Plastic

Waarom je beter geen ballon kan oplaten 

Ballonnen oplaten is géén feest voor dieren, noch de natuur.
25-04-2019 - door Birger
Mensen laten ballonnen op tijdens Koningsdag

Ballonnen horen thuis op een feestje, maar niet in de lucht | Foto: Bart Koop-Henzen via Flickr

Koningsdag is net achter de rug, een dag vol tradities als rommelmarkten en het oplaten van duizenden oranje heliumballonnen. Oranje boven, zou je zeggen. Maar wat naar boven gaat, komt ook weer naar beneden. Als zwerfvuil zijn ballonnenresten zeer schadelijk voor het milieu en het dierenwelzijn. De hoogste tijd dus om ballonnen in de ban te doen en andere alternatieven uit de kast te halen.

Hoe groot is het ballonnenprobleem?

Elk jaar monitort Stichting de Noordzee het afval op de stranden in Nederland. Resten van ballonnen staan met vaste prik in de top 5 gevonden afvalitems op onze Noordzeestranden. Tijdens een strandwandeling van 100 meter vind je gemiddeld 13 ballonnen of resten hiervan. Daarnaast belanden er nog eens elk jaar circa 230.000 ballonnen in de Noordzee, blijkt uit onderzoek van TNO.

Waarom ballonnen schadelijk zijn

Als zwerfvuil vormen ballonresten een groot gevaar voor het dierenwelzijn en het milieu. Vogels, vissen en zeehonden zien de restanten aan voor voedsel en eten het op. Ook walvissen, dolfijnen en schilpadden zijn hier het slachtoffer van.

De dieren krijgen de lintjes of plastic ventieltjes in hun maag of darm, raken verstopt en sterven van de honger. Ook kunnen ze verstrikt raken in de lintjes, die snijwonden veroorzaken in de dieren. De ballonnen die niet worden opgegeten belanden in de zee en dragen bij aan de plastic soep.

Zie ook onderstaande video van de Stichting de Noordzee voor een uitleg waarom ballonnen schadelijk zijn.

Ook afbreekbare ballonnen zijn geen oplossing

In de afgelopen jaren zijn er “afbreekbare” ballonnen ontwikkeld, als potentiële oplossing voor dit probleem. In plaats van plastics zijn deze ballonnen gemaakt van latex rubber. Hoog in de atmosfeer zouden deze rubberballonnen door de koude druk exploderen in kleine stukjes, die net zou snel zouden afbreken als eikenbladeren, meldt deze studie. Wat echter niet wordt vermeldt is dat het jaren kan duren voordat een eikenblad volledig is afgebroken.

Ook zou het eten van deze “groene” ballonnen onschadelijk zijn voor dieren, meldt een controversieel proefschrift. Dit was aanleiding voor André van Schie, een VVD raadslid uit Utrecht, om demonstratief zélf een stukje latex ballon op te eten.

Het klopt dat latex rubber beter afbreekbaar is dan plastic, maar van onschadelijkheid is geen sprake. Doordat het jaren duurt voordat de latexballonnen zijn afgebroken hebben ze voldoende tijd om dieren te verwonden of te doden. Onderzoek van de Universiteit Wageningen wijst uit dat in zo’n twee procent van onderzochte magen van dode Noordse stormvogels resten van ballonrubber werden aangetroffen.

Ons advies: laat nooit ballonnen op, ook niet als ze afbreekbaar of biologisch zijn.

André van Schie maakt een statement door een stukje van een biologische afbreekbare latex ballon op te eten. Hij vergat echter dat vooral de plastic ventieltjes en lintjes dodelijk zijn voor dieren. | Foto: Willem Buunk via Twitter

Ballonnen worden steeds vaker een taboe

Er is goed nieuws voor iedereen die het milieu en dierenwelzijn een warm hart toedraagt: de jarenlange lobby van verschillende milieuorganisaties heeft zijn vruchten afgeworpen. Op dit moment verbiedt of ontmoedigt meer dan de helft van de gemeenten ballonoplatingen. Klik hier om te kijken of jouw gemeente ballonoplatingen nog toestaat.

Nederlandse Oranjeverenigingen stoppen ook steeds vaker met het oplaten van heliumballonnen. Dick Steens, secretaris van de Nederlandse Oranjeverenigingen, in een interview met NOS: “[w]e moeten ons oriënteren op alternatieven, (…) we moeten op zoek naar een balans tussen emotie en milieu.”

Alternatieven voor ballonnen

Maar wat zijn feestelijke alternatieven voor ballonnen? En nee, wensballonnen worden ook aangezien voor voedsel door dieren en zijn dus geen goed idee.

Je kan bijvoorbeeld wél vliegers oplaten, bellenblazen, een felgekleurde piñata stukslaan of een confetti-kanon afschieten (natuurlijk met biologisch afbreekbare confetti als inhoud) een lampionnenoptocht lopen of papieren vlaggenslingers ophangen.

Vliegeren is een duurzaam feestelijk alternatief voor het oplaten van ballonnen | Foto: Bill Fairs via Unsplash

Dit wil je ook lezen

Profile picture for user Birger IJsenbrand
Birger
Auteur
Na zijn stage bleef Birger betrokken bij Voor de Wereld van Morgen als vaste redacteur. Naast zijn studie monetaire economie, schrijft hij artikelen over duurzame ondernemingen, geldzaken en het klimaat met praktische tips voor een groenere lifestyle.