Wat je met poep kunt doen 

Ondernemen in ongebruikelijke grondstoffen. We zien het steeds vaker. Wat wordt er eigenlijk allemaal met poep gedaan?
28-03-2018 - door Milou
Kunstenaar Piero Manzoni maakte in 1961 het werk Merda d'Artista, oftwel ingeblikte poep van de kunstenaar himself

Kunstenaar Piero Manzoni maakte in 1961 het werk Merda d'Artista, oftwel ingeblikte poep van de kunstenaar himself

Er ging bijzonder voorwerk aan dit artikel vooraf. Ik deed namelijk onderzoek naar de mogelijkheden van poep. Huh? Jazeker, want met die stinkende boodschap is veel meer mogelijk dan je denkt!

Mestic maakt kleding van koeienmest

Een van de finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2016 was bio-tech uitvinder Jalila Essaidi die met haar idee Mestic het wereldwijde mestprobleem aanpakt. Intensieve veehouderij zorgt namelijk voor overproductie waardoor meststoffen een averechts effect hebben en milieuschade tot gevolg. 

Mestic is een gepatenteerde methode waarbij cellulose in dierlijk mestafval, omgezet wordt in nieuwe materialen. Bio-textiel, -plastic en -papier bijvoorbeeld. En zo kan het dus gebeuren dat je binnenkort rondloopt in een truitje gemaakt van mest. Dat dat ook echt kan liet Jalila eerder al zien in een modeshow met creaties van koeienpoep.

Van drol tot mest

De Zweedse ondernemer Anders Wilhelmson ontwikkelde de Peepoo. Een biologisch afbreekbare plastic zak die gebruikt kan worden als eenmalig toilet. Wereldwijd hebben namelijk 2.6 biljoen mensen geen toegang tot goede sanitaire voorzieningen. Zodra de zak gevuld is knoop je 'm dicht en stop je 'm onder de grond. Een organisch goedje in de zak breekt de poep af en doodt de virussen en bacteriën. Zo kun je dus met je eigen drol prima een stukje grond bemesten!

Peepoople

De Peepoople poepzak, hygienisch en voor eenmalig gebruik | Foto via Peepoople

Spreken is zilver, poepen is goud

Het Nederlands Insituut voor Ecologie (NIOO) noemt de natuur haar business partner in het onderzoeksproject 'Poep is goud'. NIOO vindt het zonde dat grote boodschappen als afval in het riool belanden. En dat er daarna ook nog eens een grote hoeveelheid rioolwater gezuiverd moet worden. 

In dit experiment, in het NIOO-gebouw, worden met behulp van algen waardevolle stoffen uit poep en plas gehaald. Ze bouwen zo een klein 'ecosysteem' dat het goud (de waardevolle stoffen) weer terugwint en het water zuivert. Het water wordt dan weer zo schoon dat het terug de natuur in kan.

PeeFence

Nou vooruit, even een klein ontlastings-uitstapje. Deze Deense ondernemers bedachten namelijk een flexibel urinoir voor op evenementen. Om te voorkomen dat jan & alleman in het groen staat te plassen, kan dat nu mooi in de PeeFence waar alle urine netjes wordt opgevangen. In de zomer van 2018 wordt de PeeFence ook op Nederlandse festivals getest. Ze gaan dan ook kijken hoe ze waardevolle stoffen uit urine, zoals fosfaat, terug kunnen winnen.

De flexibele urinoir van PeeFence | Foto via PeeFence

Van plas tot pils

We blijven even in Denemarken, waar in 2015 festival Roskilde een bijzonder experiment lanceerde: 'From piss to pilsner'. De organisatie hoopte in dat jaar 25.000 liter urine op te vangen van de 100.000 aanwezige bezoekers. De urine wordt gebruikt om nabijgelegen weilanden te bemesten en daar gerst te verbouwen. En nu raadt je het misschien al.. die gerst is weer gebruikt voor het brouwen van een eigen biertje: Pisner! En dat biertje was in 2017 op het festival verkrijgbaar. 'Beercycling' noemen ze dat.

Poep op de stoep 

De Brit Brian Harper uit het pittoreske Malvern Hills werd gek van alle hoopjes hondenpoep. Daarom bedacht hij een straatlantaarn die de drollen omzet in licht. Tien goede uitlaatbeurten zijn al goed voor maarliefst twee uur een verlichte straat. Hoe werkt het? De hond doet zijn number two op de stoep, het baasje stopt dit in een papieren zak; die verdwijnt vervolgens in de lantaarnpaal en hoppa, daar gebeurt de rest! 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!