Energie

Waar komt de (groene) stroom uit je stopcontact vandaan?  

Wij leggen je uit waar je stroom vandaan komt en hoe je zorgt voor meer groene stroom.
26-06-2020 - door Olatz
Windenergie is een hernieuwbare bron, wind raakt nooit op l Foto: via Unsplash van Kartsen Würth

Windenergie is een hernieuwbare bron, wind raakt nooit op l Foto: via Unsplash van Kartsen Würth

In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 zeventig procent van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen moet komen. De productie van groene energie kwam in Nederland in 2019 uit op ongeveer 8,6 procent. We hebben dus nog een lange weg te gaan dus als we in onze eigen groene energiebehoefte willen voorzien.

Als je kiest voor groene stroom, draag je bij aan een beter milieu, toch? In praktijk is dit niet zo simpel. Wij leggen je uit hoe je écht kan bijdragen aan de energietransitie. 

Groene en grijze stroom

Uit elk stopcontact komt hetzelfde soort stroom, alle stroom loopt namelijk door hetzelfde stroomnet. Het verschil tussen groene en grijze stroom is de manier waarop het is opgewekt. Groene stroom is opgewekt uit hernieuwbare bronnen, zoals waterkracht, wind, zonne-energie of biomassa. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool of gas. Ook kernenergie wordt gezien als grijze stroom, het is weliswaar niet gemaakt van een uitputbare grondstof, maar het laat wel een hoop schadelijk afval achter.  

 Grijze stroom wordt vaak opgewekt uit fossiele brandstoffen l Foto: via Unsplash van Worksite

Garantie van Oorsprong

Toch krijg je wel echt groene stroom als je die afneemt, hoe werkt dit? Bij elke productie van hernieuwbare energie wordt voor elke megawattuur (mWh) een Garantie van Oorsprong (GvO) aangemaakt. De GvO’s, ook wel groengaranties, voldoen aan de Europese richtlijnen voor groene stroom.

Als een energieleverancier groene stroom wil aanbieden, moet hij voldoende groengaranties bezitten. Een energieleverancier kan zelf groene energie opwekken, of kan deze garanties kopen van duurzame energie-opwekkers uit het binnen- of buitenland. Dat een energieleverancier groene stroom aanbiedt, wil dus niet per se zeggen dat die leverancier de stroom zelf in Nederland heeft opgewekt. Het betekent dat érgens in Europa groene stroom is opgewekt.

Overschot aan groene stroom

In Nederland is de vraag naar groene stroom veel groter dan de productie. Begin 2017 koos 69 procent van de huishoudens voor groene stroom, terwijl de productie van duurzame energie in Nederland in 2019 uitkwam op ongeveer 8,6 procent.

Toch is er een overschot aan groene stroom in Europa. In andere Europese landen is de vraag naar groene stroom namelijk een stuk kleiner dan in Nederland. Er zijn dus veel GvO’s op de Europese markt, waardoor deze goedkoop te verkrijgen zijn.

Om aan de Nederlandse groene energievraag te voldoen, importeren energieleveranciers groene stroom uit het buitenland. Met name uit Scandinavië, zij hebben een overschot aan groene stroom. Maar liefst 90 procent van de afgeboekte groengaranties in Europa is afkomstig uit Scandinavische waterkrachtcentrales.

 Veel van onze stroom komt uit waterkrachtcentrales uit Scandinavië die er al jaren staan l Foto: via Unsplash van Anthony da Cruz 

Hoe zorg je voor meer groene stroom

Dat er in Nederland steeds meer vraag is naar groene energie, betekent niet dat er ook meer groene energie wordt opgewekt. Het moment dat de GvO’s op zijn, is voorlopig nog niet bereikt. Het is vaak aantrekkelijker voor energieleveranciers om goedkope groengaranties uit Scandinavië te kopen, dan zelf te investeren in groene productie. Hoe zorg je als consument dan wél voor meer productie van groene energie?

1. Kies voor een groene energieleverancier

Als je wilt dat er meer groene energie wordt opgewekt, kies dan voor een groene energieleverancier. De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE onderzochten de duurzaamheid van 31 energieleveranciers. Deze leveranciers kwamen het beste uit de test. De groenste leveranciers wekken bijna al hun energie op met windmolens of zonnepanelen. Door voor een groene energieleverancier te kiezen, stimuleer je deze leveranciers om nog meer in wind- en zonne-energie te investeren.

Ben je benieuwd hoe groen de stroom is die je gebruikt? Kijk dan eens naar je stroometiket. Deze vertelt je precies waar jouw stroom vandaan komt en is te vinden op de site van je leverancier. Met de Energievergelijker kijk je hoe groen je leverancier is in vergelijking met andere.

 Als je energieleverancier veel stroom opwekt met zonne-energie, ben je goed bezig l Foto: via Unsplash van Andreas Gücklhorn

2. Maak zelf groene stroom

Je kunt zelf groene stroom maken door zonnepanelen op je dak te leggen. Geen geschikt dak of geld voor zonnepanelen? Investeer dan in aandelen in zonnepanelen van anderen, steeds meer bedrijven stellen hun dak hiervoor beschikbaar. De stroom die jouw (stukje) zonnepaneel opwekt, kan je dan van je energierekening aftrekken. Met een paar tientjes kun je al investeren.  

Mocht je nou een hele grote achtertuin hebben dan kun je een kleine houten windmolen plaatsen. En ook voor windmolens geldt: je kunt investeren in een stukje windmolen.    

Het állergroenste ben je als…

... je zo min mogelijk stroom gebruikt. Groene energiebronnen hebben weliswaar een veel lagere milieubelasting dan grijze, maar ook de bouw van zonnepanelen en windmolens hebben impact. En dan hebben we het nog niet gehad over de impact van biomassa… Dus ook al heb je groene stroom, blijf besparen! Martijn en Wouter geven tips voor lagere maandlasten, hun maandelijkse energierekening daalde van 190 naar 50 euro!

Ook ASN Bank zet zich in voor groene energie. Ze investeren onder andere in Solease, die zonnepanelen verhuurt, en in Zonnepark Flevokust, een park met wel 90.000 zonnepanelen! 

Meer lezen over groene energie?

Profile picture for user olatz.azurmendi_94167
Olatz
Auteur
Als stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen help ik duurzame ondernemers groeien. Heb jij een slim idee om de wereld een stukje mooier te maken? Meld je dan aan en deel het met ons!