Voorbij verpakkingsvrij bij Opgeweckt Noord 

Opgeweckt Noord, waar duurzaam biologisch en gezondheid samenkomen
19-04-2016

Dorothea en Tonny

De verpakkingsvrije winkel in Groningen is inmiddels al bijna een jaar een feit. De winkel wordt gerund door het - volgens de website - opgeweckte stel Dorothea en Tonny. Dorothea vertelt over het ontstaan van hun winkel en waar ze tegenaan lopen bij het draaiende houden van Opgeweckt Noord.

Op hoge hakken de wereld verbeteren

Dorothea is naar eigen zeggen een wereldverbeteraar op hakken. Een geiten wollen sokken imago wil ze absoluut niet. Voordat Tonny en Dorothea Opgeweckt Noord openden werkte Tonny bij de Zaaister en Dorothea had (en heeft nog steeds) een eigen communicatie en marketing bureau. ‘Waarom dan een verpakkingsvrije winkel openen?’, hoor ik je denken.

Dorothea:“Tonny wilde héél graag een winkel in groente en fruit, maar ja dan ben je groenteboer. Dat is niet echt winstgevend gebleken de afgelopen jaren in de binnensteden. Daarbij wilde ik graag mijn ervaring delen over mijn reis van een ongezonde leefstijl een naar gezonde leefstijl. […] Ik werd me bewust van de overload aan verpakkingen rondom mijn eten. Waarom is dat? Moet dat? En is het ongezond? Dat laatste: ja dus en nee dat hoeft helemaal niet. Het is een gewoonte geworden die veelal niks met hygiëne te maken heeft, maar wel met marketing, want des te meer verpakking des te meer tekst en afbeeldingen er op kunnen. Daarnaast gaat het over langere houdbaarheid, maar ja, als je komkommer gewoon om de hoek koopt in plaats van uit verwegistan die 5 dagen onderweg is in een vrachtwagen, dan is verpakking niet nodig. En dus besloten wij… dat kan beter en moet ook anders.” En dus openden ze na een succesvolle crowdfunding campagne in mei 2015 Opgeweckt Noord.

Voorbij verpakkingsvrij

Opgeweckt Noord is veel meer dan alleen een verpakkingsvrije winkel, vertelt Dorothea. Ze verkopen uitsluitend biologische en zo veel mogelijk regionale producten. "Een biologische winkel die het niet zoveel kan schelen waar bijv. de appels vandaan komen en alleen maar kijken naar prijs, dat begrijpen we niet zo goed."

Dorothea en Tonny vinden verpakkingsvrij, biologisch en regionaal alle drie even belangrijke pijlers, want op die manier kun je maximaal bijdragen aan duurzaamheid en je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. Daarnaast is er op zaterdagen ook het proeflokaal, waar het Raw Food Cafe gerund wordt. Hier kun je ontbijten, lunchen en lekkers voor tussendoor krijgen, allemaal rauw en biologisch. Op de andere dagen worden er workshops en lezingen gegeven die passen in één van de drie onderwerpen: voeding, gezonde levensstijl of duurzaamheid.

Het gat tussen iets vinden en iets doen

Het lastige voor Dorothea en Tonny is dat mensen over het algemeen enthousiast zijn over hun winkel, maar dat betekent vervolgens lang niet altijd dat ze ook hun gedrag gaan veranderen: “Wij ervaren een duidelijk discrepantie tussen houding en gedrag. Heel veel mensen die onze winkel bezoeken zijn enthousiast; men vindt het belangrijk en een groot goed dat Opgeweckt Noord er is, dé winkel gericht op duurzaam boodschappen doen. […] Maar dit betekent nog niet dat men zelf bereid is om op korte termijn een verandering in het eigen koopgedrag te realiseren.”

Dit komt omdat het moeilijk is om het gedrag van mensen te veranderen, legt Dorothea uit. Het is te doen om mensen kennis bij te brengen, maar om vervolgens hun houding te veranderen is al een stuk moeilijker, laat staan hun gedrag. Wel is er ook een steeds grotere weerstand tegen alle verpakkingen om ons voedsel. En ook in de media is daar groeiende aandacht voor. Daarnaast wekt ook de onduidelijk informatie over wat er in de producten zit die we kopen steeds meer ergernissen op. Volgens Dorothea is het dan ook belangrijk om mensen bewust te blijven maken hiervan en van hun gedrag:“Het blijft dus een kwestie van de lange adem en kennis delen, blijven delen…”