Lifestyle
Duurzaam wonen
Zero waste

Wat gebeurt er met de spullen die je naar de kringloop brengt? 

Steeds meer mensen brengen hun overbodige spullen naar de kringloop. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die spullen?
27-05-2016
spullen

Huang Qingjun

De kringloop is de plek waar we onze opgeruimde spulletjes fanatiek naar toe brengen. Van oude potten en pannen tot zo goed als nieuwe meubels, van zakken met kleding tot dozen vol boeken. Veel mensen denken dat de kringloop al deze spullen weer verkoopt. Maar achter de deuren van de bomvolle kringloopcentra gebeurt nog veel meer.

“Er komt gigantisch veel binnen in de kringloop.” vertelt Huub Kwekkeboom, manager van kringloopketen 2Switch. “Natuurlijk verkopen we een groot deel van die spullen in de winkel. Maar we doen veel meer: we recyclen en upcyclen, faciliteren workshops, evenementen en leerwerkplekken. Bovendien werken we samen met allerlei startups, opleidingscentra en bedrijven. Tot slot timmeren we aan de kringloop van de toekomst.”

Het sorteercentrum

Alle spullen die binnen komen worden eerst geregistreerd op productsoort. De verschillende stromen zijn o.a. huisraad, textiel, speelgoed, boeken, huishoudelijke apparaten en meubels. De hoeveelheid per soort verschilt per seizoen. Zo zijn er veel mensen die in het voorjaar hun kledingkast, zolder en schuur opruimen. In de zomer ontvangen we weer meer tuinsets en buiten accesoires. Alle producten die niet meer gerepareerd kunnen worden, worden zoveel mogelijk gescheiden op grondstoffen. Een glas met een scherp randje gaat naar de glascontainer, een beschadigd tijdschrift naar de papierbak, een kapot bord naar de aardewerkbak, etc.

“Van het draagbare textiel gaat er  tussen de 10 en 12% naar de winkel.”, vertelt Huub Kwekkeboom. “ Een ander deel gaat naar de buitenlandse markt. Verder kijken we of we een gedeelte kunnen vervezelen zodat weer nieuwe producten van kunnen maken. Daarnaast stellen we materialen beschikbaar voor allerlei projecten en startups.”

Een tweede leven

Een deel van alle gesorteerde spullen wordt aangeboden in de kringloopwinkel. Een deel krijgt een tweede leven buiten het kringloopcentrum.  Weer een ander deel wordt als grondstof gebruikt voor nieuwe producten. Huub kwekkeboom deelt een aantal voorbeelden:

  • Textiel

Een deel van het textiel wordt beschikbaar gesteld voor jonge startups. Zo kunnen we de lokale economie steunen en nieuwe talenten helpen om nieuwe toepassingen te creëeren. Een mooi voorbeeld daarvan is de prachtige kledinglijn van Lisa Konno of de warme jassen van Wintervacht.  Lisa maakt haar collecties van textiel afval en doet onderzoek naar hoe je met nieuwe technieken duurzame mode kunt maken (en mode duurzaam). Bij Wintervacht transformeren ze oude wollen dekens tot de meest mooie winterjassen.

  • Meubilair

Onlangs hebben we met de HAN onderzoek gedaan om te kijken hoe we oude kantoormeubels konden hergebruiken. Studenten bedachten bijvoorbeeld dat je een oude rolluik kast kunt transformeren tot een cocoon werkplek met oplaadpunten voor je laptop en telefoon. Een ladekast werd omgetoverd tot een bijzettafel.

Verder gebruiken we onze meubels om allerlei  locaties in te richten. Van boekenwinkels tot festivals, van ontmoetingsplekken tot vergaderlocaties. Zo bereiken we mensen die er nooit eerder over hebben nagedacht om iets tweedehands te kopen. We proberen op verschillende plekken mensen te prikkelen om over te gaan op gerecycled materiaal. Gebruikte en nieuwe materialen zijn ook prima te combineren.

  • Grondstoffen

Een aantal materialen gebruiken we weer als grondstoffen. Als er bijvoorbeeld al heel lang een salontafel staat die we niet verkopen dan gaat het hout als grondstof weer door. Het zelfde geldt voor glas, kunststoffen en aardewerk. Maar ook voor verpakkingsmateriaal waarin spullen bij ons binnen komen, zoals folies en karton.Daarbij proberen we alles te verwerken als homogene grondstof zodat die weer de basis kan vormen voor nieuwe producten.

Werkplekken en workshops

Wat in de kringloop wel uniek is, is dat ze niet alleen hun best doen om milieuwinst te behalen maar ook om leerwerkplekken te creëeren. Huub Kwekkeboom:

“We bieden een breed scala aan activiteiten, stages en leer- en werkplekken. Bijvoorbeeld  voor mensen die na een burn-out weer sociale contacten op wil bouwen. Zij kunnen hier  mee werken op de sorteer of reparatie afdeling ,bij de afdeling logistiek, in een van onze winkels, ateliers, bij ons klant contactcentrum of onze webshop en op deze wijze bijdragen aan dingen die er echt toe doen. Verder verzorgen we verschillende workshops. Hiermee proberen we onze  bezoekers te  inspireren om gebruikte en nieuwe materialen te combineren en om bestaande meubeltjes door een nieuwe look weer een tweede leven te geven. Tweedehands kan best heel hip en trendy zijn."

De kringloop van de toekomst

De kringloop is wat ons betreft nu al een prachtige plek. Maar het toekomstplaatje dat Huub kwekkeboom schetst ziet er ook niet verkeerd uit:

“ Ik denk dat de toekomst van de kringloop er meer uit ziet als een ontmoetingsplek. Een plek waar je niet alleen spullen kunt kopen maar bijvoorbeeld ook voor een bepaalde periode kunt lenen of huren. Verder denk ik dat we grondstoffen kunnen hergebruiken met een 3D­printer, waardoor we onze producten precies kunnen aanpassen op de wensen van de bezoekers.”

Hij sluit enthousiast af: “Ik kan me ook voorstellen dat er andere partijen gaan participeren. Dat er een  nieuwe kringloop warenhuis is waar ook werkruimten voor nieuwe start- ups ondergebracht zijn en waar naast een buurt en ontmoetingscentrum ook een gemeentelijke dependance gevestigd is die nieuwkomers op de arbeidsmarkt begeleidt. Zo kan je in de toekomst een afspraak hebben op een bruisende plek waar van alles gebeurt. Een plek waar je wordt geïnspireerd en zin krijgt om zelf zo snel mogelijk  aan de slag te gaan.”

Afbeelding boven: Huang Qingjun