Waarom Zweedse werknemers veel gelukkiger zijn 

In Zweden hebben ze iets nieuws bedacht: de 6-urige werkdag. Volgens onderzoek krijg je dan evenveel voor elkaar als dat je in 8 uur doet.
14-09-2016 - door Redactie
In Zweden hebben ze iets nieuws bedacht: de 6-urige werkdag. Volgens onderzoek doen werknemers evenveel in 6 uur als dat ze in 8 uur doen.

Hoe lang werk jij het liefst?

In Zweden hebben ze iets nieuws bedacht: de 6-urige werkdag. Volgens onderzoek verrichten werknemers dezelfde hoeveelheid werk in 6 uur als dat ze in 8 uur verrichten.

Dertien jaar geleden begon het bedrijf Toyota in Gothenburg voor het eerst met de kortere werkdag. Dit werd een succes, waardoor er meer volgden. Volgens Science Alert zijn een aantal Zweedse ziekenhuizen overgestapt en zelfs het personeel van een bejaardentehuis houdt een testperiode met de 6-urige werkdag. Je kan wel stellen dat de kortere werkdag in Zweden steeds populairder wordt.

Geen stress

Mensen die minder uur op een dag aan het werk zijn, hebben meer tijd om te ontspannen. Hierdoor zijn ze minder vaak ziek en ervaren ze minder stress. Zelfs als de werkdruk even hoog is, blijkt dat er meer tijd is om 'stoom af te blazen.'

Productief en gelukkig

Bij een 6-urige werkdag neemt de productiviteit toe en zo houden mensen meer energie over voor hun privéleven. Hoe meer tijd je door kunt brengen met vrienden en familie of helemaal niets hoeft te doen, hoe vrijer en gelukkiger mensen zich voelen! Ook voelen werknemers zich succesvoller: minder werken betekent ook dat je efficiënter en productiever moet werken. Bij Toyota wordt eigenlijk alles wat je op een werkdag kan afleiden zoveel mogelijk tot het minimum beperkt. Het doel is vooral: mensen gemotiveerd houden tijdens hun werk. Zo voelen ze zich gelukkiger en succesvoller tegelijk!

Gezond werken doe je zo!

Er wordt wel eens gezegd: zitten is het nieuwe roken. Tijdens het werken zit je heel veel uren op een dag stil. Oxidesk bedacht een bureau waarbij je kunt bewegen tijdens je werk. Is bewegen ook een nieuwe trend? Op scholen vonden ze ook dat je tijdens de les moet kunnen bewegen. Of wil je een échte pauze tijdens de middag? Kijk dan eens bij LunchPause voor swingende, verkwikkende workshops. Ze komen bij je langs op je werk om de workshop te geven.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.