Duurzaam wonen

Vermalen toiletpotten de nieuwe stenen van jouw huis 

Studenten Tom en Ward, Design Academy Eindhoven ontdekken dat bakstenen van sloopafval sterker zijn dan stenen die we nu gebruiken.
06-06-2016

WasteBasedBricks in actie.

Toiletpotten vermalen tot poeder, om daar nieuwe bakstenen van te maken. Klinkt onwerkelijk, niet? Student Tom van de Design Academy Eindhoven breekt regels van de sloop open.

Smaakvol recyclen in de bouw

Tom van Soest hergebruikt sloopafval voor zijn afstudeerproject. Dat doet hij niet met de sloopkogel (waarmee beton en puin met elkaar mengt), maar in een laboratorium. Daar maakt hij verschillende mengsels en bakken ze de stenen af, prachtig weergegeven in foto's. Tom werkt samen met Ward Massa: "Het is een soort trial-and-errorproces, want het is altijd een verrassing hoe de stenen uit de oven komen.”

Uit een onafhankelijke test is gebleken dat de stenen een stuk sterker zijn dan de normale baksteen! De WasteBasedBricks stenen zijn (letterlijk) verkrijgbaar in verschillende smaken: de Caramel, Nougat, Mushroom, Truffle, Salami, Augbergine, Black Pepper en de Wasabi. Dat klinkt best smakelijk voor een product waarin wc-potten zijn verwerkt. De steen is nu al succesvol: In Amsterdam verrijst een paviljoen, in Rotterdam bouwen twee architecten hun huis met deze bakstenen, in een mix van Caramel raw en Sliced. Krijg jij al trek?  

Draag je steentje bij

Hoe bouw je dit duurzaam? In de stad liggen kansen: bewoners delen, ontwerpen, wisselen uit en produceren... Grote kansen voor een circulaire economie! Lees alles over de mogelijkheden in de stad: Hoogleraar biologische kringlooptechnologie Cees Buisman vertelt over het hoe, wat en waarom van blauwe energie. Wist je dat de  biodiversiteit (bijen, insecten) grote problemen hebben door verstedelijking? Je kunt de kleine beesten heel makkelijk hun huis terug met deze betonnen stenen met gaten.