Klimaat
Plastic

Wat is cradle to cradle?  

De term cradle to cradle komt regelmatig voorbij; ook op ons blog. Maar wat betekent het eigenlijk?
26-02-2019 - door Jessie
Eetbare verpakking van zeewier door Tête de la course

Eetbare verpakking van zeewier door Tête de la course

Binnen de duurzaamheidswereld wordt ‘cradle to cradle’ vaak aangehaald, en volgens MKB Servicedesk is het zelfs ‘de ultieme vorm van duurzaam ondernemen’. Maar… wat is cradle to cradle nu precies? Gaat het erom dat het product dat je maakt weer en keer opnieuw gebruikt kan worden? Of gaat het veel verder. Wij zochten het uit.

De principes van Cradle to Cradle

Cradle to Cradle (C2C) is eigenlijk een ontwerpfilosofie, bedacht door de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. Volgens hen staat het principe van ‘afval’ eigenlijk gelijk aan ‘voedsel’. Dat betekent dat elke grondstof en elk materiaal dat voor een product gebruikt wordt ook weer moet kunnen worden hergebruikt. Nu is dat bij recycling vaak natuurlijk ook het geval, maar wat C2C nog een extra dimensie geeft is het feit dat de grondstof geen waarde mag verliezen bij het hergebruik. Het gaat hierbij dus om ‘upcycling’ (iets nog beter of net zo goed maken) in plaats van ‘downcycling’ (iets een tweede leven geven met een ándere toepassing).

De biosfeer en technosfeer

Maar met alleen het upcyclen van producten en grondstoffen zijn we er nog niet helemaal. Braungart en McDonough onderscheiden namelijk ook nog twee cycli waarin materialen kunnen circuleren: de biosfeer en de technosfeer. Eigenlijk is het onderscheid vrij simpel: de materialen in de biosfeer kunnen uiteindelijk biologisch afbreken; ze zijn composteerbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rietjes van riet die als vervanging van plastic rietjes dienen. Materialen in de technosfeer zijn gemaakt van grondstoffen die niet zo zeer composteren, maar wel eindeloos hergebruikt kunnen worden voor industriële toepassingen.

C2C-certificering

Maar hoe herken je nu of het product dat jij in je handen hebt helemaal Cradle to Cradle is? Daar is de speciale C2C-certificering voor. Dit internationale keurmerk kent vijf niveaus: basis, brons, zilver, goud en platina. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen word je gecontroleerd op de samenstelling van de materialen, mogelijkheden tot hergebruik van de materialen, gebruik van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer en sociale rechtvaardigheid. Je vindt het C2C-logo (een blauwe en een groene C in een infinity-vorm) op toiletpapier, zonnepanelen en tapijttegels. Zelfs een volledige kledinglijn van C&A kreeg een gouden C2C-certificering. Een algemene beoordeling is alleen niet mogelijk, omdat de eisen voor de certificering per productgroep verschillen. De beoordeling gebeurt volgens Milieucentraal eens per twee jaar door onafhankelijke bureaus, die hier voor geaccrediteerd zijn.

Ontwerper Marten van More Circular Design werkt ook volgens het Cradle-to-cradle principe

Wereldprijswinnaar Loop Biotech 

Een bijzonder cradle 2 cradle gecertificeerd project is Loop Biotech: 's werelds eerste levende doodskist die de aarde voedt. Dat is dus létterlijk impact maken tot na de dood. De Loop Living Cocoon™ is gemaakt van paddenstoelen die gifstoffen uit het lichaam en de bodem kunnen recyclen tot planten voeding, waardoor nieuwe natuur kan floreren. In 2021 won Bob Hendrikx met dit idee de ASN Bank Wereldprijs. 

Communityleden en C2C

Ook veel van onze eigen communityleden werken volgens de principes van Cradle-to-Cradle. Zo heeft Marten lampen gemaakt van gipsafval, die helemaal circulair zijn, werken Kim en Koen met houten zwerfmaterialen, heeft Sipster rietjes van natuurlijk riet, maakt Tête de la course eetbare verpakkingen uit zee en maakt Mylium leer van schimmels

Op zoek naar een groene baan en benieuwd hoe het is om voor een Cradle to Cradle gecertificeerd bedrijf te werken? Lees dan ons interview met Janneke van Interface! 

 

ASN Bank werkt aan een nieuwe, schone wereld

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.