Vijf trends voor het nieuwe jaar 

Deze ontwikkelingen voor een duurzame toekomst veroveren de wereld in 2016.
05-01-2016

Foto Wasteboards.com

In onze glazen bol kijken om te toekomst te voorspellen, dat doen we niet. Uit ervaring weten we dat er altijd veel meer gebeurt dan we vooraf ooit zouden kunnen verwachten. Waarom dan toch dit blog? Met een gedegen trendonderzoek, een leuk netwerk van slimme ondernemers en een goed getraind onderbuikgevoel kom je een heel eind! En zo zetten we vijf VDWVM trends voor 2016 voor je op een rij.

Op weg naar schone oceanen

Met het nieuwe, iconische klimaatakkoord in de pocket, zullen meer en meer bedrijven zich gaan richten op echt duurzaam ondernemen. Wellicht onder lichte dwang van deze afspraken, maar zeker niet minder welkom. Nederland loopt in ieder geval voorop met het verbod op het gratis meegeven van plastic tasjes bij een aankoop. Als overheden en bedrijven dan ook nog echte daadracht gaan tonen op het gebied van de energietransitie, kunnen we samen duurzaam de toekomst in. 

Een heel belangrijk punt in de Global Goals is de bescherming van zeeën en oceanen; een echte duurzame toekomst is namelijk onmogelijk zonder gezond leven in de zee. Het opruimen van de enorme hoeveelheid Plastic Soup is de eerste, zo niet de meest belangrijke stap. In de loop van dit jaar is Boyan Slat klaar met de eerste testfase van zijn Ocean Cleanup en we zijn nu al benieuwd naar de eerste resultaten. Zijn ingenieuze oplossing om het plastic afval in de zee te verzamelen, heeft de mogelijkheid om de wereld te veranderen. Ook Marius Smit van de Plastic Whale heeft een mooi nieuw initiatief; hij gaat skateboards maken van de weggegooide dopjes van plastic flessen. Niet alleen met al het plastic dat ze uit de Amsterdamse Grachten vissen, maar ook op grote evenementen, met scholen en bedrijven. Afval bestaat niet!

Go vegan!

Nu vegetarisch eten zo langzamerhand ingeburgerd is, zien we steeds meer ruimte komen voor andere diervriendelijke diëten. Initiatieven als de Vegetarische Slager en the Dutch Weed Burger zijn mateloos populair, maar er is natuurlijk veel meer. In november van vorig jaar werd Spireaux nog uitgeroepen tot winnaar in de categorie Eerlijke Handel, Mode en Voeding van de Wereldprijs. Met de duurzame productie van verse spirulina hebben ze niet alleen het nieuwste supervoedsel, maar ook een potentiele oplossing voor ondervoeding in handen. 

2016 wordt het jaar van vegan eten. Niet dat we allemaal massaal afzien van vis, vlees en zuivel, maar zo af en toe een dag een groene lunch of een vegan diner is dichterbij dan je denkt. Het is gezond, lekker en als je een beetje oplet waar je boodschappen doet ook een van de duurzaamste diëten die er is. De Groene Meisjes geven je alvast de nodige tips voor eenvoudige en goedkope vegan maaltijden met hun serie Groen zonder Poen.

De klimaatvluchteling

Veiligheid betekent niet alleen geen bedreiging door oorlog en conflict. Het is ook een kwestie van voldoende eten, drinken en een plek om te wonen die niet continue bedreigd wordt door overstromingen, aardbevingen of ander natuurgeweld. De komende jaren zullen er meer en meer mensen hun huis achterlaten door de gevolgen van klimaatverandering.

Deze rigoreuse klimaatverandering treft niet alleen de arme landen. Fotograaf Kadir van Lohuizen reisde de hele wereld over om de gevolgen van de stijging van de zeespiegel vast te leggen: van Groenland tot Bangladesh, Engeland en de Verenigde Staten. In 2016 zullen er meer initiatieven ontstaan die klimaatvluchtelingen ondersteunen in het opbouwen van een veilig bestaan. Niet langer wachten op wat de wereldmachten als oplossing aandragen, maar zelf handen uit de mouwen. Zo verzetten we bergen.

Met de paplepel ingegoten

In 2015 zagen we de opkomst van meer en vooral leukere projecten over duurzaam leven voor kinderen. Het komende jaar zet deze trend zich voort – zo gaat IKcircuLEER dit jaar echt van start, en binnenkort speel je In the Loop gewoon lekker thuis - en zal zich vooral verankeren in het onderwijs. Er komt structureel meer aandacht voor duurzaam denken en doen, en een groeiend aantal scholen nemen de 21st century skills op in hun curriculum.

Hoe je weet welke scholen zich bezig houden met duurzaam onderwijs? De Groene Generatie heeft eind vorig jaar voldoende financiering binnengehaald voor de lancering van hun Duurzame Onderwijsgids, waar je alles kunt vinden over duurzaamheid in het onderwijs: van Peuterklasjes tot je Postdoc. Op 11 maart 2016 gaat hij live!

Techies in de zorg

Steeds meer ondernemers zien nieuwe kansen in technologie, waardoor mensen over de hele wereld toegang krijgen tot goede zorg. Geen dure nieuwe behandelmethodes, maar slimme ontwikkelingen die de zorg juist goedkoper maken. Denk bijvoorbeeld aan de LegBank die de potentie heeft om een ware revolutie te ontketenen in het aanmeten van protheses, maar ook het Canadese designbureau Alleles dat met 3d technologie van protheses een fashion statement heeft gemaakt.

Daarnaast geeft internet en mobiele technologie ons de ruimte om onze eigen zorg - en die van onze naasten - beter in te richten. Apps als Fello en Heppee maken het organiseren van de zorg snel en makkelijk, en ook in het gebruik van serious games in revalidatietrajecten neemt steeds meer toe. Maar daarover binnenkort meer!

Doe het ook zelf!

Heb jij ook een persoonlijke missie die de wereld gaat veroveren in 2016? Of ben je nog op zoek naar duurzame goede voornemens? Lees hier onze tips voor het nieuwe jaar.