Waarom het erg is om geld te verdienen 

...en tegelijk je idealen na te streven. Of, kan het ook anders?
06-12-2016

Geld verdienen lijkt haaks te staan op de wereld beter maken. Echt niet. Linda legt uit waarom dit hardnekkige oordeel achterhaald is.

Sinds een jaar verdien ik geld aan mijn idealen. Beter gezegd: ik verdien geld aan de idealen van anderen. Ik maak een internationale documentaire serie, Twentie Four, over impact ondernemers. Vlak voor ik bepakt en bezakt vertrek naar Barcelona email ik Albert Canigueral, maatschappelijk betrokken en oprichter van blog Consumo Colaborativo over ons project Fix the world and make money. Hij mailt me terug: "I would challenge the angle of "making money" towards "providing value" (i.e contributing to the commons to solve problems around the world, but not in a way that all the value is captured by a single company)."

Waarom zoveel kritiek?

Zijn antwoord zet mij aan het denken. Is het erg als een bedrijf geld verdient aan het oplossen van een maatschappelijk probleem? Dit is niet de eerste keer dat ik zo’n reactie te horen krijg. Als je goed doet, hoor je daar niet aan te verdienen is de onbeschreven regel. Maar, waar komt die weerstand vandaan?

Geld verdienen en uitgeven blijft een lastig onderwerp, dat heb ik altijd al gevonden. Soms verdien ik weinig, omdat ik meewerk aan opdrachten met een klein budget. En met een grote maatschappelijke missie. Ook met geld uitgeven onderhoud ik al jaren een lastige relatie. Als activiste wilde ik mij vroeger vooral afzetten tegen de industrie die voortdurend spullen produceert en zo onze natuurlijke hulpbronnen opmaakt. Allebei kan het anders. 

Mannen strooien met geld en vrouwen beginnen een NGO

Wanneer heren financieel succesvol zijn, komen enkele op het idee om een stichting op te zetten. Ze willen na hun carrière ook nog een verschil maken. Denk aan Bill Gates van Microsoft. Met zijn vermogen wil de Bill & Melinda Gates foundation malaria uit Afrika verbannen. Maar waarom wachten totdat je financieel gearriveerd bent?

Om mij heen zie ik meer mannen en vrouwen die al tijdens hun carrière een verschil willen maken. Wij behandelen deze gamechangers structureel ongelijkwaardig. Zo vertelt Erika Lust, voorvechter van vrouwenrechten en pornoregisseur: ‘Als vrouwen een probleem oplossen, verwacht men dat zij een NGO runnen. Mannen, ja die mogen wel geld verdienen.’  

Tijd voor verandering

Activisten voelen zich gelukkig steeds meer op hun gemak om over geld, geld verdienen en geld uitgeven te praten. Tegelijkertijd is praten over ideologie in de commerciële sector minder not done dan vroeger. Tijd om de simplistische verdeling van goed - de NGO wereld - en het kwaad - in dor vorm van het commerciële bedrijfsleven - te herzien.  

Ik pleit voor een steeds groter wordend grijs gebied. Eigenlijk best logisch, want we zijn 24 uur per dag één individu. Een persoon die net zo goed lid kan zijn van Greenpeace of Amnesty, als dat hij/zij bij een (vervuilend) bouwbedrijf of levensmiddelengigant werkt. Laat daarom de normen en waarden die je buiten je werk belangrijk vindt, ook in je werk een plek vinden. Daar hoort geld verdienen dus ook bij.  

Stemmen doe je iedere dag

Tot slot wil ik je uitdagen je blik te verbreden. In Maart 2017 kan je kiezen hoe Nederland de komende vier jaar bestuurd wordt. Maar laten we het kapitalistische systeem gebruiken om elke dag de wereld een stempel mee te geven. De producten die je koopt, vormen de wereld om ons heen. Dus Albert, laten we bedrijven stimuleren om waarde te voegen. En laten we zelf meebetalen aan verandering!