Waarom je nooit in je eentje de wereld kunt redden 

….maar waarom we soms wel doen alsof.
05-10-2016
Op MorgenVandaag 2016 organiseerde VDWVM een gesprek over diversiteit in de duurzaamheidswereld.

Akwasi in gesprek met Yagmur Masmas, Richard Severin en Lynn Zebeda (vlnr).

Het is natuurlijk een illusie te denken dat we allemaal - net als Hansje Brinker - door zoiets simpels als onze vinger in de dijk te steken, Nederland kunnen redden van een catastrofale ramp. Om ons land, en de wereld, duurzamer te maken moeten er namelijk heel veel slimme oplossingen komen.

Multi-systemische uitdagingen

Oplossingen voor problemen die geen landsgrenzen kennen, waar oorzaak en gevolg soms mijlenver uit elkaar liggen, en die niet in 1 generatie opgelost zijn. Oplossingen voor complexe problemen waar heel veel verschillende systemen bij betrokken zijn.

Zakelijke systemen op het gebied van handel, voedsel en energie. Politieke en economische systemen; denk aan mensenrechten, landsbelangen, leefbaar loon, subsidies en de financiële sector. En natuurlijk zijn er ook persoonlijke systemen die een belangrijke rol spelen in die problemen.

Jij, je vriendenkring, je buurt, je stad, de (sub)culturen waarmee je bent opgegroeid. Want je eet, je drinkt, slaapt, leert, leeft, woont, stemt, creëert en consumeert. Zo ben je niet alleen onderdeel van het probleem, maar heb ook jij een deel van de oplossing in handen.

Collective effort

De hele wereld beter maken, dat kun je helemaal niet alleen. Dat doe je samen.

Dat doen we door een collective effort van zoveel mogelijk verschillende mensen. Omdat - als je de besten uit ieder systeem mobiliseert - je een betere kans maakt dan wanneer je allemaal los aan de slag gaat. Of dan wanneer je sommige mensen niet uitnodigt om mee te doen. Want wat mis je dan een hoop kennis, ervaringen en achtergronden. Of net die andere blik, die jij niet hebt. 

Te logisch om niet waar te zijn. Toch?

Eyeopener

Voor ons viel het kwartje kort na de ASN Bank Wereldprijs finale van vorig jaar. Naast een hoop feestgedruis, kregen we ook de reactie – met daarin de terechte kritiek – dat het podium wel erg wit was. En jong. En hoogopgeleid.

Net zoals een groot deel van de duurzaamheidswereld. En daar konden we natuurlijk niet omheen. Want zo is het wel. Dus hebben we besloten er iets mee te doen.

Samen rijk aan slimme ideeën

Wij hebben de waarheid niet in pacht. Maar dat het beter kan, dat weten we zeker. Daarom zijn we de campagne ‘Samen rijk aan slimme ideeën' gestart. We maakten een portretreeks van inspirerende ondernemers met een etnisch diverse achtergrond. Om te laten zien – en eraan bij te dragen - dat De Wereld van Morgen voor iedereen is.

Ook zijn we het gesprek aangegaan: wij als team, maar ook met ons publiek op Into the Great Wide Open en tijdens MorgenVandaag (foto boven). Over waarom diversiteit in de duurzaamheidsbeweging belangrijk, zo niet noodzakelijk is, en hoe we daar zo snel mogelijk komen. Dit gesprek hopen we de komende tijd nog veel en vaak te voeren.   

Ondertussen willen we op die manier duidelijk maken dat wat ons betreft ook Voor de Wereld van Morgen een afspiegeling van onze samenleving wordt.

Join us

DUS! Heb jij een slim idee voor de Wereld van Morgen? Maak dan snel je project aan en gebruik onze community om je idee een vliegende start te geven. Want innovatie komt uit alle hoeken.