Plastic

Waarom plastic recyclen nog niet de echte oplossing is 

...en hoe jij dit kunt veranderen.
28-11-2016 - door Jessie
Afval scheiden

Afval scheiden op MorgenVandaag 2016. Foto: Susanne Eskens ©

Glas, papier, plastic, blik, batterijen… iedereen weet wat recyclen inhoudt. Door materialen te hergebruiken zijn minder nieuwe kostbare grondstoffen nodig én worden er flink kosten bespaard. In Nederland lopen we nu nog voor op het gebied van recycling en wordt er steeds minder plastic in afvalovens verbrand. Toch is plastic recycling zeker nog niet de ultieme oplossing.

Toename plasticgebruik

Volgens een recent onderzoek van de Ellen MacArthur Foundation zal het gebruik van plastic in de komende twintig jaar verdubbelen en in 2050 zijn verviervoudigd. Dit betekent dat, zelfs als al het huidig geproduceerde plastic gerecycled kan worden, er alsnog bijgeproduceerd moet worden. Zo moeten er niet alleen een heleboel nieuwe grondstoffen gewonnen worden, maar zo komt er ook onherroepelijk extra plastic in het milieu terecht.

Hetzelfde onderzoek toont aan dat 40% van het geproduceerde plastic bestemd is voor verpakkingen en wegwerpproducten (die maar eenmalig gebruikt worden). Naast dat dit plastic meestal niet eens nodig is (en er supertoffe alternatieven zijn zoals bioplastic van bier en algen), ‘lekt’ dit plastic in 32% van de gevallen ook nog eens uit het inzamelsysteem.

Zelfs als het huidige lek wordt gedicht en nog maar 1% van het plastic buiten de inzamelsystemen valt, leidt dit tot jaarlijks één miljoen ton plastic dat in de natuur terecht komt, door zeedieren wordt opgegeten of natuurlijke (eco)systemen ontwricht. Een shift naar een toekomst met composteerbare bioplastics wordt gelukkig steeds aannemelijker.

Een olieflesje water

Naast de toename in algehele vraag naar plastic is namelijk ook de aard hiervan belangrijk: vanwege lage olieprijzen is nieuw plastic (virgin, gemaakt van olie) nu nog een stuk goedkoper en aantrekkelijker dan gerecycled plastic. Jouw flesje water wordt dus meestal gewoon van olie gemaakt! Gelukkig wordt dit onder andere met het Afvalfonds Verpakkingen minder aantrekkelijk gemaakt door het financieel stimuleren van het inzamelen en gebruiken van gerecycled plastic(granulaat) van verpakkingen in Nederland.

Voor producenten van andere plasticproducten is geen fonds of verplichting, zij zijn dus afhankelijk van de vraag van consumenten (van ons dus!) naar gerecyclede alternatieven. Helaas is plastic lang niet altijd goed te recyclen. Het rendement van een sorteermachine is dan ook nooit 100% en in de praktijk wordt het meeste gerecyclede plastic dan ook ‘gedowncycled’. Het wordt gebruikt voor bloempotten, bermpaaltjes, jerrycans en tuinstoelen: producten die niet meer gerecycled (kunnen) worden. Gelukkig wordt (bijvoorbeeld met plastics van schimmels) ook al out-of-the-box gedacht.

Jij maakt het verschil!

Een beetje ontmoedigend klinkt het wel, maar gelukkig heb jij veel invloed op de toekomst! Door minder plastic te gebruiken (eerder schreef ik al hoe je dat kunt doen) neemt de vraag naar plastics minder snel toe. Als we geen olieplastic meer gebruiken voor onnodige (wegwerp)producten, kunnen we de productie verminderen en recycling verbeteren.

Kies, als het even kan, dus bijvoorbeeld voor een alternatief van glas of blik; dat kan oneindig worden gerecycled. Als je toch nog plastic verpakkingen hebt kun je door goede inzameling (met een handig scheidingssysteem thuis) zorgen dat er minder onnodig plastic geproduceerd hoeft te worden voor bijvoorbeeld bloempotten.

Als we op deze manier met zijn allen zo min mogelijk onnodig plastic gebruiken en de rest recyclen kunnen we een verandering teweegbrengen! Zin om de handen vast extra uit de mouwen te steken? Dan kun je het ‘lek’ in plasticinzameling verkleinen door zwerfafval te vermijden of op te rapen.

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.