Biodiversiteit
Klimaat

Waarom is het erg dat oceanen verzuren? 

De oceanen zijn aan het verzuren. Maar wat is oceaanverzuring eigenlijk en waarom is dit een probleem?
15-07-2019 - door Amber

Er komen steeds grotere hoeveelheden CO2 in de atmosfeer terecht en daarvoor is het menselijk handelen grotendeels verantwoordelijk. Hierdoor stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde en ontstaat er klimaatverandering. Maar klimaatverandering is niet het enige gevolg van verhoogde concentraties CO2 in de atmosfeer. Klimaatverandering heeft een evil twin: oceaanverzuring. Maar wat is oceaanverzuring precies en waarom is dit een probleem?

Wat is oceaanverzuring?

Oceanen spelen een belangrijke rol in de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, omdat ze een deel van de CO2 uit de lucht opnemen. Oceanen absorberen ongeveer 25% van alle CO2 die mensen jaarlijks uitstoten. Hierdoor hebben ze dus een enorme invloed op de gemiddelde temperatuur op aarde. Wanneer CO2 in water oplost, wordt er koolzuur gevormd, ook wel waterstofcarbonaat genoemd (H2CO3). De naam zegt het al, koolzuur is een zuur en heeft een verzurend effect. Hoe meer CO2 in de oceanen wordt opgenomen, hoe zuurder de oceanen worden.

Bij verhoogde concentraties CO2 in de atmosfeer, wordt er ook steeds meer CO2 in de oceanen opgenomen. Hierdoor treed oceaanverzuring op: het steeds zuurder worden van de oceanen door verhoogde hoeveelheden CO2 in de lucht. Sinds de Industriële revolutie zijn de oceanen al zo'n 30% zuurder geworden. Zo'n hoge zuurgraad is als sinds 300 miljoen jaar niet meer voorgekomen. Deze verzuring is alarmerend omdat het desastrauze gevolgen heeft voor vele miljoenen organismen in het water. 

Check deze video voor een gedetailleerde uitleg over oceaanverzuring.

Schelpdieren lossen op

De oceanen vormen een leefomgeving voor een enorm grote diversiteit aan leven. Planten en dieren hebben een bepaalde zuurgraad nodig om te kunnen overleven. Door de plotselinge verzuring neemt de biodiversiteit flink af en kunnen hele ecosystemen uit elkaar vallen. Dieren en organismen die calciumcarbonaat als bouwmateriaal gebruiken, zoals schelpdieren, zeesterren en koraal, hebben grote problemen in een te zure omgeving. Deze lossen namelijk op in water als het zuurgehalte te hoog is. Hierdoor kunnen schelpdieren geen schelpen meer vormen om in te leven en sterven koraalriffen af. Met het verbleken en afsterven van het koraal verliezen tallozen zeedieren hun natuurlijke leefomgeving. De verwachting is dat vele diersoorten hierdoor zullen uitsterven of sterk in aantal zullen afnemen.

Schelpdieren kunnen geen schelpen meer vormen in te zure omgevingen | Foto: Swabdesign

Is de CO2 opname eindeloos?

Oceanen spelen nu nog een grote rol in het beperken van de opwarming van de aarde door CO2 opname. Maar door opwarming van de aarde worden ook de oceanen warmer. Maar hoe warmer water wordt, hoe minder CO2 opgenomen kan worden. Dit betekent dus dat naarmate het warmer op aarde wordt als gevolg van klimaatverandering, des te minder de oceanen een rol kunnen spelen in het beperken van deze opwarming. Hierdoor kun je een versneld en versterkt effect van CO2 op klimaatopwarming krijgen.

Oceaanverzuring en de opwarming van de aarde hebben allebei dezelfde oorzaak: verhoogde concentraties CO2 in de atmosfeer. Aangezien de mens verantwoordelijk is voor deze stijging, kunnen we er ook iets aan doen om deze processen tegen te gaan. Het is van groot belang om de uitstoot van broeikasgassen sterk terug te dringen.

Je hebt elke dag de mogelijkheid om voor een duurzame lifestyle te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een duurzame bank, neem vaker de fiets en kies voor een plantaardige diëet. De wereld van morgen begint vandaag!

Vissen verliezen hun natuurlijke leefomgeving door oceaanverzuring | Foto: Tamoe Steineck

Wil je meer lezen over opwarming van de aarde? 

Profile picture for user amber.tijsma_93004
Amber
Auteur
Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Heb jij een slim idee? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!