Voor een dichte deur staan! 

Duurzaam winkelen, dat is voortaan de deur achter je dicht doen!
20-12-2017
Dit is het bordje: 'Natuurlijk zijn wij open!'

Dit is het bordje: 'Natuurlijk zijn wij open!'

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de deur open laten staan in de winter is niet duurzaam. Geen nieuwe informatie toch? Maar heb jij er wel eens over nagedacht dat wanneer je door de winkelstraat loopt, alle(!) deuren open staan? Student Josien vindt dit zonde en probeert hier verandering in te brengen! Met succes, in Wageningen gaan de deuren van de winkeliers voortaan fysiek dicht.

Langs de deuren

Josien is student milieuwetenschappen aan Wageningen University & Research, en zij vraagt winkeliers de deuren dicht te doen. Hoe doet ze dit? Gewoon samen met 4 studiegenoten van (open) deur tot (open) deur door de winkelstraat. Wanneer winkeliers mee willen doen krijgen zij gratis het bordje: ’natuurlijk zijn wij open, de deur is alleen dicht om energie te besparen’.

Wagenings initiatief

Het initiatief is gestart door de gemeente Wageningen en Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW). Het idee is ontstaan omdat de gemeente het doel heeft om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Daarnaast is het voor de winkelier een prachtig initiatief. Naast hun bijdrage aan het klimaatprobleem helpen zij ook hun eigen portemonnee. ‘Door de deur dicht te doen kunnen winkeliers tussen €. 800 - €. 1000 per jaar besparen’ laat Josien weten.

Al meer dan 30 deelnemers

Dat Wageningse studenten niet vies zijn van een beetje duurzaamheid is wel bekend. Maar zitten de winkeliers hier ook op te wachten? ‘De winkeliers zijn erg enthousiast’ vertelt Josien ‘en zij willen graag mee doen.’ Op dit moment sta je al bij 33 winkels in Wageningen voor een dichte deur, maar Josien en haar mede studenten zijn nog niet bij alle winkels langs geweest. Door de enthousiaste verhalen heeft zij het vermoeden dat het aantal winkels de komende tijd nog meer zal stijgen.

Grote ketens

Naast de winkeliers zijn ook de inwoners erg enthousiast. Hester Suttorp woont in Wageningen en zegt: ‘Erg leuk dat ondernemers mee helpen aan het verduurzamen van Wageningen’. Het zijn in Wageningen alleen wel nog lokale ondernemers die meedoen aan de actie. Josien: ‘We zien bij de grote ketens, dat de medewerkers in de winkel er wel op zitten te wachten, maar dat zij zelf niet mogen beslissen om de deur dicht te doen.’

Kom zelf ook in actie

Wij vinden het een fantastisch initiatief om voortaan de deuren dicht te doen. Je bent immers toch niet in de kerk geboren? Voor de winkeliers in Wageningen is het bordje gratis, maar in andere gemeentes is dit niet het geval. Sta jij ook liever voor een dichte deur? Klop dan eens aan bij je gemeente, en misschien openen zij de deur voor een goed initiatief!