Veteraan vindt buddy voor het leven 

Kwispelende hulp voor veteranen
24-06-2017
Buddyhond op de Veteranendag

Een buddyhond op de Veteranendag

Op 24 juni is het Veteranendag: een bijzondere dag voor John en Niels. John de Roode is een veteraan, en sinds vier jaar heeft hij buddyhond Niels. De retriever helpt John met zijn PTSS-klachten, zodat hij niet in een sociaal isolement terecht komt en weer naar buiten kan zonder angst.

Als veteraan heb je veel heftige dingen gezien en meegemaakt. Volgens het ministerie van Defensie heeft 20% van de veteranen na terugkeer psychische klachten. Bij 5% van de groep blijkt er sprake te zijn van een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Dat gaat gepaard met bijvoorbeeld depressies, nachtmerries en hartkloppingen. Hoewel precieze cijfers afhangen van wat er precies valt onder PTSS, zijn er in Nederland ongeveer 1.000 veteranen per jaar met langdurige PTSS-klachten

KNGF Geleidehonden leidt niet alleen honden op om blinden en slechtzienden te begeleiden, maar traint honden ook hoe zij mensen met PTSS kunnen bijstaan. Jaarlijks leidt KNGF 10 tot 15 honden op tot buddyhond. Wij spraken John over zijn bijzondere band met Niels.

Al vier jaar samen

Buddyhond Niels is nu bijna zes jaar en woont al vier jaar bij John. “Ik was in 2013 een van de eersten die een speciaal opgeleide buddyhond kreeg van KNGF Geleidehonden”, vertelt John. "Niels is een kruising tussen een golden retriever en een labrador retriever". Een rustige hond was geen goede optie, de buddyhond moest juist wat leven in de brouwerij brengen en om aandacht vragen.

“Ik wilde ook een hond waar je mee kan lachen. Door mijn PTSS heb ik regelmatig depressies. Ik heb juist een hond nodig die mij stimuleert en prikkelt om de deur uit te gaan”, vertelt John.

John en zijn buddyhond Niels

Oud-militair John met zijn buddyhond Niels

Niels, de kwispelende aandachtstrekker

Niels helpt John dan ook vooral met het sociaal contact. “Ik was mensenschuw geworden, durfde bijna niet met mensen te praten. Ik wantrouwde iedereen. Hondeneigenaren komen altijd bij elkaar, dus sindsdien moet ik wel. Je krijgt allerlei vragen over je hond, en in het begin was dat moeilijk. Het is een aandachtstrekker, dus mensen willen vaak een praatje met je maken.

Ik heb ook last van angststoornissen. Dan kan ik bang zijn van mijn eigen schaduw of van een blaadje. Als dat zo is, dan leidt Niels mij af. Dan zorgt hij ervoor dat ik uit mijn hoofd kom. Mijn leven is 180 graden gedraaid sinds Niels bij mij woont!”

Zachte buffer tegen angst

John heeft al een eerder een hond gehad, dus het samenwonen met een hond en ervoor zorgen, dat kende hij al. Maar een hond die voor hem zorgt, en die zorgt dat mensen letterlijk niet te dichtbij kunnen komen door een buffer te vormen, dat doet alleen een buddyhond. Mede dankzij de puppypleeggezinnen van KNGF Geleidehonden kunnen deze honden worden opgeleid en kunnen er goede matches gemaakt worden tussen honden en veteranen. 

“Als ik depressief word, dan moeten we op pad. Dan wordt Niels onrustig, soms zelfs al voordat ik zelf door heb dat het niet goed gaat. Hij gaat dan constant aandacht vragen, rondjes rennen … Ik moet dan wel, dus dat is precies wat ik nodig heb.”

Zij aan zij

Niels gaat altijd mee als John ergens heen gaat, behalve als hij naar de tandarts of fysiotherapeut gaat. “Ik voel me natuurlijk fijner als Niels erbij is, maar ik zorg er bijvoorbeeld voor dat ik gewoon even buiten wacht tot ik aan de beurt ben. Dat doe ik liever dan in de wachtkamer zitten.” John geeft ook voorlichting over zijn ervaring met zijn buddyhond, waardoor er meer bekendheid is over de buddyhond en ook andere (oud-)geüniformeerden enthousiast geworden zijn.

Wat bijzonder dat de buddyhonden van KNGF Geleidehonden zo worden opgeleid om mensen met PTSS te kunnen helpen. Van mensenschuw naar voorlichting geven: een knappe prestatie van John & Niels!

Bekijk hier het hele verhaal van John:

KNGF Geleidehonden is sinds 2014 één van de samenwerkingspartners van ASN Bank. De bank werkt samen met diverse maatschappelijke organisaties, zo dragen we bij aan elkaars doelstellingen en vergroten we onze daadkracht. KNGF ontvangt financiële steun voor het expertisecentrum KNGF Campus. Lees er hier meer over.