Biodiversiteit
Groene stad
Klimaat

Vergroen je straat met een boomtuintje 

In de meeste gemeentes heb je geen toestemming nodig om een boomspiegel te beplanten. Leuker voor het oog én goed voor de biodiversiteit.
21-06-2019 - door Milou

Heb jij al boomtuintjes in je straat? | Foto: De Gezonde Stad

We zien ze steeds vaker: fleurige minituintjes rond bomen. Het ziet er niet alleen leuk uit, de tuintjes zijn ook goed voor de biodiversiteit en klimaatbestendigheid van de stad. In de meeste grote gemeentes heb je geen toestemming nodig voor het beplanten van de ruimte rondom een boom, ook wel boomspiegel genoemd. We hebben uitgezocht hoe het in de 4 grootste gemeentes geregeld is.

Van boomperkje naar boomparkje in Amsterdam

Zorgen voor meer groen in je leefomgeving valt bij vrijwel alle gemeentes onder de noemer Zelfbeheer. Dit betekent dat je als bewoner zelf zorg draagt voor een stukje van je omgeving.

In de gemeente Amsterdam kun je een boomspiegel bij je in de buurt 'adopteren'. Deze mag je op je eigen manier beplanten met eenjarige- of vaste planten. Dit moet wel gebeuren onder bepaalde voorwaarden. Zo mag de aarde rond de boom maximaal met 5cm worden opgehoogd (meer is slecht voor de boom namelijk). Ook zijn diepgewortelde planten zoals andere bomen of heesters niet toegestaan. Voordat je aan de slag gaat moet je een aanvraag doen via een digitaal formulier.

de gezonde stadFoto: De Gezonde Stad

Boomspiegels in Rotterdam

In de gemeente Rotterdam heb je geen toestemming nodig voor het beplanten van een boomspiegel. Wel wordt aangeraden dit per mail te melden bij de wijkregisseur. Dan kan de gemeente er bij het onderhoud rekening mee houden. Omdat je tussen de wortels van een boom gaat planten zijn niet alle soorten planten geschikt. De gemeente deelt een lijst van planten die geschikt zijn voor boomspiegels:

 • Allerlei soorten bollen, zoals blauwe druifjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes.
 • Eénjarige zomerbloemen. Denk aan bolderik, driekleurig viooltje, goudsbloem, klaprozen, vergeet-mij-nietjes en wilde ridderspoor.
 • Eénjarige planten. Zoals afrikaantje, goudsbloem, muurbloem, sleutelbloem, vergeet-mij-nietje, cosmea en viooltje.
 • Op schaduwplaatsen kun je vaste planten gebruiken. Bijvoorbeeld bos-vergeet-me-niet, kleine maagdenpalm, lievevrouwebedstro, breed longkruid, kruipend zenegroen, maarts viooltje, ooievaarsbek en vrouwenmantel.
 • Voor zonnige plaatsen zijn vaste planten als cosmea, herfstaster, kattenstaart, kleine maagdenpalm, lavendel, marjolein, margriet, salie, steenanjer, tijm, wilde marjolein en zeepkruid geschikt.

de gezonde stadFoto: De Gezonde Stad

Boomtuintjes in Den Haag

Als inwoner van de gemeente Den Haag mag je boomspiegels zelf opfleuren met bloemen en planten. In alle gemeentes geldt dat je er vervolgens ook zelf voor moet zorgen. Als de boomspiegel niet herkenbaar is beplant, of goed is onderhouden, kan de gemeente de planten weghalen. Bij verhuizing dien je de onderhoudsplicht over te dragen aan een andere bewoner. Op de website geeft de gemeente tips zodat de gezondheid van de boom geen gevaar loopt.

Tips voor de planten:

 • Verwijder het onkruid uit de boomspiegel.
 • Verdeel de grond rond de boomspiegel gelijk.
 • Gebruik planten die laag blijven. Zo blijft de straat overzichtelijk voor het verkeer.
 • Plaats geen planten bij een boom met een gietrand (een verhoogde rand). Bij een gietrand duurt het langer voor het water is weggespoeld. Planten en bloemen spoelen hierdoor los en gaan dood.

Wat je niet mag doen is: de boomspiegel vergroten, de grond rond de boomspiegel ophogen, wortels van de boom verwijderen of een rand om de boomspiegel maken.

Groene straten in Utrecht

Ook in Utrecht geldt: lege boomspiegel in je straat? Ga aan de slag! Dat je een buurtboom hebt geadopteerd kun je doorgeven via sw.wens@utrecht.nl. Er gelden een aantal voorwaarden:

 • Maak de grond rondom de boom los met een klein harkje. Voorkom beschadiging van de boomwortels.
 • Voeg geen grond toe. Als het toch moet, dan mag het maximaal 10 centimeter compostaarde zijn.
 • Chemische bestrijdingsmiddelen mag je niet gebruiken. Natuurlijke mest wel.
 • Soms is het handig om de boomspiegeltuin af te schermen met een stuk gaas. Bijvoorbeeld wanneer er vaak honden toiletteren of er fietsen staan. 

Nog meer groen in de stad?

Dan vind je deze artikelen misschien ook interessant:

 1. Een mini-bos in je tuin
 2. Duurzame bushaltes vergroenen de stad
 3. Zo maak je in jouw stad een geveltuintje
 4. Green Cities zijn de steden van de toekomst
 5. Containertuintjes zorgen voor minder afval
Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!