veel single-use plastic producten, zoals rietjes of wattenstaafjes. Foto: The Zero Waste Project

Wat gebeurt er met je plastic?

Wanneer het plastic is opgehaald, wordt het gesorteerd op alle verschillende types plastic. Dit plastic wordt vervolgens gewassen, versnipperd en tot hele kleine korrels vermalen. Deze kleine korrels zijn een ideale grondstof voor de productie van nieuwe plastic producten. Zo kan jouw tube tandpasta opeens een stuk speelgoed of polimarble koffietafel worden.

Bekijk hieronder hoe plastic recyclen in zijn werking gaat:

Profile picture for user aniek.moonen
Aniek
Auteur
Stagiair bij Voor de Wereld van Morgen. Ik zet me in om mensen te inspireren en te motiveren met duurzaamheidskennis. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!