Waarom is er eigenlijk fast fashion voor baby’s? 

30-04-2016

Verh!p op de Puur Baby Plaza tijdens de 9 Maanden Beurs. Foto: Susanne Eskens

Baby’s maken relatief kort gebruik van hun eerste pakjes. Binnen de kortste keren groeien ze uit maatje 50, 56 en 62. En het is natuurlijk leuk als je nieuwe aanwinst er zo schattig uit ziet als jij hem (of haar) vindt, maar het moet eigenlijk vooral ontzettend lekker zitten die eerste maanden. Waarom is er dan eigenlijk fast fasion voor baby’s? Ik ging op zoek naar de slow fashion onder de babymerken. 

Baby's zijn niet zo lang een baby

Veel modemerken brengen moeiteloos een aantal keer per jaar een hele nieuwe collectie babykleding op de markt. En dat is, als je er wat langer over nadenkt, best vreemd. Op de Puur Baby Plaza tijdens de Negen Maanden Beurs, sprak ik met Brendy van het babymerk Verh!p. Nog voordat ze zwanger werd van haar eerste kindje wist ze al dat ze echte verandering wil brengen in hoe we met babykleding omgaan. Ze legde me uit dat de babydoelgroep eigenlijk iedere zes maanden helemaal vernieuwt. Bij mij klikte het meteen; waarom zou je als modemerk dan nog meerdere keren per seizoen een hele nieuwe collectie aanbieden? Even omdenken, maar eigenlijk heel logisch.

Eigen-Tijd(s)-Loos

De Verh!p collectie bestaat daarom uit drie setjes fijne babykleding en een mooie deken, met aandacht voor materiaal en de pasvorm. Ze zijn makkelijk aan en uit te trekken en de pijpjes kunnen omgeslagen worden naar warme sokjes. Na leuke gesprekken met ouders gaat Brendy kijken of ze ook unisex pakjes kan gaan maken, zodat je het nog makkelijker kunt delen.

Ook Fresk - het Nederlandse merk met Noorse roots – doet het net even anders. Zij werken met een never out of stock collection met een reeks vaste designs. Typisch Scandinavisch design met speelse kleuren; voor jongens, meisjes en unisex pakjes. Ieder jaar wordt er wel een nieuw design toegevoegd aan de collectie, maar verder zijn het grotendeels blijvertjes. Helemaal verantwoord gemaakt en ontzettend handig: je loopt een ontwerp nooit mis en het raakt ook niet zomaar uit de mode.

Sharing is caring

Wie heeft er vroeger geen trui van broer of zus gedragen? (of je moet, net zoals ik, de oudste zijn) Babykleding is waarschijnlijk wel de meest gedeelde kleding die er is. Daar kunnen wij volwassenen nog wel wat van leren. Daarom is duurzaamheid bij kinderkleding eigenlijk dubbel belangrijk. Niet alleen dat het veilig voor je baby is en eerlijk gemaakt wordt, maar net zo goed dat het comfortabel zit, makkelijk is in het gebruik en lekker lang meegaat. Zodat broertjes, zusjes, nichtjes, neefjes en andere vriendjes er ook nog van kunnen genieten.

Verh!p speelt daar slim op in: ieder setje komt in een mooie cadeaudoos en je krijgt er een speciaal kaartje bij. Als je de kleertjes dan doorgeeft aan de volgende eigenaar schrijf je daar je leukste ervaringen op. Als je niemand kent in de buurt die het wil hebben, mag je het zelfs terugsturen. Verh!p zoekt er dan een nieuwe eigenaar voor.

Dat is sowieso een leuk idee voor je oude babykleertjes die je overdoet aan iemand anders: maak er een leuk cadeau van!

Tweedehands is niet tweede keus

Of je brengt je oude babykleertjes naar een leuke tweedehandswinkel, zoals het net geopende RecycleKid in Amsterdam Noord. Daar is alles gerecycled of geupcycled, en met de grootst mogelijk zorg bij elkaar gebracht in een ontzettend leuke winkel. Heb je meteen een goede reden om nieuwe kleding in te slaan. Of speelgoed, want dat hebben ze ook.

Er zijn vast voldoende opties om ook bij jou in de buurt mooie tweedehands kleding op de kop te tikken. Dat je daar geen winkels voor nodig hebt, bewijzen ze bijvoorbeeld in Houten. Daar kennen ze inmiddels de uitdrukking: “Ga je naar de winkel of naar zo’n goedkope moeder?” En dat is het fijne van ruilen: niet alles wat je krijgt voor je kindje vind je even mooi, maar een ander natuurlijk ook niet. Zo kon een goede vriend laatst via Facebook een prachtig setje kopen voor zijn dochtertje voor nog geen tientje. Spiksplinternieuw!

Ken je nog meer leuke ruilinitiatieven of tweedehandswinkels voor babykleding? Laat het ons weten!