Volledig ecologisch leven? Je kunt straks proefdraaien op een camping 

Voor veel mensen is volledig ecologisch leven een stap te ver. Nu kunnen ze proefdraaien op een eco-camping
22-09-2015
Foto: (c) Servaes Koers

Foto: (c) Servaes Koers

Door: Charley Fiedeldij Dop

Eco-villages schieten in heel Nederland uit de grond. Een goede ontwikkeling, vindt kunstenaar Servaes Koers, maar voor veel mensen (nog) een te grote stap. Daarom biedt hij een middenweg: een camping op een prachtig stuk land in Luxemburg, waar kunst, duurzaamheid en het echte familiegevoel samenkomen.

“De stap tussen een eco village en een vakantiepark”

Acht jaar geleden zette de Haarlemse kunstenaar Servaes Koers (1982) voor het eerst voet op camping Belle-Vue 2000, gelegen in Berdorf, Luxemburg. Een grote camping met een onopvallende naam (‘mooi uitzicht’) en een sterk verouderde website, gelegen op een heuvel bij een natuurpark. Het werd een traditie in zijn vriendengroep: met Hemelvaart reisden ze ieder jaar naar Luxemburg af, om op camping Belle-Vue te verblijven. Toen de eigenaar van de camping na veertig jaar zijn bedrijf overdroeg aan zijn zoon Jean, kregen deze vakantiereisjes echter een andere betekenis. ‘De nieuwe eigenaar wist niet wat hij met de camping aanmoest’, vertelt Koers, ‘en toen kwamen wij met een idee’: verander camping Belle-Vue in een culturele broedplaats, een ecologisch dorp en een plek van inspiratie.

De nieuwe eigenaar was enthousiast en stemde toe met de bouw van een bezoekerscentrum op het terrein (start in 2017). Daar kunnen bezoekers verschillende soorten workshops volgen (zoals duurzame kunst, healing en yoga) en aan evenementen deelnemen. ‘Er zal veel met muziek gedaan worden’, vertelt Koers, ‘maar ook met kunst, beeldhouwwerken, theater en circus’. Ook wordt er een permacultuurtuin aangelegd.

Een proefdraaiplek voor ecologisch leven

Het ontwikkelingsplan van camping Belle-Vue is geïnspireerd door de opkomst van de eco villages: gemeenschappen waar mensen op ecologisch-verantwoorde wijze samenleven. Koers steunt de ontwikkeling van deze vorm van duurzaam samenleven, maar vindt de stap die daarvoor gemaakt moet worden nog te groot: “ ...de transitie naar een eco village maken, dat is nogal een onderneming. Ik merk in de maatschappij dat dat soort keuzes veel te moeilijk zijn, dat mensen die stap niet durven te nemen.” Daarom komt Koers met een middenweg: het creëren van een locatie waar mensen, op hun eigen manier en gelegenheid, onderdeel uit kunnen maken van een ecologische gemeenschap.

Dat laatste is een groot verschil met zowel een eco village als met een ‘gewone’ campings, benadrukt Koers: “...op onze camping krijg je een heel ander gevoel. Je gaat niet alleen als gezin in een tentje zitten en dat is het. We gaan veel meer een groot gevoel creëren, waar iedereen voor kan kiezen. Dat is het verschil: in een eco village moet je echt worden opgenomen, moet je echt meedoen, daar is die stap groot. Hier gaat het meer om het gevoel dat je bij de familie hoort als je komt. Je hebt vervolgens zelf de vrijheid om ergens aan mee te doen, het is niet verplicht.”

Op deze manier kan je ervaren hoe het is om meer ecologisch te leven, zonder alles in één keer om te moeten gooien. Dat is een veel logischere stap, meent de kunstenaar: “Je kan toch ook niet in één dag een hele stad op zonne-energie laten draaien?”

Camping Belle-Vue 2000

Eind oktober bouwden Koers en zijn vrienden een grote vuurkuil op het terrein, waarvoor iedereen stenen aanleverde. Het is het eerste symbool van samenkomst en bezinning op de camping: een vuurplek.

De bouw van het centrum, waarvoor nog medefinanciers, bouwers en bouwmaterialen gezocht worden, begint dit jaar. Bezoekers van de camping zijn zeer welkom om mee te helpen met bouwen of andere zaken. Er zal een crowdfunding worden opgezet om de nodige kennis, hulp, geld en materialen bij elkaar te krijgen.

De ontwikkelingen zijn te volgen op de website van Servaes Koers.

Wil je de camping nu, of in de toekomst bezoeken? Het is slechts 3,5 à 4 uur rijden vanuit Nederland naar Camping Belle-Vue 2000. Prima te doen voor een weekendje weg, vindt Koers: “mensen willen altijd ver weg op vakantie, maar in Luxemburg heb je al dat gevoel van even echt weg zijn, veel verder hoef je niet”.