Waarom Spireaux de wereld gaat veroveren 

Groene superfood spirulina is hét wapen tegen ondervoeding
07-12-2015

Het is ontzettend klein, heeft de structuur van een zacht gekookt ei en het lijkt op groene smurrie. Toch is spirulina het voedsel van de toekomst. Alweer bijna 3 weken geleden werd spirulina-producent Spireaux daarom uitgeroepen tot winnaar in de categorie Eerlijke Handel, Mode en Voeding. Maar wat is spirulina eigenlijk, waarom is het duurzaam en wat is er zo bijzonder aan Spireaux? In de serie ‘toppers van de Wereldprijs’ duiken we dieper in de projecten van de winnaars en geven we antwoord op je prangende vragen. Deze week praten we met Tim, initiatiefnemer van Spireaux.

De superfood van de toekomst

Nadat Tim zijn afstudeerproject in Indonesië had afgerond, nam hij wel een heel bijzonder bagagestuk mee in het vliegtuig: een paar liter spirulina. Spirulina staat bekend als een ontzettend kleine, blauwgroene alg, maar is eigenlijk een cyano-bacterie. Het wordt gebruikt als voedingssupplement vanwege alle gezonde bestandsdelen die het bevat.  Het groene goedje zit namelijk vol met eiwitten, omega vetzuren, vitamines en mineralen. Hiermee versterkt spirulina het immuunsysteem en draagt het bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Supergezond dus!

Daarnaast is spirulina ook nog eens heel duurzaam en dus toekomstbestendig. ‘Spireaux werkt heel efficiënt: we kunnen duizenden malen meer eiwitten produceren dan traditionele landbouw en hebben daar maar een fractie van het land en water nodig dat voor vlees- en melkproducten wordt gebruikt,’ vertelt Tim. Als we allemaal iets meer spirulina eten en iets minder vlees, zijn we dus een stuk duurzamer bezig.

Een groene hap als wapen tegen ondervoeding

In Indonesië deed Tim onderzoek naar micro-organismes om ondervoeding te bestrijden. Daar raakte hij onder de indruk van spirulina. Hij nam het mee naar huis om er verder mee te experimenteren. Hieruit ontstond Spireaux: een bedrijfje dat verse spirulina kweekt. Gedroogde spirulina is al een tijdje op de markt in de categorie ‘superfoods.’ Maar gedroogde spirulina is helemaal niet zo super. Door het drogen verliest de spirulina voedingsstoffen. Bovendien heeft de gedroogde vorm een sterke smaak en geur, waardoor er veel suiker moet worden toegevoegd om spirulina in een product te verwerken. Met Spireaux maakt Tim daarom verse spirulina: dat is gezonder, en bovendien smaak- en geurloos. Daardoor kan je spirulina makkelijk toevoegen aan je eten. Dat is vooral handig voor voor groepen mensen die niet veel volume kunnen eten, zoals zieke mensen, moeilijk etende kinderen, en bejaarden. Spirulina kan daarom worden ingezet als middel om ondervoeding tegen te gaan.

Een huiskamer vol bioreactoren

Het Nederlandse klimaat is niet geschikt voor de kweek van spirulina. Daarom besloot Tim zelf bioreactoren te bouwen.  ‘De eerste twee jaar stond mijn huis vol met reactorprototypes,’ lacht Tim. ‘Gelukkig heb ik nu een ruimte in het oude Tropicana gebouw gevonden.’ Daar gaat Tim met het geld van de ASN Bank Wereldprijs nog een bioreactor bouwen. Uiteindelijk hoopt hij op grote schaal verse spirulina te kunnen kweken en te kunnen toepassen.

Wil je meer lezen over de voordelen van Spireaux? Lees het artikel van Oneworld of kijk op de website van Spireaux