Wageningen universiteit bestrijdt malaria én voorziet eiland van stroom 

De Solarmal elektrische muggenval van de Wageningen UR doodt muggen in Kenia én wekt energie op!
19-08-2016
De Solarmal elektrische muggenval van de Wageningen UR doodt muggen in Kenia én wekt energie op!

Een steek van een malariamug. Daar kun je goed ziek van worden, maar voor de landbouw zijn de muggen misschien nog wel schadelijker. Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Doorbraak die verrast 

De muggen worden aangetrokken door een lekkere geur en belanden daardoor in een muggenval. Omdat de geur aangebracht is op zonnepanelen, wekt de muggenval tegelijkertijd ook energie op. Zo zijn bewoners meteen voorzien van duurzame elektriciteit! Bij de uitvoering van het onderzoek zijn de 25.000 inwoners van Rusinga betrokken. De nieuwe techniek heeft geen schadelijke neveneffecten. Er komen namelijk geen insecticiden bij kijken.

Landbouw gered

Vooral voor de landbouw is dit heel goed nieuws. Willem Takken, hoogleraar Medische en veterinaire entomologie aan de Wageningen UR zegt: “Het effect van de ziekte malaria op de landbouwproductie wordt enorm onderschat. Ziekte leidt tot verzwakking, en daarmee tot minder mogelijkheden om aan voedselproductie bij te dragen. Doordat kinderen met malaria naar een ziekenhuis moeten, kunnen hun ouders niet op het land werken en neemt de voedselproductie af.” 

Twee vliegen in één klap

De onderzoekers stellend dat de geurval naast malaria ook geschikt is om het zikavirus en knokkelkoorts te bestrijden. Dit komt omdat de muggen door dezelfde geurstoffen worden aangetrokken waarmee malariamuggen worden gelokt.

Ook een goed idee?

Wie weet heb jij wel net zo'n goed idee als de Wageningse wetenschappers, die ervoor zorgen dat veel de bevolking, toeristen én de landbouw nooit meer de dupe zijn van de malariamug. Een mooie kans om jouw idee bekend te maken, extra training te krijgen (en kans op een geldbedrag), is de ASN Bank Wereldprijs 2016. Inschrijven kan tot en met 23 september 2016 via www.vdwvm.nl/wereldprijs. Of misschien wil je in alle stilte eerst je idee uitwerken. Op het privé-eiland in de Zweedse Oostzee kun je dat helemaal gratis en in alle rust doen. En op Vlieland pitchen jonge ondernemers hun plan voor een betere wereld tijdens het Springtij - Startup on the Beach Festival (22-24 september 2016).

Check ook vooral onderstaand filmpje. Wij zijn fan! (Doet het filmpje het niet? Je kan het ook op YouTube bekijken!)