Biodiversiteit

Waar zijn de bijen? 

Bijenhotels zijn belangrijk voor het behoud van de bij
18-06-2015 - door Lotte
Waar zijn de bijen?

Workshop bijenhotel knutselen. Fotografie: Natuur en milieu Overijssel

Veel bijenhotels staan leeg. We stelden Carol, van BeeCare Amsterdam, een initiatief voor de bijen in en met bewoners van de Staatsliedenbuurt in Amsterdam,  de vraag wat de oorzaak is. En wat eraan te doen valt.

Holletjes

De bijenhotels zijn er voor de solitaire bij, ook wel de wilde bij genoemd, die alles alleen doet, in tegenstelling tot de honingbij, die in een volk leeft. Carol: "De meeste solitaire bijen gebruiken geen bijenhotel om zich voort te planten, maar maken holletjes in de grond, in zand/aarde of onder wat droge bladeren. Als je veel solitaire bijen wil helpen is het dus van belang ook plekjes te maken in tuin en balkon om deze bijen "onderdak" te bieden."

Veel dracht

"Toch zijn er wel degelijk bijen die voor een hotel gaan, daarbij is het belangrijk dat het hotel in de zon staat, dat er veel dracht (bloemen) in de buurt is, het liefst zoveel mogelijk verschillende soorten en het liefst zo'n lang mogelijke periode, dus bloeiende bloemen vanaf het vroege voorjaar tot de late herfst."

Kleine radius

"Solitaire bijen hebben een kleine radius, dat betekent dat zij niet ver vliegen voor voedsel en nestgelegenheid, daarom is het van belang om op heel veel plaatsen vlak bijelkaar de ideale omstandigheden te creeeren. Als je één bijenhotel plaatst in een verder arme omgeving wat betreft dracht, zal er niet gauw een bijtje komen. Het verbinden van groen, creëeren van groenstroken, het aanpassen van maaibeleid voor groenstroken (dus niet maaien als er veel bloeit) zijn allemaal manieren om de solitaire bijen te helpen."

Voor nog meer tips over de juiste omstandigheden voor een bevolkt bijenhotel, zie ook www.bijenhotels.nl

DIY: bouw een bijenhotel

Zelf een bijenhotel maken? Zo ga je te werk: Neem een stuk hout, bijvoorbeeld een stukje boomstam of overgebleven timmerhout en een boor. Boor een heleboel gaatjes, tussen 4 en 12 mm groot en zo diep als de boor komt. Haal met een vijl de ruwe kantjes weg. Hang het hotel op een zonnige plek in de tuin. Al gauw worden er gaatjes dichtgesmeerd: bewoond! De bijen hebben dan hun eitjes in de gaatjes gelegd. Bron: Pieperstek.nl

Bee Inc.

Op zoek naar een stijlvol bijenhotel, gezaagd uit een mooi stuk Amsterdams hout? Kijk ook eens naar Bee. Inc. Bee Inc. heeft veel verstand van bijenhotels: "Het gaat om de juiste grootte van de nestholtes. Ook is het belangrijk dat de holtes droog blijven. De huisvesting is zo gemaakt dat er nooit regenwater inkomt. De schuine kanten zorgen er voor dat er geen regenwater in kan waaien." Liever een betonnen variant? Dat kan ook, kijk maar eens bij Buginn: "De steen heeft gaten die geschikt zijn voor verschillende insecten om in te schuilen en overwinteren. "

Heb jij een bijenhotel? Komen er veel bijen op bezoek? Laat het weten via Twitter of Facebook!

Profile picture for user Lotte van der Zanden
Lotte
Auteur
Hoe krijg je nou je zus de kringloopwinkel in? Of je vader, collega of beste vriend? Help iedereen de drempel over met de Nationale Kringloopbon, want als je zo'n bon krijgt moet je wel een keer bij de kringloop gaan kijken toch? De Nationale Kringloopbon zet zich in om het hergebruik van spullen te stimuleren en het 'kringlopen' te normaliseren.