Wat je nog niet wist over ouderen en eenzaamheid 

Eén op de vijf ouderen in Nederland is extreem eenzaam. Zeker in de zomer. Lees hier wat je eraan kunt doen.
31-08-2016
Eén op de vijf ouderen in Nederland is extreem eenzaam. Zeker in de zomer. Lees hier wat je eraan kunt doen.

Mevrouw Dekker Posthumus (90): "Ik kom bijna nooit meer op het strand, al helemaal niet in het water. Terwijl dat juist zo fijn is." Ze pinkt een traantje weg. "Het water is zo lekker. En die zeewind maakt mijn hoofd weer leeg, heerlijk." Bron: ouderenfonds.nl

Als de zon volop schijnt zitten we het liefst op het strand, op een terras, of in de tuin. Als het maar buiten is! Maar voor ouderen is het warme zo'n pretje niet.

Het is zo stil in huis, ieder uur slaat de klok

1 op de 5 ouderen in Nederland is extreem eenzaam. Zeker in de zomer. We schreven er al over in de blog Zorgen voor morgen. Familie, vrijwilligers en zorgverleners zijn op vakantie dus veel ouderen krijgen vrijwel geen bezoek. En er is nog meer. Kans op uitdroging bij ouderen is bijvoorbeeld een reëel gevaar op een zonnige zomerdag.

Schuilen voor de zon  

Het Ouderenfonds heeft een handige overzichtspagina met tips om uitdroging, wondontsteking of een hartaanval te voorkomen. Een greep uit de tips:

  1. Woont u alleen of heeft u gezondheidsklachten en veel last van de warmte? Vraag uw buren of familieleden om op u te letten of uw regelmatig even te bellen.
  2. Tip van de heer Son: "Zet een hoedje of petje op, eerst nat gemaakt met koud water. Heerlijk koel!"
  3. Bij uitdroging kunnen diverse verschijnselen optreden. Belangrijk! Als u zich ineens heel erg moe voelt op een moment dat u anders niet moe bent, niet gaan slapen of rusten, maar elke keer kleine beetjes drinken.

Help jij een oudere de eenzaamheid uit?

Op pad gaan in je eentje is vaak niet makkelijk. Daarom nemen de vrijwilligers van het Nationaal Ouderenfonds hen mee op een bijzonder stranduitje. De betekenis van dit dagje uit is groot, zeker gezien het sociale karakter. Dit jaar wil het Ouderenfonds 3.000 ouderen bereiken met de stranduitjes. Help mee, door een dagje op stap te gaan! Het levert een dolgelukkige oudere op. Ook kun je ervoor kiezen om ouderen les te geven/te vertellen over jouw studie-onderwerp of hobby waar je veel over weet via Oud Geleerd Jong Gedaan.

Oog voor je medemens

We schreven ook al over hoe je ouderen mobiel kunt houden. En misschien zoek je voor je ouders, opa of oma op zoek een fijne woonplek? Kijk dan ook naar deze 50+-woon-zorggroep of seniorenstads-woonboerderij.