Geldzaken
Duurzaam ondernemen

Wat is een broodfonds?  

Als ondernemer moet je veel zaken zélf regelen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering bijvoorbeeld. Dat kan via een broodfonds.
14-01-2019 - door Maartje

Foto via Loise Lyshoj

Dat je zelf je pensioen moet regelen als ondernemer, dat is inmiddels wel bekend. Maar wat gebeurt er als je van al dat harde werken een burn-out oploopt of een ongeluk krijgt? Ook dan moet er brood op de plank komen.

Je zit goed in je vel en je bent bereid om keihard te werken om van je onderneming een succes te maken dus je staat er niet bij stil dat je ook kwetsbaar bent. Als je ziek wordt of een ongeluk krijgt kun je, zeker als zelfstandig ondernemer, een enorme terugloop in je inkomen krijgen. Nu kan je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten maar daar zitten strenge toelatingseisen aan. Laagdrempeliger, socialer én ondernemender is het broodfonds.

Een broodfonds wordt gevormd door een groep ondernemers die elkaar kennen en, heel belangrijk, vertrouwen. Als een van de leden tijdelijk arbeidsongeschikt raakt krijgt hij, maximaal twee jaar lang, een uitkering uit het broodfonds. De hoogte van de uitkering wordt bepaald door het bedrag wat je zelf maandelijks hebt ingelegd.

Dit systeem is bedacht door ondernemers Haiko Liefmann, Jaap van Leeuwen en Lars Tempelman die in 2006 het eerste broodfonds oprichtte. En het systeem is een hit: er zijn inmiddels al zo'n 435 broodfonden in Nederland waarmee een kleine 20.000 ondernemers zich hebben verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Het Broodfonds is er voor en door ondernemers

Lid worden van een broodfonds

Omdat het systeem van het broodfonds alleen werkt als de leden elkaar vertrouwen kun je alleen lid worden van een bestaand broodfonds als je door een bestaand lid wordt geïntroduceerd. Verder moet je al minstens een jaar lang ondernemer zijn en de nettowinst uit je onderneming moet gemiddeld boven de  €750,- per maand uitkomen.

Fanny Evers, zelfstandig ondernemer uit Den Haag werd in 2014 lid van een broodfonds: "Ik ben blij met mijn broodfonds omdat het een goedwerkend en persoonlijk systeem is dat ver weg staat van de bureaucratie en vastgetikte regels van de 'ouderwetse' verzekeraars." Zelf vindt ze de maximale uitkeringsperiode wel een nadeel. "Als je serieus ziek wordt of een ernstig ongeval krijgt dan moet je wel hopen dat je binnen twee jaar weer beter bent anders heb je alsnog hetzelfde probleem als een onverzekerde ondernemer omdat de uitkering van het broodfonds na twee jaar stopt."

Maar er zitten een aantal grote voordelen aan een broodfonds, zo zit je er niet aan vast en kun je op vaste momenten per jaar in- of uitstappen. De inleg stort je iedere maand op je persoonlijke broodfondsrekening. Dit geld blijft na aftrek van contributie en schenkingen van jou. Als je uit je broodfonds stapt, kun je het saldo gewoon meenemen.

Meer informatie over het broodfonds én broodfondsen bij jou in de buurt vind je op www.broodfonds.nl. En wil je wel graag de zekerheid van een uitkering maar heb je geen tijd of zin om te investeren in een vast broodfonds? Kijk dan eens bij het nieuwe initiatief Risicodelen.

Meer tips voor ondernemers

Meer tips om van je onderneming een succes te maken:

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!