Energie
Klimaat
Reizen

Waarom een cruise de meest vervuilende vakantie is 

Hoe grote cruiseschepen zorgen voor een indrukwekkende hoeveelheid vervuiling.
23-01-2019 - door Maartje
Cruiseschip op zee

Foto: Anthony Metcalfe

Als je bent opgegroeid met afleveringen van The Love Boat, is het misschien even slikken om te horen dat cruiseschepen een verre van rooskleurige impact op het milieu & onze luchtkwaliteit hebben.

Je vakantie doorbrengen op een cruiseschip is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Gingen er in 2006 nog zo'n 15 miljoen mensen op een cruise, in 2017 waren dat er al 26 miljoen! Dat die toenname in cruises een grote bedreiging voor ons milieu vormt is nog niet zo bekend.

Grootse schepen hebben grootse milieu-impact

Het grootse cruisechip ter wereld, Symphony of the Seas, kan een kleine 7.000 mensen vervoeren. Het telt maar liefst 22 restaurants, 24 zwembaden, een schaatsbaan (!) en een park met 20.000 tropische planten. Om dit drijvende dorp/entertainment park te laten draaien verbruikt het schip per dag zo'n 303.000 liter diesel.

Maar dit schip is geen uitzondering, er komen steeds meer grote cruiseschepen en deze stoten net zoveel ongezonde zwaveldioxide uit als miljoenen auto's, blijkt uit onderzoek. Volgens de Britse krant The Guardian stoot een groot cruiseschip bijna net zoveel CO₂ uit als 84.000 auto's.

Cruisen levert grote bijdrage aan de opwarming van de aarde

Het CBS berekende dat een gemiddelde cruisepassagier zo'n 225kg CO₂ per dag uitstoot. Na drie dagen cruisen heb je net zoveel CO₂-uitstoot veroorzaakt als 1 jaar lang vlees eten. En daar moet je dan nog bij optellen dat je eerst nog naar de haven moet reizen waar het cruiseschip ligt. Dat gebeurt meestal per vliegtuig en levert dus weer extra CO₂-uitstoot op.

Amsterdam & Rotterdam vervuild door cruiseschepen

In Nederland liggen er regelmatig grote cruiseschepen in de terminals van Amsterdam en Rotterdam. En ook als een cruiseschip ligt aangemeerd stoot het nog vervuilende stoffen uit. In Amsterdam en Rotterdam kan een cruiseschip namelijk haar energie niet van het lokale energienetwerk halen, walstroom genoemd, maar moet zij hiervoor haar dieselmotor laten draaien.

Het Rotterdamse havenbedrijf laat weten dat er dit jaar zo'n tachtig cruiseschepen worden verwacht in Rotterdam. Geen goed nieuws voor een stad waar de lucht al de vieste van heel Nederland is.

Zo ga je groen op vakantie

Gelukkig hoef je niet op een cruise om een overgetelijke vakantie te hebben. Zo zijn deze droombestemmingen dichterbij dan je denkt en kun je in Nederland bijzonder op vakantie in een van deze geweldige tiny houses. Helemaal groen & avontuurlijk zijn deze unieke fietsroutes in Europa.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!