Wat je moet weten over energie-opwekkende fietspaden 

Fietspad van 70 kilometer lang wekt energie op voor straatverlichting en verkeerslichten.
30-05-2016 - door Redactie

De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas.

Hoe kan een fietspad energie opwekken? Lees snel verder om te weten hoe dat moet.

Krommenie op zonne-energie

In Noord-Holland, Krommenie, ligt sinds 2014 een fietspad dat volledig voorzien is van zonnecellen, gemaakt door SolaRoad. Het fietspad is 70 meter lang en bestaat uit betonplaten van 2,50 bij 3 meter. De platen zijn bedekt met een doorzichtige glaslaag van een centimeter dik. Onder het glas bevinden zich fotovoltaïsche zonnepanelen. Met de opgewerkte energie kunnen onder andere verkeerslichten en stoplichten branden. Sten de Wit, woordvoerder SolaRoad: "We hadden niet gedacht dat het fietspad al zo snel zoveel zou opleveren. Met de opgewekte energie van een half jaar (3000 kWh) kan een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit worden voorzien." Het is een driejarige pilot - en het ziet er naar uit dat er een vervolg op komt. SolaRoad is in ieder geval een goed voorbeeld van een succesvolle publiek-private samenwerking.

Gelukkig, een fietspad

Fietspaden en innovatie? Perfecte combinatie! Niet alleen kunnen fietspaden energie opwekken, maar met lichtgevend cement hebben fietspaden geen straatverlichting meer nodig! En daarnaast is Nederland een van de gelukkigste landen van de wereld, en in een een ode aan de fiets lees je waarom fietsen daaraan bijdraagt. Of lees hier als je wil weten hoe een oude metrolijn een hightech fietspad werd.

 

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.