Waarmakers - over ontwerpen die de wereld mooier maken 

Kende jij dit bijzondere ontwerpbureau al?
05-12-2016

De Goedzak van Waarmakers

Waarmakers is een product ontwerpbureau van Simon Akkaya en Maarten Heijltjes.  De heren leerden elkaar kennen tijdens hun studie Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Daar ontdekten zij al snel dat zij dezelfde ontwerpvisie en humor deelden. Ze geloven bijvoorbeeld allebei stellig in ontwerpen die de wereld mooier en duurzamer maken.  

Zo ontwierpen zij bijvoorbeeld de allereerste elektrische scooter van planten en een echte verpakkingsloze lamp. We spraken Simon Akkaya over hun missie, ontwerpen en toekomstplannen.

Een mooie missie

“We willen allerlei dingen bedenken en maken die mensen tot nadenken stemmen, relativeren, humor hebben en vanzelfsprekend duurzaam zijn. Onze producten mogen een verborgen boodschap bevatten en een maatschappelijke snaar raken, maar moeten ook functioneel zijn, schoonheid en karakter bezitten. We hopen dat mensen er een speciale band mee kunnen krijgen en zich er aan willen verbinden, omdat het aansluit bij wie ze zijn en hoe ze in de wereld staan. Daarnaast vinden het we het natuurlijk gewoon heel erg tof te kunnen leven van onze eigen gedachtenkronkels. ”

De Goedzak

Misschien ken je Waarmakers wel van de Goedzak-actie van Albert Heijn. Hier kon je de afgelopen weken Goedzakken (plastic zakken) ophalen om thuis speelgoed in te stoppen. Deze kon je vervolgens weer inleveren bij de supermarkt. Alle ingezamelde schatten werden vervolgens cadeau gedaan aan aan ander kind. Akkaya deelt trots:

“De samenwerking van onze Goedzak met Albert Heijn is heel vers. De campagne is afgelopen week gestopt. Er is door het hele land ontzettend positief op gereageerd. Er is heel veel speelgoed ingezameld dat de afgelopen dagen door de lokale goede doelen aan kinderen is gegeven.”

Achter de schermen

Waarmakers zijn achter de schermen met allerlei andere projecten bezig:

“We hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar zeewier als nieuw materiaal om producten mee te ontwikkelen. Het is namelijk volop aanwezig in Nederland en hernieuwbaar als bron. Het lijkt veel mogelijkheden te bieden. We zijn aan het experimenteren met de werkplek van mensen. Dat is wat ons betreft een omgeving waarin nog veel te verbeteren valt.”

“We hebben ook een ‘woonbox’ ontworpen voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waarmee we nu met gemeenten kijken naar een pilot. Het concept is vrij eenvoudig. De doos schept bewustzijn en doet een oprechte poging huizenbezitters na te laten denken over hoe de eigen woning toekomst bestendig te maken is: duurzamer, veiliger, meer comfortabel. Een relevant thema nu mensen langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen.“

“Tot slot zijn we aan het verkennen hoe we de politiek met design meer naar het dagelijks leven van mensen kunnen brengen. Dit project bevindt zich nog in een prille fase. We hebben geen idee wat er exact uit gaat komen, maar het onderwerp interesseert ons.”

Toekomstplannen

Simon Akkaya blikt alvast vooruit naar de toekomst:

“Wij dromen van een wereld waar mensen alleen nog maar dingen aanschaffen die ze echt nodig hebben. Producten die functioneel zijn, kwaliteit hebben en humor en schoonheid bezitten. Producten die duurzaam zijn en karakter hebben en waar men een bijzondere relatie mee kan krijgen.”

 

Wil jij meer weten over Waarmakers? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.