Waan jezelf Jack Sparrow op het groenste vrachtschip ooit  

en vier andere groene scheepvaart voorbeelden
13-07-2015

De scheepvaart is volgens de Europese Commissie een grote en groeiende bron van CO2 uitstoot. Wereldwijd stoot de scheepvaart ongeveer een miljard ton CO2 per jaar uit. Dat komt overeen met 3% van de wereldwijde CO2 uitstoot. In Europa is de scheepvaart verantwoordelijk voor 4% van de Europese CO2 uitstoot. De Europese Commissie wil naar een groenere scheepvaart. De eerste stap is dat vanaf 2018 eigenaren van grote schepen die aanmeren in Europese havens hun CO2 uitstoot per reis en per jaar moeten registreren.   

Denk jij dat de scheepvaart niet groen kan? Dan kun je bakzeil halen. Wij zetten een aantal initiatieven op een rij die alle zeilen bijzetten om de scheepvaart over een andere boeg te gooien. Deze initiatieven laten zien dat óók de scheepvaart groen kan.

 

Waan jezelf Jack Sparrow op dit vrachtschip zonder motor

Tres Hombres is naar eigen zeggen het eerste vrachtschip zonder motor en het paradepaardje van het bedrijf Fairtransport. Tres Hombres vervoert rum, wijn, cacaobonen, chocoladerepen en koffie tussen Europa en het Caribisch gebied. Tres Hombres is een initiatief van drie vrienden die wilden bijdragen aan schoner transport over zee.  Het schip is 32 meter lang en heeft een zeiloppervlak van 315 m2. En wat misschien wel het mooiste is: je kunt zelf als trainee mee aan boord! Ben je iets minder avontuurlijk ingesteld maar wil je het schip wel eens bewonderen? Dan kun je de Tres Hombres bewonderen tijdens Sail Amsterdam van 19 tot en met 23 augustus. Lees hier meer over Tres Hombres en Fairtransport.

 

Nieuw vrachtschip vaart straks met alle winden mee

Met alle winden meewaaien is niet altijd even handig, maar er is een nieuw vrachtschip in ontwikkeling die er wel baat bij heeft met alle winden mee te waaien. Dit vrachtschip zal voor een deel  worden aangedreven door de wind. Wicher, scheepsbouwkundige en initiatiefnemer, heeft als missie om de grote vaart een stuk minder vervuilend te maken. Dit wil hij doen door slim gebruik te maken van de laatste technologieën en inzichten op het gebied van windenergie. Het schip zal gebruik maken van zogenaamde Flettner rotoren. Deze rotoren zorgen voor de windaandrijving van het schip via het zogenaamde Magnus effect. Hoe dat werkt zie je hier. Wicher’s project is nog in de ontwikkelfase maar er is al wel een 3d print gemaakt van het toekomstige schip. Meer weten? Kijk dan eens hier.

 

PlanetSolar

De Zwitser Raphaël Domjan kreeg in 2004 het idee voor PlanetSolar. Hij wilde met een boot die volledig op zonne-energie vaart, de wereld over. Hiermee wilde hij het enorme potentieel van zonne-energie wereldwijd aantonen. Op 27 september 2010 vertrok de boot aan haar wereldreis. 584 dagen en 52 havens later, kwam de boot weer terug in Monaco. Sindsdien is de boot multifunctioneel. Ze is gebruikt om wetenschappelijk onderzoek op zee mee uit te voeren, maar ook heeft ze dienst gedaan als ambassadeur voor zonne-energie.

 

Vissersboot  gooit het roer echt om

In de Noorse havenstad Stadthavet is een vissersboot omgebouwd tot drijvende energiecentrale. Het schip werkt nu als een soort enorme fietspomp. In de boeg van het schip zijn vier kamers gebouwd waarin het water kan stijgen en zakken met de golven. Doordat het waterniveau schommelt, verandert de luchtdruk in de kamers, deze veranderingen in luchtdruk drijven vier turbines aan. Op die manier vist deze boot nu geen vis meer uit de golven maar energie. Lees hier meer over deze vissersboot.

 

Elektriciteit, daar vaart dit schip wel bij

Het nieuwe vissersschip, de Viskotter MDV 1, in Urk, is een groene innovatie op het water. Het gebruikt in plaats van 40.000 liter stookolie per week, nog maar 7.000 liter. Het schip kan dus 80% op stookolie en CO2 uitstoot besparen. Dit schip wordt namelijk elektrisch aangedreven, maar dat is niet de enige reden dat het schip zo veel zuiniger is. Een serie innovatieve toepassingen, zoals een slimmer ontwerp en een lichtere bouw helpen ook mee. De whizzkids kunnen hier lezen welke technische toepassingen zijn gebruikt om de Viskotter MDV 1 zo zuinig te maken.