Vijf trends voor 2017 

Gezond, samen, bewust en overal.
04-01-2017
Twee caravans van de KantoorKaravaan op het terrein van FabCity in Amsterdam

Zelfs op een stormachtige lentedag is het nog goed toevoegen in de KantoorKaravaan (FabCity 2016)

Met een heel nieuw jaar aan onze voeten, kijken wij graag in onze duurzame glazen bol. Wat gaat 2017 ons brengen?

Gezond verstand

Ook in het nieuwe jaar gaan we met zijn allen steeds gezonder eten. Nu denk je wellicht: ‘gezond eten, was dat niet ook een trend in 2016?’. Dat klopt. Maar waar het vorig jaar vooral een opeenstapeling van dieet-hypes was, zien we meer en meer de roep voor het gebruiken van je gezonde verstand als je eet. Een goede balans van voedingsstoffen en vitamines. Lekker gevarieerd en eerlijk eten; vrij van onnodige toevoegingen en suikers. Je zou kunnen zeggen, een beetje terug naar toen. Met alle inzichten van nu. Dan is gezond eten zo binnen handbereik.

Bijzondere woonvormen

Samenwonen met gelijkgestemden. Klinkt een beetje als de hippiecommunes van de jaren ’70, vind je niet? Niets is minder waar. We zien steeds meer bijzondere woonvormen ontstaan: vrienden die samen een vernieuwbouw-pand onder handen nemen of duurzame appartementencomplexen bouwen, senioren die bij elkaar gaan wonen om samen oud te worden, en ook meerdere generaties uit een familie die als vanouds weer bij elkaar intrekken. 

Samen delen ze lief en leed, en ze zijn slim voorbereid op een toekomst waarin – nu ouderen geacht worden steeds langer thuis te blijven wonen – zorg gedeeld of samen ingekocht kan worden. Dit is natuurlijk ook enorm aantrekkelijk voor gedeelde kinderopvang onder jonge ouders. En wat dacht je van hofjes waarin gezinnen met gehandicapte kinderen samen kunnen leven en zorgen. Samenwonen heeft de toekomst. 

Duurzame start

Een bewuste leefstijl begint steeds eerder. Op de BSO, kinderopvang, crèche: overal komt er  meer aandacht voor duurzaam doen en eerlijk leven. Met volledig biologische maaltijden, plasticvrij en duurzaam speelgoed, mindfulness & yoga lessen voor de kleintjes en programma’s over de natuur. Plus veel aandacht voor beweging natuurlijk. Want als ze gezond zijn, krijgen kinderen de kans zich veel beter te ontwikkelen. 

Ook is er meer aandacht voor nieuwe onderwijsvormen, waar de ontwikkeling meer centraal staan dan het systeem waar mee gewerkt wordt. In 2015 organiseerde de Gemeente Amsterdam daarom een wedstrijd waarin geïnteresseerden een voorstel voor een nieuwe school konden doen. Begin vorig jaar werden vier winnaars gekozen die hun plan uit mogen voeren. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar de toon is gezet.

Offline is het nieuwe connected

Niet alles is beter online. Eerder legden we al uit waarom internetten minder duurzaam kan zijn dan naar een ver oord vliegen. Maar de heel tijd bij en aan zijn vraagt ook wat van ons als mens. Multitasken is een mythe: wist je dat het je eigenlijk veel minder efficiënt maakt? Je aandacht splitsen kan feitelijk helemaal niet. En switchen tussen taken vraagt niet alleen veel energie, maar na dat ‘even facebook checken’ duurt het weer een hele tijd voordat je weer terug bent in je flow van daarvoor.

Daarnaast is online niet per definitie heel sociaal. Natuurlijk, het stelt je in staat om contact te houden met vrienden en familie op afstand. Maar hoe vaak zie je niet een groep mensen gezellig in het café die allemaal bij elkaar in stilte naar hun telefoon aan het staren zijn. Gezellig he

Dus in 2017: single focus en geregeld even bewust uitchecken. Om dan in te checken bij wat echt belangrijk is.  

Werken op afstand

Tegelijkertijd biedt ‘altijd online’ veel mensen wel de mogelijkheid om te werken waar ze maar willen. Deze blog is ook geschreven op een laptop.

Meer mensen nemen steeds vaker de vrijheid om zich niet te laten beperken door een vaste kantoorplek om hun werk te doen. Die gaan flexen in duurzame hubs, gaan op reis en nemen hun werk mee, of trekken de natuur in om ontspannen en geïnspireerd hun werk te doen. Reserveer alvast jouw eigen plek in de Kantoorkaravaan voor de lente. 

Ook in een breder perspectief heeft remote werken veel voordelen: minder reiskosten van en naar kantoor, minder reisbewegingen op een dag, minder uitstoot.