Lifestyle
Duurzaam wonen
Zero waste

Waar blijven de spullen na het ontspullen? 

Iedereen is massaal aan het ontspullen. Maar waar gaan al die spullen naartoe?
17-04-2018
spullen

Foto: Onur Bahcivancilar

We leven in een tijd waarin we meer spullen bezitten dan ooit. Waar we vroeger vooral spullen bezaten om in onze dagelijkse behoefte te voorzien, hebben we nu ook allerlei items die we zelden of nooit gebruiken. Volgens psychologen worden we gestrest van al die spullen, bovendien kunnen anderen ze misschien wel heel goed gebruiken. De hoogste tijd om te ontspullen dus! Boeken als Stuffocation en Opgeruimd! worden dan ook dankbaar gebruikt bij het minimaliseren van onze leefomgeving. Maar waar gaan al die spullen eigenlijk naartoe?

Een combinatie van nieuw en tweedehands 

'We merken duidelijk dat er meer mensen aan het opruimen zijn dan voorheen', zegt Huub Kwekkeboom, manager van kringloopketen 2Switch. 'Veel van die spullen worden naar kringloopbedrijven en gemeentelijke afvalstations gebracht. Daarnaast wordt er veel gedeeld via apps en weggeefhoeken.' 

Je zou denken dat als er zoveel mensen ontspullen, de kringloopwinkels onderhand uit hun voegen barsten. Volgens Huub valt dat wel mee. 'Er komen meer spullen binnen, maar mensen nemen ook nog steeds spullen mee. Waar mensen vroeger met name voor nieuwe spullen kozen, kiezen ze nu ook steeds vaker voor tweedehands of een combinatie van nieuw en tweedehands. Dat zien we bij meubilair en huisraad, maar ook kleding is steeds meer in opmars.' 

Designduo Kim & Koen

Kringloopwinkels spelen hier op in door stijlkamers in te richten en upcycle-workshops te organiseren. Hier kunnen mensen inspiratie op doen en oude materialen omtoveren tot fantastische hebbedingetjes. Ook jonge ontwerpers en initiatieven maken dankbaar gebruik van oude of overgebleven spullen. Zo maakt designduo Kim & Koen nieuwe meubelstukken van afvalmaterialen. Ook ontwerpers en ASN Bank Wereldprijs-winnaar Fraenck maakt gebruik van reststromen en afvalmaterialen voor hun lijn van mode-accessoires.

De ontspuller is niet in een hokje te stoppen

Het type mens dat ontspult is volgens Huub niet in een hokje te stoppen. 'Het zijn namelijk mensen van alle leeftijden en achtergronden. Wat ze met elkaar gemeen hebben is het groeiende besef dat onze overvloed tijdelijk is en dat materialen schaarser worden. Geluk zit hem ook niet in het bezit van steeds meer spullen.'  

En zou dat massale ontspullen ook iets te maken hebben met de trend van kleinere woonvormen? Want nadenken over wat er in je tiny house komt te staan hoort daar natuurlijk ook bij. 

5 tips om te ontspullen

  • Begin klein. Je hoeft niet direct je hele huis aan te pakken. Start op je gemak met die welbekende rommel-lade of volgepropte boekenkast. 
  • Grotere gebieden aanpakken doe je het best in categorieën. Eerst al je boeken bijvoorbeeld of al je kleding. 
  • Maak er een herhalende activiteit van, ieder half jaar een uurtje ontspullen zorgt ervoor dat je bij blijft. 
  • Only touch it once! Als je besloten hebt iets weg te doen, doe het dan meteen in een doos of zak zodat je niet meer in de verleiding komt het te houden. 
  • Houd in je achterhoofd dat je met jouw spullen andere mensen heel blij kunt maken (of dat je er zelf nog een zakcentje aan kunt verdienen).