Geldzaken
Groene stad
Reizen

Vergeet die leasebak, kies voor een e-bike van de zaak! 

Een fiets leasen via je werk is vanaf 2020 makkelijker en aantrekkelijker.
07-08-2019 - door Redactie
e-bike

Foto: e-bike van Gazelle

Goed nieuws: vanaf 1 januari 2020 worden de regels voor een fiets van de zaak eenvoudiger. Daardoor is het makkelijker en aantrekkelijker om een fiets te leasen via je werk. Dus laat die leaseauto voor wat die is en stap op een fiets, e-bike of speed pedelec van de zaak. Want daar zitten alleen maar voordelen aan. Niet alleen voor je lijf, maar ook voor je mind én het milieu.

Nu moet je nog als werknemer en ondernemer alle kilometers precies bijhouden die je met je fiets van de zaak aflegt. En dan bedoelen we ook echt álle kilometers: zelfs die 5 minuten naar de supermarkt. Pff. Door al dit gedoe maken minder mensen gebruik van een fiets van de zaak. Nou, dat snappen we wel.

Straks is een fiets van de zaak een stuk makkelijker. Zelfs de Belastingdienst kan het met één overzichtelijk plaatje uitleggen! Want net als bij een leaseauto, betaal je vanaf 2020 voor een leasefiets een vast bijtellingspercentage. De Belastingdienst telt 7 procent van de waarde van de fiets bij het inkomen op. En daar betaal je belasting over.

Hallo e-bike van de zaak

Krijg je van je werkgever een elektrische fiets van 2000 euro in gebruik? Dan betaal je ongeveer 5 euro per maand aan bijtelling. Een duurdere fiets zoals een e-bike of pedelec past zo eerder binnen je budget. E-bikes voor bejaarden? Nee joh. Juist enorm handig als je op zo’n 10 of 20 kilometer van je werk woont. Op een gewone fiets is dat best pittig. Maar op een e-bike heb je altijd wind mee. Lekker!

5 voordelen van fietsen naar je werk

Dat fietsen hartstikke gezond is voor je, is natuurlijk een inkoppertje. Maar het heeft nog veel meer voordelen om niet in de auto maar op je stalen ros te stappen.

1. Goed voor je lijf

Fiets je naar je werk? Dan kom je al snel aan een half uur beweging per dag. En daar wordt je lichaam heel blij van. Vooral als je op een dag veel achter je bureau of op de bank zit. Met fietsen verbrand je niet alleen vet (en kun je gerust blijven snacken in ‘t weekend). Ook je conditie verbetert. Zo verklein je de kans op veelvoorkomende ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker.

 Ook VanMoof maakt inmiddels vette e-bikes

2. Goed voor je mind

Als je fietst, stroomt er meer bloed met zuurstof en voedingsstoffen naar je hersenen. Daardoor werken ze beter en sneller. Herken je dat goede ideeën juist ontstaan als je op de fiets zit? En: tijdens het fietsen maken je hersenen gelukshormonen aan. Je ervaart minder stress en stapt na een rondje fietsen af met een lekker gevoel.

Op de fiets ben je in de buitenlucht. Dat werkt ontspannend. Oké... misschien is dat anders in een drukke stad als Amsterdam, waar je hordes toeristen van het fietspad af moet bellen. Maar doe dan ook eens aan selfcare en wees zen. Ga bijvoorbeeld op tijd weg. En sta je voor een rood stoplicht? Gebruik het moment om even drie keer diep in en uit te ademen.

3. Goed voor je reistijd

Files of uitgevallen treinen? Op de fiets heb daar nooit last van. En een parkeerplek is altijd snel gevonden. Dit alles maakt je reistijd een stuk voorspelbaarder en meestal ook een stuk korter. Vooral in een drukke stad. Sowieso is Nederland met z’n oneindige fietspaden, 300 kilometer aan snelfietsroutes (ja, echt!) en speciale parkeerplekken natuurlijk het fietsland bij uitstek. Nederlanders zijn zelfs zo gelukkig omdat ze zoveel fietsen.

4. Goed voor de wereld van morgen

Fietsen is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het milieu. Tijdens het rijden op een gewone maar ook op een elektrische fiets stoot je geen CO2 of fijnstof uit. Zo draag je jouw steentje bij aan een beter klimaat en schonere lucht. Dat is hard nodig, vooral in de steden waar de luchtkwaliteit nogal eens te wensen overlaat.

5. Goed voor je portemonnee

Fietsen is goedkoper dan reizen met de auto of het openbaar vervoer. Ook maakt fietsen je gezonder en fitter, waardoor je hoogstwaarschijnlijk zorgkosten bespaart. En het abonnement op de sportschool dat toch al nauwelijk uit kon? Dat kun je ook gerust opzeggen.

De e-bikes van Ampler mogen worden gezien

Check de mogelijkheden

Wil je een fiets van de zaak? Check bij de Belastingdienst of je werkgever wat de opties zijn. Of verlekker je alvast met deze 5 gave en duurzame fietsenmerken. En meer informatie over mooie fietsroutes, unieke fietspaden en handige (deel)fietsinitiatieven vind je hier:

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.