Mode

Vier keer stylish duurzame schoenen 

Deze mooie schoenen dragen een steentje bij aan de verduurzaming van je outfit. Zo loop je er hip bij en maak je een milieubewuste keuze.
09-08-2019

Foto: RENS original sneakers

Leer is een veel gebruikte grondstof in de productie van schoenen. Op het eerste gezicht een ideale stof omdat schoenen weer- en waterbestendig moeten zijn. Helaas heeft het bewerken van leer een nadelige invloed op mens en milieu. Maar daar hebben deze schoenenproducenten wat op bedacht!

Voor de productie van leer worden veel chemicaliën gebruikt. Vaak worden deze op onveranwoorde wijze in de natuur geloosd. Er zijn steeds meer bedrijven die een oplossing vinden voor deze vervuilende praktijken en duurzame, veganistische schoenen produceren. Bijvoorbeeld van koffie, ananas of zelfs van appelschillen!

RENS: Sneakers gemaakt van koffie

RENS Original schoenen van koffie

‘Schoenen maken van het duurzaamste materialen met geavanceerde technieken´. Met deze missie wil RENS, een Finse startup, afval en verspilling tegen gaan. RENS schoenen zijn gemaakt van koffieresten en plastic. Voor één paar RENS schoenen worden de koffieresten van 21 kopjes koffie gebruikt en nog eens zes plasticflessen. Zo wordt je koffieverslaving opeens nuttig! Koffie heeft een natuurlijke antibacteriële werking die geurtjes tegen gaat. Dit maakt koffie een onverwachte maar perfecte grondstof voor schoenen.

Allbirds: Zolen van suikerriet

Allbirds sneakers met zolen van suikerriet

Met de natuur als inspiratie bron produceert Allbirds schoenen die jouw outfit groener maken. De schoenen zijn gemaakt van verantwoord geproduceerde merinowol. Wol heeft een natuurlijk vuilafstotend effect, ook is het temperatuur regulerend en, niet geheel onbelangrijk voor schoenen, ademend.

Deze schoenen zijn ook gemaakt van houtsnippers die als voordeel hebben dat ze biologisch afbreekbaat zijn. Misschien wel het meest innovatieve onderdeel van deze schoen is de zool. De zool is namelijk gemaakt van suikerriet! Door suikerriet te gebruiken in plaats van petroleum is de zool CO2-negatief. Dit is omdat bij de productie van suikerriet CO2 aan de lucht wordt onttrokken in plaats van uitgestoten. Met deze innovatieve methode staat Allbirds voor ons terecht in dit lijstje van duurzame schoenen.

Good guys: Van klokhuis tot schoen

Vegan schoenen van Good guys don't wear leather

Met het gebruik van veganistische materialen biedt Good guys don’t wear leather een duurzaam alternatief voor leren schoenen. Het imitatieleer van deze schoenen wordt gemaakt van grondstoffen als granen en groentes. In hun nieuwe collectie maken ze gebruik van appelschillen en klokhuizen waar ze een leerachtig materiaal van maken. Door appels te gebruiken die door de voedselindustrie worden weggegooid voorkomt het merk verspilling! Verder worden de schoenen lokaal in Europa geproduceerd. Het merk streeft er naar om al in 2021 100% recyclebaar te zijn. Schoenen worden verkocht vanaf 55 euro.

NAE: Van airbag tot schoen

NAE maakt stylish vegan schoenen

No Animal Exploitation ofwel NAE, is een merk dat veganistische schoenen maakt. De schoenen van dit merk zijn onder andere gemaakt van ananasleer, gerecyclede plastic flessen en hergebruikte airbags. Door deze gebruikte materialen een tweede leven te geven zet NAE stappen richting een circulaire economie. Naast duurzame grondstoffen zijn de schoenen ook geproduceerd onder eerlijke omstandigheden in Portugal. Deze schoenen zorgen ervoor dat je er duurzaam en stylish bijloopt!

 Waar geef jij je geld aan uit?