Klimaat

Wageningen Universiteit duurzaamste ter wereld 

De Wageningen University & Research prolongeert haar titel als groenste en duurzaamste universiteit in de wereld.
12-02-2019 - door Birger

Dit is de campus van de duurzaamste universiteit ter wereld. | Foto: Wageningen University & Research

Universiteiten staan midden in de maatschappij. Met jaarlijks circa 290.000 studenten hebben de Nederlandse universiteiten een voorbeeldfunctie om de volgende generatie klimaatbewuste burgers op te leiden en te inspireren. Maar hoe klimaatbewust zijn de Nederlandse universiteiten eigenlijk en hoe kan je nou zelf als student “groen” leven?

Nederlandse universiteiten duurzaam?

Jaarlijks rangschikt de Universitas Indonesia (UI) via de GreenMetric ranking hoe duurzaam universiteiten wereldwijd zijn. Aan de hand van een vragenlijst en een panel van experts onderzoekt UI hoe groen en duurzaam universiteiten met water- en energieverbruik, afval & recycling en CO2-uitstoot omgaan. Ook wordt er gekeken naar de infrastructuur van de campus en of er duurzame vakken worden aangeboden. In totaal hebben 719 universiteiten uit 81 verschillende landen vrijwillig meegedaan aan de GreenMetric ranking van 2018.

Universiteiten zetten zich in voor een groenere wereld. | Foto: Universiteit Leiden

Voor het tweede jaar op rij voert de Wageningen University & Research (WUR) de ranglijst aan en mag zich daarom wederom de groenste en duurzaamste universiteit ter wereld noemen. De WUR behaalde een perfecte score op het gebied van afvalverwerking, waterrecycling en duurzaam onderwijs. Mede dankzij haar eigen windmolenpark heeft de WUR haar CO2-uitstoot ten opzichte van 2005 met meer dan 79% verminderd.

Ook andere Nederlandse universiteiten doen het goed. Zo staan Groningen (7), Leiden (24), Delft (31) ook relatief hoog in het wereldklassement. Daartegenover doen Nijmegen (111) en Tilburg (464) het beduidend minder. De meeste winst voor de Nederlandse universiteiten, ook aan de top, valt te halen op het gebied van energiebesparing en infrastructuur. Heb je goede ideeën hoe jouw universiteit groener kan worden? Word dan lid van de Green Office van je universiteit! Maar hoe kan je eigenlijk zelf als student duurzamer leven?

Student en duurzaam, het kan! | Foto: Rawpixel via Unsplash

Duurzaam doen met je poen

Als student met een beperkt budget is het soms best lastig om een “groen” (studenten) leven te leiden. De allermakkelijkste manier om duurzamer te leven als student is om je geldzaken te doen bij een duurzame bank, omdat je veel invloed uitoefent met je geld. Door bijvoorbeeld een gratis studentenrekening bij ASN Bank te openen investeer je in duurzame ontwikkeling zonder dat jij er iets voor hoeft te doen, lekker relaxed! ASN Bank investeert altijd met oog voor het welzijn van mens, dier en klimaat en niet in wapens en fossiele energie. 

Wist je dat je met €500 op een ASN Studentenrekening je net zoveel CO2-uitstoot bespaart als wanneer je 34 weken geen wasjes draait? | Foto: Nik MacMillan via Unsplash

Groene tips voor studenten

Naast duurzaam bankieren zijn er nog veel meer manieren om als student klimaatbewust bezig te zijn. Bekijk bijvoorbeeld deze 8 slimme tips voor een duurzame(re) studentenkamer, zo bespaar je én geld én ben je goed bezig voor het milieu. Ook moet elke student natuurlijk eens in de zoveel tijd schoonmaken. Gebruik Seepje, finalist van de ASN Bank Wereldprijs in 2014, dat was- en reinigingsproducten op basis van superschillen uit de Himalaya maakt, super cool en duurzaam.

Verder is er een grote kans dat je een echte koffielover bent. Wist je dat de koffiedrab die achterblijft de perfecte voedingsbodem is om oesterzwammen te kweken? Rotterzwam biedt growkits aan om thuis aan je eigen aanrecht je eigen zwammen te kweken. Ten slotte houd je als student vaak eten over na het koken van een eenpansgerecht. Gooi dit niet weg maar hergebruik de kliekjes om er bijvoorbeeld soep van te maken met SoepStarter of lees de volgende tips om zelf voedselverspilling tegen te gaan. Al met al zijn er dus genoeg manieren om ook als student klimaatbewust te leven!

Profile picture for user Birger IJsenbrand
Birger
Auteur
Na zijn stage bleef Birger betrokken bij Voor de Wereld van Morgen als vaste redacteur. Naast zijn studie monetaire economie, schrijft hij artikelen over duurzame ondernemingen, geldzaken en het klimaat met praktische tips voor een groenere lifestyle.